970

Ako niste dovoljno bogati za Crikvenicu, uvijek možete uživati u Grčkoj

Ako niste dovoljno bogati da si priuštite ljetovanje, na primjer, u Crikvenici jer su iznajmljivači podigli cijene nakon višegodišnjeg rasta potražnje, pa nije neobično vidjeti i seljački uređene cimer frajeve da se iznajmljuju po 1000 kuna za noć, možda vrijedi razmisliti o odlasku u inozemstvo.

Za cijenu apartmana na plaži u Grčkoj u Hrvatskoj se može dobiti - krevet u hostelu

Dobar primjer je Grčka, zemlja koja je, što se tiče nekih karakteristika, slična Hrvatskoj - bezbroj otoka, sunce, more i mediteranska hrana, a i - kako sada stvari stoje - znatno jeftinija pa nije nikakav problem pronaći apartman na dobroj lokaciji, u blizini plaže, koji ćete za tjedan dana platiti oko 200, 300 eura. Za te cijene u špici sezone se u Hrvatskoj mogu dobiti uglavnom hosteli, i to smještaj u spavaonici s više osoba. Osim općenito povoljnijih cijena, vidljivo je i da su cijene u Grčkoj puno prilagođenije stanju smještaja pa je, ako neki apartman nema najmoderniju opremu, onda i cijena tome prilagođena. Apartmani kakve smo pronašli u Grčkoj za 1500 do 2500 kuna na području Crikvenice nude se za 4000 do 6000 kuna.

Zanimala nas je špica sezone pa smo na Bookingu tražili šest noćenja za dvije osobe od 5. do 11. kolovoza negdje u Grčkoj, a od dodatnih kriterija odabirali smo blizinu plaže i da ima visoke ocjene, 9,0 i više.

Najjeftiniji smještaj koji smo pronašli nalazi se u Nees Kidoniesu. “Skina Studios” apartmani smješteni su uz samo more. Imaju klasičnu opremu - klimu, TV, kuhinju, tuš-kadu... Iako po slikama oprema nije baš luksuzna - vide se, na primjer, jeftine plastične stolice i slično, što nije rijetkost ni na Jadranu - dvije osobe mogu tamo provesti tjedan dana u špici sezone za samo 1200 kuna. Za taj iznos nismo uspjeli pronaći apartman uz plažu na Jadranu. Skina ima 45 recenzija i ocjenu 9,0 na Booking.comu.

Andromeda Studios u Kalimnosu nude apartman od 30 četvornih metara, potpuno opremljen, šest noćenja za dvije osobe za 1442 kune. Apartmani se nalaze, također, na samoj plaži, u mirnom mjestu, a u blizini ima nekoliko restorana i trgovina. Što se samog uređenja tiče, ne izgledaju superluksuzno, ali su, prema recenzijama gostiju, vrlo uredni i čisti. Negdje na Jadranu bi toliko koštao smještaj u spavaonici hostela. Što se tiče recenzija gostiju, ima ih 85 a ocjena je 9,0.

Apartman u Alikioni Studios u Karlovasiju za dvije osobe, šest noćenja, košta 2019 kuna. Apartman ima opremljenu kuhinju pa si gosti mogu sami pripremati hranu, a Alkioni nudi i doručak koji je moguće dobiti uz nadoplatu od 44 kune po osobi po noćenju. Apartman ima ocjenu 9,1 i 100 recenzija, a gosti kažu da se nalazi na mirnoj lokaciji i da se “ne čuje ništa osim valova”.

Za 2418 kuna moguće je dobiti šest noćenja za dvije osobe u Troulis Apartmentsu u mjestu Amoudari. Apartman koji smo odabrali je potpuno opremljen za dulji boravak i relativno prostran - 38 kvadratnih metara. Smješten je na samoj plaži, a iako ima opremljenu kuhinju pa gosti mogu pripremati hranu, moguća je i nadoplata za sva tri obroka. Nadoplata za doručak je 59 kuna po osobi po danu, dok su ručak i večera 104 kune svaki.

Mnogi će morati sniziti cijene ako žele popuniti kapacitete

Pretražujući po istim kriterijima, na Jadranu smo pronašli tek jedan apartman, i to u Kaštel Štafiliću. Šest noćenja za dvije osobe u njemu košta 2204 kune i plaća se naknada od 30 eura po boravku za čišćenje. Uz to smo pronašli nekoliko soba ili kreveta u hostelima za oko 2000 kuna.

Mnogi iznajmljivači ove godine imaju problema s punjenjem svojih kapaciteta jer osim što je rast broja turista usporio, a u nekim mjestima došlo je i do značajnog pada, svake godine broj apartmana snažno poraste.

Prema podacima Ministarstva turizma, u posljednje tri godine broj novih komercijalnih turističkih kreveta povećan je za 165.000, što je povećanje od 16,2 posto, a taj rast se prvenstveno odnosi na obiteljski smještaj, gdje je ponuda povećana za 127.609 kreveta. Uz to je ove godine došlo i do porasta cijene smještaja pa ne čudi da su mnogi ostali prazni. Vjerojatno će ova sezona mnogim iznajmljivačima biti signal da je vrijeme za snižavanje cijena, barem ako žele popuniti svoje kapacitete.