970

Kakve to prijatelje imaju predsjednica i premijer?

Branko Mijić, komentar za ''Novi list''

Šuti Pantovčak, šute Banski dvori, šuti HDZ, šute hrvatski suverenisti, šuti službeni Zagreb dok Viktor Orban i službena Budimpešta službeno komadaju hrvatski državni teritorij prisvajajući ga za svoj projekt Velike Mađarske.

Kolinda Grabar-Kitarović bila je zauzeta najvažnijom sporednom stvari na svijetu koja predstavlja glavnu okosnicu njezinog predsjedničkog mandata, nogometom, da bi iz Osijeka, sa stadiona kluba čiji je vlasnik Lorinc Mészáros, najbogatiji Mađar, omiljeni tajkun i veliki prijatelj Viktora Orbana, primijetila kako je iz stožera mađarskog premijera objavljen zemljovid Mađarske kojoj je pripojena obližnja Baranja, baš kao i veliki dio Međimurja i Kvarnera.

Andrej Plenković vjerojatno je zauzet sastavljanjem nove europske vlade da bi sada imao vremena dijeliti packe Viktoru Orbanu, s kojim se družio i prijateljski ćaskao prošlog ljeta u Opatiji, ne znajući da tom prigodom nije bio domaćin već i gost, u Staroj dami mađarskog turizma.

- Vrlo dobri bilateralni odnosi između Hrvatske i Mađarske temelje se na dugotrajnim političkim, gospodarskim i kulturnim vezama - cvrkutala je krajem prošle godine Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dok je Orban bio u službenoj posjeti Zagrebu.

Premijeru Plenkoviću valja priznati da prema mađarskom kolegi nije uvijek bio blagonaklon i da je stao u obranu Europske unije kada je na službenoj Facebook stranici mađarske vlade postavljen poster njegovog mentora, predsjednika Europske komicije Jean-Claude Junckera i Orbanovog smrtnog neprijatelja, američkog milijardera mađarskog podrijetla Georgea Sorosa, uz popratni tekst: »Vi također imate pravo znati što vam Bruxelles priprema«.

Zaista, kakve to prijatelje imaju Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković? S kim god se drže pod ruku, koga god prime ili mu odu u posjet, a taj, ne budi lijen, svojata dio Hrvatske kao svoj teritorij!?

Još nam je u živom sjećanju istup jednog od Plenkovićevih europskih pajdaša, predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, koji je u Bazovici na komemoraciji žrtvama fojbi, prisutne pozdravio: »Živjele talijanska Istra i Dalmacija!«.

Sada Orban kliče da smo prije stotinu godina oteli Mađarskoj Međimurje, Baranju i Kvarner, pa, uz ono što 1941. dade Talijanima, moj poglavniče, od Hrvatske gotovo ništa ne osta!

Dodamo li tome da bi agitator u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović Vojislav Šešelj htio granicu na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag, a da i njegov učenik Aleksandar Vučić isto misli dok predsjednici na dunavskom mostu daruje cvijeće, hrvatskim bi se mogao zvati samo Zagreb. I proglasiti glavnim gradom Hrvatske Republike Herceg–Bosna.

Samo bi taj teritorij u susjednoj državi ostao slobodan nakon što se namire Velika Italija, Velika Mađarska i Velika Srbija, kao i mala Slovenija i mala Crna Gora koje bi rado uštipnule ono na što su se namjerile.

Muk i šutnja koji prate inauguraciju Velike Mađarske, iako su sa Zrinjevca reagirali i na znatno benignije provokacije osuđujući izražavanje teritorijalnih pretenzija na karti nekog anonimnog Giorgija iz Trsta, samo govore da naši vođe više drže do prijateljstava nego li do države.

Takva domobranska politika nezamjeranja nagoni nas da se sa sjetom sjetimo fatalne Tuđmanove salvete kada smo i sami imali pretenzija biti Velikom Hrvatskom.

A sada, kada se Orban razmeće i širi, nema nikoga da proviri i barem zapjeva: »Ustani bane, Hrvatska te zove, zove, ustani bane Jelačiću!«. I krene na Budimpeštu isukanom sabljom, makar noseći na stijegu austrijsku carsku zastavu. Pa da vidimo čija majka crnu vunu prede na zemljovidu!