970

Škoro objavio kandidaturu za predsjednika

MIROSLAV ŠKORO, baš kako je najavio, objavio je na Facebooku svoju kandidaturu za predsjednika.

"U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana", počeo je Škoro svoje petominutno obraćanje preko YouTubea.

"To je zapisano u prvom članku Ustava. Jedini predstavnik koji predstavlja cijeli narod i jedini kojeg narod još uvijek neposredno bira je predsjednik Republike. Dok sam razmišljao o kandidaturi, ta ustavna odredba bila mi je neprestano u mislima - vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu", dodao je.

"Hrvatskom vlada kontrolirani stranački sustav u kojem se na vlasti izmjenjuju dvije najjače stranke sa svojim trgovačkim partnerima. Dogodine nas možda čeka velika koalicija. Birači na parlamentarnim izborima svojom voljom mogu izabrati samo jednog kandidata, svi ostali ulaze u sabor po volji šefova stranaka. Političke elite potpuno su se otuđile od naroda. Bahatost i arogancija idu toliko daleko da se raznim smicalicama i manipulacijama ne dopušta održavanje referenduma", priča Škoro.

''Gubitak povjerenja u državne institucije poprimio je zabrinjavajuće razmjere. Neki čak govore o Hrvatskoj kao o neuspješnom projektu. Stotine tisuća hrvatskih kćeri i sinova svojom pameću i svojim radom već izgrađuju neke druge države jer ovdje nisu imali šansu bez stranačke iskaznice. Jednostavno nisu više željeli živjeti u državi u kojoj spirala mržnje i netolerancije nagriza njene same temelje'', kaže Škoro.

Pozvao se na Tuđmana

''To nije Hrvatska kakvu su sanjali naši preci, koju je stvarao doktor Tuđman i za koju su ratovali i ginuli hrvatski branitelji. Pobjeda u Domovinskom ratu i ostvareno jedinstvo u tom vremenu moraju biti polazna točka u izgradnji moderne hrvatske države. U takvim okolnostima Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret. Hrvatska treba osnaženje ustavnog položaja predsjednika Republike. Zato sam donio odluku da ću se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske, a srž mog programa je savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog tijela”, najavljuje Škoro.

Prvi potez - promjena ustava

''Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račune. Moj prvi predsjednički potez bit će upućivanje inicijative prema parlamentu za promjenu Ustava. Ako tu inicijativu potrebna većina ne prihvati, predložit ću predsjedniku vlade raspisivanje ustavnog referenduma. Ako on odbije taj prijedlog, pozvat ću građane na prikupljanje potpisa za provođenje referenduma. A tada bih volio vidjeti onoga koji će pokušati izigrati volju naroda'', upozorava Škoro.

Otkrio koje ovlasti želi

''Predsjednik Republike jedini je dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i koji mandat dobiva neposredno od tog naroda. Njegov utjecaj u političkom sustavu stoga treba biti razmjeran toj činjenici. Ne želim biti predsjednik, kako vele, fikus, nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika za koje će me narod izabrati'', kaže Škoro.

''Ovo su te ovlasti. Prvo – raspisivanje referenduma. Predsjednik mora imati pravo raspisivanja referenduma bez suglasnosti premijera. Drugo – zakonodavni referendum. Naime, ako narod na referendumu usvoji zakon koji na taj način predloži predsjednik, taj zakon stupa na snagu. Treće – sazivanje sjednice vlade. Predsjednik mora imati pravo sazvati sjednicu vlade i njome predsjedavati. Četvrto – privremeni veto. Predsjednik mora imati pravo nepotpisivanja zakona do odluke Ustavnog suda. I peto – predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda, što znači, predsjedniku se treba omogućiti da on saboru predlaže suce Ustavnog suda, a ne da oni budu rezultat međustranačkih kompromisa'', smatra Škoro.

"Ja vam neću obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu"

''Drage Hrvatice i Hrvati, dragi pripadnici nacionalnih manjina, ja vam neću obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu. Ono što vam jamčim jest da ću sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države. Za mene Hrvatska nije slučajna država i dokazat ću da je itekako uspješan projekt kojeg su ugrozili nesposobni političari'', kaže Škoro

''Želim vratiti povjerenje u instituciju predsjednika Republike i zato tražim vaš glas da zajedno damo novi poticaj i hrvatskoj kulturi i znanosti. Tražim vaš glas da stvorimo kvalitetnije uvjete u gospodarstvu i da okrenemo ploču u funkcioniranju i učinkovitosti diplomatsko-konzularne mreže, koja mora biti most Hrvatske sa svijetom, a ne deponij za zbrinjavanje pojedinaca'', kaže Škoro.

Zalaže se za razvoj EU-a

''Zalagat ću se za izgradnju i razvoj EU kao zajednice ravnopravnih i suverenih nacija, a ne kao federacije ili, nedajbože, unitarne državne zajednice. Posebno ću štititi interese Hrvata u BiH i susjednim zemljama te raditi na tješnjem povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske'', obećava Škoro.

''Ilegalne migracije i terorizam najveći su nacionalno-sigurnosni izazov za Hrvatsku u narednom razdoblju. Hrvatska se mora izboriti za potporu europskih partnera u obrani zajedničke granice EU'', smatra Škoro.

''Nužno je nastaviti s modernizacijom Hrvatske vojske koja mora biti vrhunski opremljena i vrhunski spremna kao mehanizam odvraćanja svakoga tko bi imao teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj ili bi je htio dovesti u podređeni položaj'', kaže Škoro.

''Posebno se obraćam onima koji ne izlaze na izbore. Razumijem vaše razočaranje u politiku. Mene je to razočaranje i potaknulo da se kandidiram za časnu dužnost predsjednika naše lijepe domovine. Ako vi izađete na birališta, nema te stranačke mašinerije koja će nas zaustaviti'', obećava Škoro.

''Na kraju, posebno se zahvaljujem mojoj obitelji i prijateljima na potpori u donošenju ove odluke.

Znam da će oni zbog toga podnijeti žrtvu, ali isto tako znam da radimo ispravnu stvar za domovinu, koju toliko volimo. A nema ljubavi bez žrtve. Najlakše bi mi bilo ostati po strani i promatrati što se u Hrvatskoj događa, ali ne mogu okrenuti glavu i praviti se da me se to ne tiče. Stoga, idemo po pobjedu, idemo vratiti državu narodu, idemo zajedno promijeniti, i uz Božju pomoć, probuditi Hrvatsku'', završio je Škoro svoje obraćanje.