970

Dačić je nepristojan tip, ne razlikuje kafanu od Saveta bezbednosti

Bahatost i predstavnika vlasti i opozicije trebalo bi da postane važna tema, jer smo kao društvo izgubili pristojnost, razumevanje i poštovanje drugog, a bez te pristojnosti ne može se graditi poverenje, kaže politički analitičar Vlatko Sekulović. Kaže da je Dačić klasičan primer te bahatosti i da ne "razlikuje kafanu od Saveta bezbednosti".

Centralna tema narednih izbora biće, naravno, Kosovo, druga ekonomija, a treće pitanje trebalo bi da bude ponašanje vlasti, u smislu neke bahatosti. Ta bahatost i jednih i drugih morala bi da postane važna tema, jer smo kao društvo izgubili pristojnost, u smislu razumevanja i poštovanja drugoga, a bez te pristojnosti ne može da se gradi poverenje među ljudima, kazao je Sekulović u Novom danu.

Prema njegovim rečima, ministar spoljnih poslova i lider SPS-a Ivica Dačić je tipičan primer te bahatosti.

"On je jedan nepristojan tip, jer se ponaša kao u kafani. Ovo s bugarskim premijerom Borisovim, on ne shvata da je, pod jedan, nižeg ranga, a pod dva - takav rečnik je potpuno neprimeren, on ne razlikuje kafanu od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, za njega je izgleda to isti prostor", ocenio je Sekulović.

Dačić je poručio Bojku Borisovu da poštuje stav Evropske unije po pitanju nezavisnosti Kosova, a ne da "drži lekcije" novoizabranom šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu. Reagujući na izjavu Borisova da španski diplomata treba da zastupa interese EU po pitanju nezavisnosti Kosova, a ne svoje zemlje, koja ne priznaje Kosovo, Dačić je rekao da stav Unije "nije da je Kosovo nezavisno".

"Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne držiš lekcije Borelu. Na šta to liči, to je bezobrazluk. Najviše me nervira licemerje, dosta mi je više toga. Da ne pričam da je dobio naše odlikovanje", kazao je Dačić.

Kako pišu bugarski mediji, zbog ovakve izjave, ambasador Srbije u Sofiji, po nalogu ministarke spoljnih poslova Bugarske Ekaterine Zaharijeve, pozvan je na sastanak u bugarsko ministarstvo.

Sekulović kaže da Dačić ovakvim izjavama samo nanosi štetu.

"Ukoliko misli da time prikuplja neke simpatije prema biračima, mislim da duboko greši...U nama je ugrađeno neko shvatanje šta je pristojno, a šta ne...Ovakva situacija prenosi stanje zamrznutog konflikta i na Bugarsku, a takvo stanje samo će dodatno podstaći emigraciju iz ove zemlje i pogoršati demografsku situaciju u Srbiji koja je katastrofalna", kazao je gost N1.

Kako je rekao, ako se situacija posmatra tako, onda je, kaže, nepristojnost zapravo nepatriotizam.

"Dačić je, dakle, u suštini jedan nepatriota koji radi u korist štete sopstvene države i sopstvenog naroda", ocenjuje Sekulović.

Stalna borba za demokratiju i ljudska prava

Govoreći o nedavno preminuloj direktorki Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) Borki Pavićević, Sekulović kaže da smo ostali bez jedne žene koja je bila personifikacija borbe protiv nacionalizma devedesetih.

"Ona je bila ne samo osnivač tog 'beogradskog kruga', već i jedan antipod ideologiji jačanja nacionalizma", kazao je Sekulović.

Kaže i da postoji dosta mladih ljudi koji su naslednici ideja Borke Pavićević.

"Postoji puno ljuidi koji veruju u te vrednosti za koje se zalagala Borka, ali ne postoji politička organizacija koja sve to objedinjuje, kao da ih je sramota da se jasno identifikuju s time. Bilo je pokušaja nekog koketiranja s tim idejama, ali mislim da je to jedan nedostatak", kazao je kolumnista.

Sekulović kaže da negovanja antifašizma u Srbiji ima, ali da oni koji bi trebalo da baštine te vrednosti, to baš i ne rade.

"Ono sto radi SPS i Vulin, to je jedno igranje s tim pojmovima a ne stvarno i suštinsko zalaganje za te vrednosti. Pa Dačić je kazao da je Jugoslavija bila najveća greška srpskog naroda!... ili kritike usmerene prema Titu, koji je ipak bio vrhovni komandant vojske koja je izvojevala pobedu u Drugom svetskom ratu, čas mu priznaju, čas ne. Možda je on imao svoje greške, ali ne možete mu osporavati antifašističke vrednosti. Njima je Tito kriv za sve", kazao je Sekulović.

I pored jačanja desničarskoh partija, Evropa, kako kaže, opstaje na ideji antifašizma potvrđenoj posle Drugog svetskog rata.

"Možemo videti da u situaciji evropskih izbora, da je ipak došlo do pobede partija koja su levica i desnica tradicionalno, da nije došla plima tih nacionalista, viđen je rast Zelenih i liberala, a oni su naslonjeni na te vrednosti antifašizma. Barak Obama, kada je odlazio s mesta predsednika Amerike, rekao je da 'ko misli da su sloboda, demokratija i ljudska prava jednom zauvek stečene vrednosti, taj se grdno vara', da je ta borba stalnai da se prenosi s generacije na generaciju. To je, mislim, bila jedna od poruka na kojima je Borka insistirala", zaključio je Sekulović.