970

Kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu u NU2 pričala protiv kapitalizma

Katarina Peović, kandidatkinja Radničke fronte za predsjednicu Republike, gostovala je u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva. Nastojala je objasniti izjavu: "Ljevica će biti antikapitalistička ili je neće biti." Smatra da postoji mogućnost da ljevica nestane.

"Samo antikapitalistička ljevica, ona koja je posvećena korjenitoj promjeni, može stajati na strani radnika, obespravljenih, umirovljenika, studenata. Više puta u prošlosti smo vidjeli kako izgleda ljevica koja se služi floskulama. SDP voli govoriti da nema sukoba između kapitala i rada. No treba pitati radnike Uljanika i Diokija postoje li sukobi između kapitala i rada", dodaje.

"Kapital nikada samovoljno neće dati radnicima privilegije, mi se za to moramo izboriti", kazala je Peović.

Istaknula je da je Radnička fronta željela izaći na predsjedničke izbore kako bi zagovarala podzastupljene interese.

Kazala je i da postoji jasna korelacija o uloženim sredstvima u izbornu promidžbu za EP i rezultatima izbora. Navodi da je Radnička fronta u tom smislu uložila manje od jedne plaće zastupnika u EP-u.

Peović je objasnila zašto se angažirala u politici.

"Moj cilj nije smjena jednih lica drugima. Moramo početi upozoravati na politiku za obespravljenu većinu, na devastaciju kapitalizma, na devastaciju socijalnih politika, deindustrijalizaciju. To nije previše popularno", kazala je i naglasila da postoje strukturalni razlozi nejednakosti i korupcije.

Objasnila zašto Radnička fronta nema predsjednika

Istaknula je i da je ideja demokratskog socijalizma izuzetno demokratska ideja i da nema socijalizma bez demokracije.

"Da, demokratski socijalizam netko može nazvati utopijskim, ali kad govorimo o kapitalizmu, nitko ne govori da je njemu trebalo šest do sedam stoljeća da se ustanovi u onom obliku koji mi danas poznajemo", dodaje.

Govorila je među ostalim i o organizaciji Radničke fronte koja nema predsjednika ni predsjedništvo. Priznaje da se time gubi medijska prepoznatljivost, ali dodaje da se dobiva nešto što strankama u Hrvatskoj fali - priliku da se nitko ne veže uz funkciju i da se nitko ne osili.

Objašnjavala je da uz svu kritiku koju se mora uputiti socijalizmu koji je postojao prije smatra da je bio nekoliko puta bolji od današnjeg sustava te je navodila primjere.