970

Učitelj iz Novog Marofa prijavljen za spolno uznemiravanje curica. Snimile su ga

Osam djevojčica od jedanaest i dvanaest godina optužile su jednog od nastavnika informatike osnovne škole u Novom Marofu za spolno uznemiravanje. Čak su ga i snimile kako ih dira, objavljeno je u emisiji "Potraga" na RTL-u.

Nakon što su sve ispričale roditeljima, pod njihovim pritiskom ravnatelj osnovne škole u Novom Marofu optuženog je učitelja prijavio i policiji i Ministarstvu.

"Kćer mi je pričala da na satu informatike učitelj miluje curice po kosi, dira po ramenu. Kasnije je počeo s diranjem po nozi svih učenica, leđima, a odnedavno i diranje stražnjice, štipanje, govori im da su komadi", rekla je majka 11-godišnje učenice za "Potragu".

"Učitelj je došao do njezine stolice, čučnuo, stavio je ruku na naslon pa spustio i počeo je dirati po stražnjici", rekla je majka jedne 12-godišnje učenice.

"U toj cijeloj situaciji sam bio izbezumljen i nisam znao na koji način da pomognem djetetu", rekao je otac 11-godišnje učenice.

Djevojčice, nepovjerljive u dio svojih nastavnika, odlučile su sve snimiti mobitelom. Snimka pokazuje suptilan način na koji dodiruje djevojčice. Zlostavljanje navodno traje mjesecima.

Nisu dobile očekivanu zaštitu i podršku

Roditelji tvrde da su djevojčice sve prijavile psihologinji i defektologinji, ali da nisu dobile očekivanu podršku.

"Plakala je u srijedu kada su išle kod psihologa u školi zato jer su oni stali u obranu učitelja i ona je bila jako razočarana. Govorila je da smo sad mi krive, a nije kriv učitelj", rekla je majka 12-godišnje učenice.

"Nisu stale u obranu djece. Nisu ih pitale čak ni što se dogodilo, kako su se osjećale. Ništa. Nego su im pričale da će se on vratiti drugi tjedan u školu, da će on opet imati informatiku i da on to tako nije mislio s tim što ih je dirao", rekla je majka 11-godišnje učenice.

Djeca su na razgovor, kako tvrde roditelji, pozvana bez prisustva roditelja. Djeca su sve prijavila i svojoj razrednici, a ona ravnatelju škole Anđelku Bošnjaku.

Ravnatelj: To su osjetljiva pitanja

Ravnatelj škole Anđelko Bošnjak nije htio puno govoriti o cijelom slučaju.

"U cilju zaštite djece koja su nam na prvom mjestu, njihova sigurnost, ne mogu davati detaljne informacije", rekao je ravnatelj OŠ "Novi Marof" Anđelko Bošnjak.

"Znate i sami da su to osjetljiva pitanja, ne mogu to detalje iznositi, a i neću zbog zaštite djece. Sva su djeca u školi kao da su moja djeca", rekao je ravnatelj.

O cijelom slučaju se oglasilo i Ministarstvo:

"Odmah po saznanju o podnesku koji je vezan za OŠ Novi Marof, a koji se odnosi na prijavu spolnog uznemiravanja od strane nastavnika prema učenicama 5. razreda, otvoren je inspekcijski postupak, a prvi dio nadzora u Školi izvršen je dana 29. svibnja 2019."

Na bolovanju je

"Potraga" doznaje da je prozvani nastavnik otišao na bolovanje, a da je na njegovo mjesto došao drugi profesor.

Policija nastavlja istragu.