970

Ovo je zastrašujuće: U splitskom KBC-u od 30 ginekologa njih 29 ima priziv savjesti i ne obavlja pobačaje

Predstavnice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a izjavile su u utorak u Splitu kako službene brojke o broju izvedenih pobačaja u Hrvatskoj ‘pokazuju da je pobačaj ušao u sivu zonu zbog nekonzervativnog vala’, te da smatraju da se priziv savjesti zloupotrebljava ističući kako u splitskom KBC-u od 30 ginekologa njih 29 ima priziv savjesti.

Na konferenciji za novinare predstavnice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a rekle su da ostvarivanje prava na pobačaj smatraju izuzetno važnim i jednim od ‘temeljnih davno stečenih prava žena’. Zato su u proceduru u Sabor uputile prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće koji, kako navode, na suvremen način, u skladu sa dosezima medicinske znanosti i zaštite ljudskih prava regulira pitanje pobačaja.

SLUČAJ KBC-A SPLIT

Predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Hrvatske Maja Sporiš je iznijela podatke od travnja ove godine, prema kojima je od 30 ginekologa u splitskoj bolnici njih 29 pod prizivom savjesti. Smatra kako nije dobro što u cijeloj splitskoj bolnici tek jedan ginekolog, odnosno ginekologinja obavlja zahvat prekida trudnoće.

“To je ono gdje Hrvatska upada u sive brojke, to je jedan od razloga zbog kojeg Slovenci mogu reći da im je u posljednjih pet ili šest mjeseci broj zahtjeva za pobačaj porastao za 30 posto. To su žene iz Hrvatske. Pretpostavljam da je takvo stanje i s Bosnom i Hercegovinom. Jedino riječka bolnica nema niti jednog liječnika koji ima uložen priziv savjesti, dok se u pulskoj bolnici tek jedan anesteziolog poziva na priziv savjesti”, rekla je Sporiš.

SDP ZA DOSTUPAN I BESPLATAN POBAČAJ

Predsjednica splitskog Foruma žena SDP-a Ana Lovrić je izjavila kako u SDP-u težište stavljaju na tome da pobačaj bude dostupan, besplatan i legalan. Dodala je i da se na priziv savjesti ne pozivaju samo liječnici već i djelatnici u ljekarnama, pa to onemogućuje pravo pacijentica da ‘dobije svoju terapiju ili zaštitu koja joj treba’.

“Sve je češći priziv savjesti koji onemogućuje žene da na jedan legalan, human i medicinski način 21. stoljeća dođu do svog prava, pa odlaze u druge države na pobačaj. Mi držimo da se neće dogoditi manji broj pobačaja zbog ‘različitih hodova’ nego će se pobačaji događati u nestručnim uvjetima i drugim državama”, rekla je Lovrić. Prema njenom mišljenju pobačaj treba biti besplatan jer, kako kaže, “cijene variraju od 1800 do 3500 kuna i upravo to čini nedostupnim pobačaj ženama zato jer se za pobačaj često odlučuju zbog socijalnih razloga”.