970

Kolinda je prekjučer pokazala da stvarno nije za predsjednicu

Hrvatska predsjednica je prekjučer, na posljednji Dan državnosti koji će se slaviti 25. lipnja, zorno demonstrirala zbog čega jednostavno nije za predsjednicu.

Kolinda Grabar-Kitarović prekjučer je tako, naravno o trošku poreznih obveznika, organizirala veliki prijem za ljude kojima provladini mediji tepaju kao "eliti" - od bivšeg predsjednika vlade Franje Gregurića, preko sive eminencije HDZ-a i pravosuđa Vladimira Šeksa, pa sve do šefice obiteljaša Željke Markić i Jože Manolića.

Iako aktualna predsjednica formalno još uvijek nije u kampanji i pokušava se svim silama držati daleko od svijeta prepucavanja kandidata koji su već istaknuli svoje kandidature, ni prekjučer se nije mogla suzdržati od tvrdnji i poteza itekako spornih svima osim njezinim "elitnim" gostima na Pantovčaku.

Pjesma Marka Perkovića Thompsona na službenom prijemu za Dan državnosti

Predsjednica je tako uzvanicima na Pantovčaku priredila i izvođenje pjesme Marka Perkovića Thompsona, pjevača koji je najmanje jednom prilikom izvodio pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara" u kojoj se slavi klanje Srba

Thompsonovu pjesmu "Dolazak Hrvata" na Pantovčaku je izveo Tomislav Kreš uz Jazz orkestar Hrvatske vojske. 

Je li predsjednica mogla odabrati neku drugu pjesmu nekog drugog izvođača, koji nije sporan u civiliziranom dijelu Europe i čiji koncerti nisu zabranjeni u nizu europskih zemalja? Naravno da je mogla, ali kako bi drugačije pokazala da joj je itekako stalo do glasova ekstremne desnice koji su je i na proteklim izborima doveli na Pantovčak

Lupetanje o optimizmu

Da predsjednica misli da se problemi mogu riješiti lijepim željama, nije nikakva tajna. Kolindi već dugo, otkad je procijenila da će joj ulizivanje vladi i premijeru Plenkoviću donijeti više toga od kritiziranja vrha izvršne vlasti, optimizam ispada iz usta poput kakve poštapalice.

Prekjučer je tako, svim činjenicama unatoč, u svom govoru još jednom tupila o Hrvatskoj kao zemlji koja "ima sjajne ljude" i o "narodu mnogih odlika i vrlina koje zna pokazati kada je najvažnije i najpotrebnije".

"Narod je za mene druga riječ za optimizam", ispalila je tako mrtva-hladna Kolinda koja je svojedobno izjavila i da dan započinje čitajući inspirativne citate na magnetima na hladnjaku pa se čini da je u skladu s time prekjučer održala i govor pred uzvanicima na Pantovčaku.

Stručnjaci se pak ne bi složili da Hrvatska ima razloga za optimizam.

Sada tvrdi da će Hrvatska biti najprosperitetnija, ali ne i najbogatija zemlja na svijetu

Novinari su Kolindu pitali i o jednoj od njenih najpoznatijih izjava, o tome kako će Hrvatska biti najbogatija zemlja na svijetu. Vjeruje li još u to, pitali su je.

“Hoće. Nisam rekla da će biti najbogatija, nego da će biti među najprosperitetnijim zemljama na svijetu, u to i dalje vjerujem. Trebat će nešto vremena, međutim imamo sve resurse, a što je najbolje, imamo sjajne ljude”, rekla je prekjučer predsjednica.

U interesu istine, Kolinda je nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora 2015. godine izjavila sljedeće: “Bit će Hrvatska među najrazvijenijim i najprosperitetnijim zemljama Europe i svijeta.”

Sada pak uvjerava javnost da je pogrešno izraz “najbogatija zemlja” koristiti kao sinonim za “najrazvijenija i najprosperitetnija zemlja” te da Hrvatska - ako doista postane “najrazvijenija i najprosperitetnija” kao u Kolindinim fantazijama - neće biti među najbogatijim zemljama svijeta. 

Umjesto da se elegantno ogradi od jedne od svojih najbedastijih izjava, Kolinda je prekjučer odlučila udvostručiti svoje napore u sipanju bisera.

Treba napomenuti da se baš svašta može ostvariti uz ogradu poput "samo treba vremena". Primjerice, nema nikakve dvojbe da će u nekom trenutku Sunce potrošiti svoje gorivo i narasti do enormnih dimenzija, do mjere da će progutati cijelu Zemlju i uništiti sav život na njoj. I za to "samo treba vremena" - oko pet milijardi godina doduše.

Ako je glasači opet ne izaberu za predsjednicu, Kolinda prijeti da će se - iseliti

Vrhunac je svakako dostigla izjavom da se ne plaši rezultata predsjedničkih izbora jer “posla uvijek ima u svijetu”. Predsjednica, koja se inače voli hvaliti time kako je temu demografije i iseljavanja stavila u prvi plan svog mandata, najavljuje da će se i ona iseliti iz Hrvatske ako je glasači još jednom ne izaberu na tu funkciju

Kolinda je prije godinu dana na Pantovčaku dramatično predstavila svoje demografske mjere, upozorivši da nam, ako ne preokrenemo trend iseljavanja, "prijeti nestanak naroda i države". Sada pak kaže da će se i ona iseliti iz Hrvatske ako ne bude još jednom izabrana za predsjednicu. 

Bio bi to prvi put u političkoj karijeri Kolinde Grabar-Kitarović da vodi primjerom.