970

Revoltirani Čukaričani opkolili zgradu opštine zbog seče drveća na Košutnjaku

I dok vlada deli novac za pošumljavanje, najveća šuma u Beogradu ostaje bez stabala. Reč je o drveću na Košutnjaku čija seča je počela 18. juna zbog izgradnje sportske dvorane koju finansira Vlada Srbije. Nezadovoljni meštani Banovog brda su zato protestovali pred opštinom Čukarica.

Deset dana stabla na Košutnjaku pod testerom padaju. Zbog toga su ekološki revoltirani Čukaričani pre dva dana opkolili zgradu opštine. Žal predstavnika besnih meštana saslušao je prvi čovek čukaričke skupštine.

"Mi sad za svako drvo imamo manje količine koje se upijaju štetnih gasova i uskraćeni smo za taj vazduh koji nam drveće daje", istakla je meštanka Čukarice Jovana Deljanin.

Na to predsednik čukaričke skupštine reče - pokucali ste na pogrešna vrata.

"Opština tu nema nikakvu ingerenciju", tvrdi predsednik skupštine opštine Čukarica Milan Stojić.

Parcela zaista formalno pripada državi. Na tom placu vlada po cenu stabala, ali i 12 miliona evra iz budžeta gradi dvoranu za borilačke sportove. Tik uz zgradu Zavoda za sport na Košutnjaku.

"Zavod za medicinu i sport je republička institucija. Republička institucija, ministarstvo je izdalo građevinsku dozvolu", kaže Stojić.

Dejan Jovanović: I Vas to ništa ne pogađa?

Milan Stojić: Mene ne pogađa.

Zatražili su građani i da odbornici o Košutnjaku vanredno raspravljaju. Prvi čovek čukaričke skupštine ih je podsetio: da bi nešto postalo tema na sednici, mora proći procedure.

"Mi smo mogli da to uvrstimo u raspravu pre nego što je izdata građevinska dozvola da je neko to pokrenuo", rekao je Stojić.

Dejan Jovanović: Što niste Vi? Naši odbornici?

Milan Stojić: Ko naši odbornici? A ko je znao za to?

I dok se predsednik skupštine u kabinetu pravdao kako vlada nije ni obavestila opštinu da kreće seča, predsednik opštine je o uništavanju stabala polemisao sa meštanima pred opštinskom zgradom. Poručio im je da su na pogrešnoj adresi.

Meštanin: A zašto ste nadležni? Zašto ste opština?

Srđan Kolarić (predsednik opštine Čukarica): Gradska opština nema...

Meštanin: Znači nas može svako da pobije, Vi niste nadležni?

Srđan Kolarić: Gospodine, postoji nadležnost za sve. Postoji policija nadležna za jedno, opština za drugo, grad za treće.

Meštanin: A zašto postojite? Zašto ste opština?

Srđan Kolarić: Mi postojimo da rešavamo ono što je u našoj nadležnosti. Vi ne možete doći i tražiti od opštine sada da vam odgovara za nešto za šta nismo nadležni.

Meštanka: A zašto vi primate platu?

Srđan Kolarić: Da uradimo komunalna poslove.

Nezadovoljni su Čukaričani odbornicima, ali i policajcima. Tvrde - nisu na strani građanki i građana.

"Lepi ste k'o lutke! Nisam došla ovde da vam delim komplimente, ali mi smo građani iste države. Vi treba da radite za nas, mi vas plaćamo. Vi uništavate pluća, znači ubijate svoju braću, svoju decu, svoje komšije sebe. Nemojte molim vas! Kako možete da se pogledate u oči ujutru kada ustanete. Ja se tresem koliko sam emotivna, ja volim ovu državu, zašto nam policija ne pomogne?", poručila je meštanka.

Kako na Šumadijskom trgu nije bilo pomoći zakazali su meštani Banovog brda protestni skup u subotu na Košutnjaku. Pozvali su i odbornike i predsednika opštine Čukarica da zajedno o seči stabala raspravljaju na otvorenom.

Meštanka: Subota u 18 časova!

Srđan Kolarić: Zavedite na pisarnici!

Meštanka: Hajmo onda da zavedemo na pisarnicu poziv predsedniku!

Trivan: Ne praviti dramu, drvo je obnovljivi resurs

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, komentarišući ovaj slučaj, rekao je da ljudi u struci kažu da je drvo obnovljivi resurs.

"To je ključna rečenica koja istovremeno treba javnost da drži pobuđenom da vodimo računa o tome resursu, gde god je i kako je to moguće. Istovremeno, kad je potrebno da se nešto negde izgradi, da ne pravimo preveliku stručnu dramu oko toga šta bi trebalo ili ne bi trebalo uklanjati", naveo je ministar ekologije.