970

Dotle smo došli: Hrvatska ima premijera koji se ponaša kao lik iz pjesme Vojka V

"Možda netko je sabotira, protiv nje lobira, možda je vlada, možda su Srbi, možda masoni...", citirao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković stihove popularne pjesme Vojka V "Kako to". Naime, bila je to službena reakcija HDZ-a na tvrdnje ministrice Gabrijele Žalac kako je netko sabotira unutar HDZ-a, kao i da joj smještaju medijske napade. 

Službeni HDZ je krajem ožujka ismijavao te teze ministrice Žalac, da bi dva mjeseca kasnije upravo ta teza o sabotaži i lobiranjima unutar HDZ-a postala službena verzija debakla vladajuće stranke na europskim izborima. 

Tko to tamo sabotira? 

"Na izborima smo sabotirani unutar HDZ-a", zaključio je glavni HDZ-ov analitičar Robert Kopal ovog vikenda gostujući na N1 Televiziji. Naime, Kopal je, nakon što je izazvao sprdnju u javnosti zbog izjave o "crnom labudu", objašnjavao kako je nakon detaljne analize ustvrdio da je netko unutar HDZ-a organizirao, savjetovao i poticao birače na bojkot. 

"Bojkot u smislu samostalne odluke birača je potpuno legitiman. Ali, kad imate situaciju da netko organizira, savjetuje i potiče, onda imate sabotažu", rekao je Kopal dodajući kako je riječ o unutarnjem problemu HDZ-a. Kao i u hitu Vojka V, tko to sabotira i lobira protiv uspjeha, ostaje visjeti u zraku. Kopal kaže kako neće izlaziti s imenima te da neće iznositi zaključke prije nego što njegova stranka dođe do zaključaka te nakon toga zauzme stav. Nakon toga i glavni analitičar imat će konačni stav o nepoznatom nekome tko je sabotirao i lobirao protiv HDZ-a. 

Plenkovićevo izbjegavanje sagledavanja stvarnosti

Podsjetimo, HDZ je kao izborni cilj postavio najmanje pet mandata u Europskom parlamentu, a na kraju su osvojili četiri. HDZ je dobio 22,7 posto glasova i to je najlošiji izborni rezultat te stranke u povijesti. Dobili su 244 tisuće glasova, a imaju registriranih 220 tisuća članova, što znači da vjerojatno ni svi članovi stranke nisu glasali za HDZ. 

Šef HDZ-a Plenković uporno od izborne noći pokušava izbjeći tezu da se radi o debaklu HDZ-a na izborima. Računica je jasna, kako nema debakla tako nema ni njegove odgovornosti. 

Šef HDZ odbija govoriti o debaklu, smatra kako je HDZ pobjednik na izborima, no ipak je nabrojio pet glavnih razloga zašto HDZ umjesto pet zastupnika u europskom parlamentu ima njih četiri. Na prvom mjestu su mediji koji dovoljno ne hvale napore vlade i ne pišu afirmativno. Drugi razlog je oporba koja ih kritizira, a treći su sindikati koji su skupljali potpise za referendum za vrijeme izborne kampanje. Po Plenkoviću je kriva i mobilizacija birača, kao i sami birači jer nisu prepoznali HDZ-ove nade Karla Resslera i Tomislava Sokola. Ukratko, svi su se urotili protiv premijera, a on sam nije kriv ni za što.

Nisu ga shvatili ozbiljno pa su se sjetili Vojka V. 

"Prvo, mi smo pobijedili. Ono što se dogodilo, falilo nam je 1400 glasova za peti mandat. Čestitam svima koji su izabrani, kao i našim kandidatima i kandidatkinjama, bila je velika disperzija i tu se dogodilo upravo ono o čemu sam u kampanji govorio. Ona je bila duga, a naša je bila afirmativna. Što se tiče onoga što smo radili prvih 45 dana prije izbora, ne da nemam primjedbe, nego znam da nijedna vlada ni politička stranka ne ulaže toliko u europsku orijentaciju Hrvatske kao ova", rekao je Plenković, no čini se da ga nije nitko ozbiljno shvatio. Ni u javnosti, a još manje u Predsjedništvu stranke. 

A onda su se sjetili Vojka V. Kako to?