970

Iz Virovitice nestali milijuni, pročelnik mrtav, a Kirin dobio posebne ovlasti

Gradsko vijeće Virovitice na izvanrednoj je sjednici u srijedu navečer izglasalo povećanje ovlasti gradonačelnika Ivice Kirina u vezi s internom istragom o nestanku najmanje 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

Za odluku je glasalo 11 vijećnika vladajuće koalicije HDZ/HSP AS, a protiv je bilo sedam oporbenih vijećnika SDP-a, HSPD-a i Mosta.

Manjak novca navodno zbog kockanja

Riječ je o manjku novca u virovitičkom gradskom proračunu, za što je gradonačelnik Kirin kazneno prijavio pročelnika za financije Sinišu Palma (37).

Njegovo beživotno tijelo pronađeno je početkom lipnja poslije dvodnevne potrage u šumi pokraj Drave nedaleko od Virovitice. Zaključeno je da je riječ o samoubojstvu.

Iz Grada je tada priopćeno da su "slučaj preuzela nadležna tijela te da se u međuvremenu otkrilo kako je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju", pa se može vjerovati da je "pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu".

Dužnosti gradonačelnika

Današnjom se odlukom gradonačelnik zadužuje poduzeti sve aktivnosti, donijeti potrebne akte, uključiti tvrtke za pružanje pravne pomoći i zastupanje Grada vezano za sudske i druge postupke pred sudom i drugim tijelima i pravnim osobama, reviziju poslovanja, utvrđivanje financijskog stanja i poslovanja.

Predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss (HDZ) izvanrednu je sjednicu sazvala po hitnom postupku, a u prijedlogu je navedeno da su upravna tijela Grada utvrdila niz nepravilnosti čije posljedice mogu biti kazneno-pravni procesi te da je "grad Virovitica izvijestio Ministarstvo financija, kao tijelo nadležno za nadzor proračuna lokalne samouprave, da postoji sumnja da je izvršeno kazneno djelo na štetu gradskog proračuna".

Nužnost odluke

Pročelnica-tajnica Grada zadužena za nepravilnosti Mirjana Trelecky objasnila je večeras kako je odluka nužna zbog redovnog funkcioniranja Grada.

"Grad mora biti servis građana i svih korisnika koji se financiraju iz gradskog proračuna. Ima i obveze prema zaključenim ugovorima i projektima koji se svakodnevno ostvaruju. Ne možemo stati i čekati da državna tijela i institucije završe radnje po kojima postupaju", rekla je Trelecky.

Dodala je kako se vanjski stručnjaci za reviziju financijskog poslovanja moraju angažirati jer zaposleni službenici u gradskoj upravi nemaju dovoljno iskustva i znanja niti mogu preuzeti takvu odgovornost.

Takva je odluka potrebna i zbog novog zaduživanja kod poslovne banke kako bi Grad nastavio s realizacijom započetih projekata.

"Moramo dobiti suglasnost vlade za dugoročno zaduživanje, a jedan od elemenata je izjava gradonačelnika da svojim potpisom potvrđuje vjerodostojnost dostavljene dokumentacije", rekla je pročelnica za gospodarstvo i financije Vesna Grbac.

Oporba: Kirin kao odgovorna osoba mora dati ostavku

Oporba nije prihvatila objašnjenja jer smatra da gradonačelnik Ivica Kirin kao odgovorna osoba mora ponuditi političku, moralnu i časnu ostavku.

"Mi ovdje moramo donositi odluke, a još uvijek ne znamo što se stvarno dogodilo i koliko je novaca pronevjereno. Traži se od nas da gradonačelniku damo ovlasti da radi nešto što je i do sada trebao raditi pa ne vidim smisla ove odluke", rekao je Dražen Kurečić (SDP).

Siniša Prpić (HSPD) smatra da odlukom, kojom se gradonačelnik zadužuje angažirati vanjske stručnjake za reviziju poslovanja, Grad Virovitica šalje poruku državnim institucijama da ne znaju raditi svoj posao.

Pozvao je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da se uključe u istragu i dođu u Viroviticu na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća.

"Pozivam predsjednika vlade Andreja Plenkovića da sukladno Zakonu o lokalnim izborima donese odluku o raspuštanju ovog saziva Gradskog vijeća, a gradonačelnika da podnese neopozivu ostavku", rekao je Prpić.