970

Incident na Korčuli: Plenkoviću vikao "Živio, ćaća", nasilno su ga odveli. Oglasio se i Miroslav Škoro i Kuća ljudskih prava

Premijer Andrej Plenković prije dva dana je policijskim gliserom stigao na Korčulu, a brzo po njegovu silasku s broda dogodio se incident, javlja Dnevnik koji je objavio snimku događaja.

Naime, jedan muškarac dočekao je Plenkovića s natpisom "Ćaća".

"Živio, ćaća. Dobro nam došao", govorio je muškarac koji je stajao na uzvisini, nekoliko metara daleko od Plenkovića.

Njemu je prišao drugi muškarac, vjerojatno netko iz osiguranja, i nešto počeo govoriti. Muškarac nije želio otići nego je govorio kako je samo došao pozdraviti "ćaću". Iako muškarac, barem ako je suditi po snimci, nije pokazivao nikakvo nasilno ponašanje, na kraju je ipak odveden. Dvojica muškaraca, moguće policajaca u civilu, su ga uhvatili i na silu odveli.

"Pustite me! Došao sam pozdraviti našeg ćaću. Živio, ćaća", govorio je muškarac dok su ga policajci odvodili s tog mjesta.

Nakon privođenja, pušten je iz pritvora uz optužni prijedlog za narušavanje javnog reda i mira.

"Privođenjem i udaljavanjem prosvjednika s mjesta mirnog prosvjeda, policija je onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja. Prema dostupnoj snimci prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir, već je koristio svoje pravo na izražavanje i spontano okupljanje te nije smio biti udaljen s mjesta spontanog prosvjeda", priopćili su.

Škoro komentirao incident

Incident je komentirao predsjednički kandidat Miroslav Škoro.

"Cijelo vrijeme, od kada sam pogledao snimku s Korčule, ne mogu shvatiti onoga tko je dao policiji nalog za postupanje. 

Čime je čovjek koji drži natpis ugrozio bilo čiju sigurnost ili javni red i mir? Čak nije bio ni preglasan niti je ikoga vrijeđao. Kad dođeš u fazu da nemaš hrabrosti prići takvom čovjeku, popričati s njim i čuti što ga muči, nego na njega šalješ policiju, to je znak da si izgubio doticaj sa stvarnošću i sa svojim narodom", napisao je Škoro na Facebooku.

Plenković: Korčula je oduvijek bila privlačan, kvalitetan i otvoren grad

Premijer Andrej Plenković poručio je na svečanoj sjednici korčulanskoga Gradskog vijeća povodom blagdana sv. Todora i Dana grada kako je Korčula oduvijek bila privlačan, kvalitetan i otvoren grad te da su brojni Korčulani dali doprinos razvoju Hrvatske. Nije komentirao incident koji se dogodio.

Kuća ljudskih prava zatražila očitovanje i osudila postupanje policije prema prosvjedniku

Kuća ljudskih prava osudila je ponedjeljak postupanje policije prema prosvjedniku koji je udaljen s mjesta mirnog prosvjeda prilikom posjeta premijera Andreja Plenkovića Korčuli te je od policije zatražila očitovanje, smatrajući da prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir.

Dubrovačko-neretvanska policija izjavila je kako su pripadnici policijske postaje Korčula u jutarnjim satima na trajektnom pristaništu postupali prema 61-godišnjaku jer je "vikom narušavao javni red i mir".

Protiv njega je podnesen optužni prijedlog zbog kršenja zakona o prekršajima protiv javnog reda o kojem će odlučivati sud, rekla je glasnogovornica policije.

Kuća ljudskih prava je pak posebno izrazila zabrinutost jer je takvo policijsko postupanje "zabilježeno u više slučajeva proteklih godina, u kojima se svjedoči neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja, posebice kada se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i državnih dužnosnika, odnosno političara".

Napominje da pravo na slobodu izražavanja, koje je povezano s pravom na slobodu okupljanja, podrazumijeva i izražavanje nezadovoljstva s aktualnom vlašću i njezinim politikama.

"Ograničenje tog prava u ovom slučaju  može biti opravdano isključivo iz razloga zaštite sigurnosti državnih dužnosnika i građana koja po našem sudu i dostupnoj snimci nije bila ni na koji način ugrožena", naglašavaju iz udruge.

Iz Kuće ljudskih prava su upozorili da je privođenjem i udaljavanjem prosvjednika s mjesta mirnog prosvjeda, policija onemogućila ostvarivanje njegovog ljudskog prava na javno okupljanje i na slobodu izražavanja.

"Prema dostupnoj snimci prosvjednik ni na koji način nije narušavao red i mir, već je koristio svoje pravo na izražavanje i spontano okupljanje te nije smio biti udaljen s mjesta spontanog prosvjeda", poručili su.

Podsjetili su da Hrvatska ima obvezu primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio pravo svakog pojedinca na spontani prosvjed protiv aktualne vlasti na mjestu i u vrijeme koje on smatra najprikladnijim za izražavanje kritike i političkog stava. Zatražili su očitovanje policije o slučaju, kao i provođenje unutarnje kontrole nad policijskim postupanjem. 

"Još jednom upozoravamo na nefunkcioniranje građanskog nadzora nad radom policije, koje je u ovakvim slučajevima nužan mehanizam za zaštitu ljudskih prava građana", zaključeno je u priopćenju.