970

Incident na HRT-u: Kajtazi usred emisije napustio studio

U subotu je u Čakovcu održan antiromski prosvjed koji je organizirala grupa građana iz Pribislavca, a na kojem je par stotina okupljenih ljudi tražilo da se "zaustavi romski teror".

U "Studiju 4" HRT-a o ovoj temi govorili su Veljko Kajtazi iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina, Višnja Ivačić, načelnica općine Pribislavec, i Željko Balog, zamjenik načelnice općine Pribislavec.

Kajtazi je već na početku emisije naglasio kako je još ranije o problemima razgovarao s načelnicom, no kako je u studio pozvan i njezin zamjenik, ne želi sudjelovati u emisiji. Ipak, nakon nekoliko riječi, napustio je emisiju.

"Pokušavali smo razgovarati, ali s njima je to bilo nemoguće. O ovoj temi već sam iznio svoj stav i iznenađen sam što ste pozvali i zamjenika načelnice koji nije bio u Hrvatskoj, već u Njemačkoj. Načelnica je nekada permanentno bila kod mene da joj pomognem i ja sam joj svaki put pomogao. Govorila mi je protiv svog zamjenika i odjednom ona skupa s njim organizira ovakav prosvjed", rekao je Kajtazi i dodao kako se prosvjed nije trebao održati. 

Napustio je studio

"Zamjenik načelnice je činio sve da se stanje u Međimurskoj županiji ne poboljša, a to su riječi načelnice općine Pribislavec. Dobio sam potporu načelnika općina u Međimurskoj županiji koji nisu sudjelovali u prosvjedu", dodao je.

"Sve nevladine organizacije rekle su kako je ovaj prosvjed čisti rasizam i diskriminacija romske zajednice, kao i govor mržnje. Već drugi dan nakon prosvjeda došlo je do problema i situacija je loša zato što su napadnuti Romi", rekao je Kajtazi i napustio studio.

Željko Balog je Kajtaziju rekao "da prvo nauči hrvatski jezik pa neka onda javno istupa". Balog se odbio ispričati.

"Ne želim se ispričati. Kako je moguće da jedan saborski zastupnik, koji je čuo moje ime kao legitimno izabranog predstavnika Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji i kao zamjenika općinske načelnice iz reda romske nacionalne manjine, bojkotira gostovanje zato što sam ja ovdje. Ja sam morao bojkotirati njega, zato što me je 2017. godine pokrao na izborima", rekao je Balog.