970

Policajci mu došli na vrata zbog komentara na Fejsu, dobio je 700 kuna kazne

Dvojica Slavonaca kažnjena su jer su na Facebooku komentirali policiju.

Čitatelji eBroda Ivica i Ivan su na portalu i Facebook stranici portala javno komentirali tekst o "uličnoj redukciji" i zapljeni droge na način koji po zakonu vrijeđa i omalovažava policiju.

Policajci mu došli na vrata

"Otprilike mjesec dana nakon što sam postavio komentar policijski auto mi je došao pred kuću, pitao sam ih o čemu se radi, jedan policajac mi je pokazao isprintani papir na kojem je bio moj komentar. Rekli su mi da se moram javiti u stanicu ako je moguće u toku dana. Ja sam odmah otišao i tamo su me dva policajca ispitala. Nisam dugo bio u stanici, duže sam čekao da me prime. Pitali su me zašto sam to napisao, kazali su mi da moraju napraviti izjavu i da navedem neki razlog zbog napisanog komentara. Izjasnio sam se zašto sam to napisao i pitao što slijedi dalje. Rekli su da ću dobiti poziv na sud i da tamo kažem isto što sam rekao njima i to je bilo otprilike to. Nakon mjesec dana mi je došla kazna, nisam išao ni na sud ni nigdje, samo su mi poslali prekršajni nalog i kaznu. Inače kazao sam da nikog nisam osobno uvrijedio niti mislio zlo određenoj osobi, na to sam dobio odgovor da je to uvreda policije i države", kazao je Ivica Golemović koji je dobio kaznu od 700 kuna, dok je drugookrivljeni Ivan dobio kaznu od 400 kuna.

Dobio gotovo maksimalnu kaznu

Portal eBrod je kontaktirao policijsku upravu i postavio pitanje u kojem slučaju policija reagira i na osnovu čega. Stiglo je pojašnjenje Krešimira Šimića, policijskog službenika za odnose s javnošću Policijske uprave Brodsko-posavske.

"Policija kao ovlašteni tužitelj temeljem članka 160. Prekršajnog zakona (NN 39/13), može pokrenuti prekršajni postupak protiv osoba koje ih vrijeđaju ili omalovažavaju, odnosno postupanje i rad prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe. Nema razlike između vrijeđanja ili omalovažavanja za vrijeme postupanja policije ili vrijeđanja i omalovažavanja naknadno neprimjerenim komentarima na društvenim mrežama.

Nakon utvrđivanja podataka osobe, policija podnosi optužni prijedlog Općinskom sudu zbog počinjenog prekršajima iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Predviđena kazna za navedeni prekršaj je od 200 do 750 kuna ili kazna zatvora do 30 dana", stoji u dopisu koji je stigao u redakciju, što znači da je Golemović dobio gotovo maksimalnu kaznu.