970

Jagodina: Nenamenski potrošili tri miliona evra, kazna 4.200 evra, neće biti pokrenut krivični postupak

Protiv devetorio funkcionera i čelnika javnih preduzeća i institucija u Jagodini, protiv kojih je Državna revizorska institucija podnela krivične prijave zbog sumnji da su nenamenski potrošili oko tri miliona evra iz gradske kase, neće biti pokrenut krivični potupak. Oni će umesto toga morati da uplate 4.200 evra u humanitarne svrhe.

Kako se navodi u odgovoru Insajderu, tužilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Kraljevu primenio je institut odlaganja krivičnog gonjenja i osumnjičenima naložio da u humanitarne svrhe uplate oko 4.200 evra, posle čega je krivične prijave i odbacio.

Državni revizor je prošle godine podneo krivične prijave protiv devet funkcionera iz Jagodine i to zbog sumnji da su, bez pravnog osnova, ukupno potrošili skoro tri miliona evra iz gradske kase. Prijave su podnete protiv direktora Zavičajnog muzeja Zorana Petrovića i Srđana Đorđevića, direktora Narodne biblioteke Vesne Crnković, direktora Kulturnog centra Nebojše Petrovića i Predškolske ustanove Pionir Vladana Đurđevića.

Zbog nenamenskog trošenja budžeta, DRI je podneo prijave protiv direktora JP Direkcija za izgradnju grada Jagodine Miodraga Jevremovića, načelnice gradske Uprave za budžet, finansije, privredu i poljoprivredu Gordane Jovanović, načelnice gradske Uprave za opšte i zajedničke poslove Verice Pejčić i načelnika gradske Uprave za društvene delatnosti Marinka Kiklića.

Kako se vidi iz odgovora Višeg javno tužilaštva u Kraljevu, tužilac je odlučio da Jevremoviću, kome je revizor pronašao da je nenamenski odobrio trošenje 240 miliona dinara iz gradske kase, naloži da uplati 100.000 dinara i time postupak protiv njega obustavi.

Ostalim osumnjičenima, kako se vidi iz odgovora Insajderu, tužilac je naložio da uplate po 50.000 dinara posle čega su krivične prijave i odbačene.