970

Pernar napustio Živi zid, Palfi prozvao diktatoricom: "Ona laže i Sinčiću"

IVAN PERNAR u 11 sati se obratio javnosti u saboru nakon što nije prihvaćen ultimatum koji je sinoć postavio šefu Živog zida Ivanu Viliboru Sinčiću i njegovoj supruzi Vladimiri Palfi.

Sinčić je, podsjetimo, od Palfi tražio da do danas u 10 sati podnese ostavku u Glavnom odboru stranke. Budući da je ultimatum istekao, Pernar je objavio da on i Branimir Bunjac izlaze iz Živog zida.

"Ovo je diktatura. Vladimira Palfi provodi diktaturu. Ona je lagala i Sinčiću. On je danas stao uz nju i time je zapečatio ne samo sudbinu Živog zida, već i svoju sudbinu", kazao je Pernar. "Pokušalo se u četiri oka, pokušalo se molbama, ucjenama... Ali Sinčić ne popušta niti malo. Ne mogu razumjeti tu odluku, ja s ljudske strane na neki način volim Vladimiru, volim njega, ali ovo više nije pitanje ljubavi", dodao je Pernar.

S njim je na presici trebao biti i Branimir Bunjac, ali on nije došao jer ima dogovoren intervju na jednoj televiziji.

"Ona laže i Sinčiću"

"Koristio sam sve moguće strategije komunikacije s Palfi, a te njene priče da ona govori istinu... Na televizijama govori kako ju ne zanima sabor... Što je lagala? Lagala je kada je rekla da želi biti samo kućanica. Lagala je kad je rekla da ne želi u sabor, vidjet ćete da će se dogoditi upravo suprotno. Lagala je nešto što vi svi znate, a ja to ne želim izgovoriti. Ta osoba sustavno laže i svim njenim lažima je došao kraj", kazao je Pernar.

Na upit koja je uloga Lukanića u cijeloj priči kazao je da je on cijelo vrijeme čuvao leđa Palfi. "Mislio sam da će se njegovim odlaskom riješiti problemi. Lukanić je, kad sam ga suočio sa svime što je radio, rekao da je bio samo egzekutor", rekao je Pernar.

"Vladimira Palfi je toliko moćna žena da je ona zapravo predsjednica Živog zida. Ona se s gubitkom moći ne može pomiriti, zato ne želi odstupiti", kaže.

Osnovat će novu stranku

Najavio je da će osnovati novu stranku.

"Sad postoji jedan Živi zid koji nema legitimitet, a postojat će i druga stranka koja se neće nazivati Živi zid, ali će zagovarati istu politiku", objasnio je Pernar. Dodao je da mu je rečeno da se uvijek može vratiti u Abecedu demokracije. "Novac od mojeg mandata će ići meni kao saborskom zastupniku, a ne Vladimiri Palfi", dodao je.

Dodao je da je, dakle, moguće da će Abeceda demokracije promijeniti ime i da će on biti njezin predsjednik.

Najavio kandidaturu za predsjedničke izbore

Na kraju je poslao poruku Živom zidu. "Nikakvih unutarstranačkih izbora neće biti, jer na njima Palfi ne bi bila izabrana. Ona nema legitimitet. Želim reći članstvu da, ako žele nastaviti ovako, da nad njima vlada jedna osoba, to je njihov odabir i ja ih u tome ne mogu spriječiti. Ja nijednom od članova ne mogu nuditi novac, oni mogu dati pozicije, ali sve te pozicije su nebitne jer o svemu odlučuje jedna osoba", kazao je Pernar. Dodaje da se neće predati, čak najavljuje da će ići u utrku za predsjednika države. "Ne mogu to isključiti", kazao je.

Na upit kako to da malo komuniciraju s medijima, a malo ne, kazao je da ga nije sram. "Smatrao sam da je kolegijalno pokrivati kolege", kazao je Pernar na upit zašto je godinama skrivao laži u Živom zidu. "Postoji nekad viši razlog. Postoji mala slika i postoji velika slika. Ako velika slika kaže da čovjeka treba spasiti, ja ću to učiniti. A sada je došlo do toga da se šira slika raspala. Laži uvijek isplivaju na površinu. Nije dobro lagati, nije dobro ni skrivati laži... Ali bitna je šira slika", pokušavao se opravdati Pernar.

"Tek s vremenom mi je postalo jasno da je diktator jedna osoba. Ja sam mislio da mi svi vladamo zajedno, ali onda sam shvatio da je diktator jedna osoba koja nema legitimitet", nastavlja Pernar.

Objavio da izlazi iz stranke

Pernar je prije presice na Facebooku objavio da izlazi iz stranke.

"U 11 sati na konferenciji za medije izlazim iz Živog zida, kao i kolega Bunjac. Kolega Sinčić donio je konačnu odluku koja je bila i očekivana, po još jedan put stao je na stranu svoje supruge. Interes stranke, volja članstva i mišljenje javnosti nažalost mu je nebitno.

Što se tiče dijaloga kojeg sada zagovara i on sam zna da ga već godinama nema i to zbog osobe čija ostavka se danas traži", objavio je Pernar.