970

Dodik primio lažnog milijardera iz Vijetnama, ovo je teško prepričati

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović primili su lažnog biznismena Mai Vu Minha u urede i s njim razgovarali o navodnim investicijama u BiH. Lažni biznismen obišao je i Tehnički remont Bratunac, a njegovu firmu državna televizija predstavila je "jednom od vodećih korporacija u svijetu", javlja Klix.

Državna televizija nahvalila posjet

Jasno, i državna televizija objavila je velik prilog o dolasku "biznismena".

"Predstavnici privredne delegacije Vijetnama obišli su Tehnički remont Bratunac, gdje je dogovorena poslovna suradnja u oblasti namjenske industrije. Sapa Thale Group je jedna od vodećih investicijsko-razvojnih korporacija u svijetu koja ulaže u oblast financija i u razvoj visokih tehnologija, infrastrukture i energetike", objavio je BHRT 13. lipnja.

S predstavnicima firme Sapa Thale Group sastali su se i Dodik i Željka Cvijanović. O ovim uspješnim susretima građani su informirani putem službene web stranice Predsjedništva BiH i službene web stranice predsjednika RS-a.

Dodik i Cvijanović puni entuzijazma govorili o susretu

Dodik se nakon sastanka pohvalio da je s predsjednikom korporacije Sapa Thale Group Mai Vu Minhom iz Vijetnama razgovarao "o mogućnostima ekonomske suradnje BiH i Vijetnama"

Obećavajuće poruke nakon sastanka medijima je odaslala i Željka Cvijanović koja je navela da je s Minhom razgovarala "o mogućnostima uspostavljanja suradnje u oblasti turizma, bankarstva, poljoprivrede, kao i sporta i kulture". Naravno, Cvijanović je Minha upoznala i o tome da je "Republika Srpska ekonomski i politički stabilna", dok je on ukazao na "bogate resurse Republike Srpske".

Objave državne televizije i reakcije Milorada Dodika i Željke Cvijanović nakon sastanka zaintrigirale su jednog blogera na platformi Medium.com koji se koristi nickom "Operacija Triciklo". On je istražio tko je Mai Vu Minh i je li zaista "vijetnamski milijarder", a njegov tekst prenosi Klix.

Čovjek je fotošopirao svoju glavu kraj Trumpa, a to je napravio jako loše

Minh ima svoju stranicu na Wikipediji samo na vijetnamskom jeziku. Na toj stranici je navedeno da je riječ o "samozatajnom milijarderu", da je često spomenut i poznat na Svjetskom ekonomskom forumu i Azijsko-pacifičkom ekonomskom forumu (APEC), da se susretao i surađivao sa svjetskim vođama poput Donalda Trumpa, Justina Trudeaua, Vladimira Putina, Xi Jinpinga, Jacinde Kate Laurell Ardern i mnogim drugima, da je 2013. kupio projekt WHE Management Building od grupacije Schunk, pri čemu su mu pomogli gradonačelnik Thalea Thomas Balcerowski i "njemački parlamentarac Nguyen Dac Nghiep".

Svi ovi navodi lijepo zvuče, ali oni su lažni. O Minhu ozbiljni svjetski mediji šute, a Google ga jedva poznaje.

Minh je fotografije sa svjetskim liderima poput Donalda Trumpa promijenio u Photoshopu i to na način da su intervencije na fotografijama jasno vidljive golim okom. Susret gdje se Minh navodno fotografirao s Trumpom možete vidjeti ovdje. Minha na snimci nećete vidjeti.

Nije nikakva korporacija nego firma, i to loša

Što se tiče "vodeće investiciono-razvojne korporacije", kako je naziva državna televizija, Sapa Thale Group ima sjedište u njemačkom gradiću Thaleu koji ima 16.000 stanovnika i u kojem je na vlasti CDU. Firma ima izuzetno lošu web stranicu na kojoj se pored Minha spominje i ime Nguyen Dac Nghiep. Riječ je o spomenutom "njemačkom parlamentarcu" koji je generalni direktor Sapa Thalea. Pretraživanjem na internetu može se doći do informacije da Nghiep nije njemački parlamentarac, već fan CDU-a, kancelarke Angele Merkel i gradski vijećnik u Thaleu.

U "Unternehmenregisteru", odnosno njemačkom registru kompanija, moguće je pronaći i informacije koje se odnose na Sapa Thale Group. U tom registru jasno je navedeno da Sapa Thale Group nije nikakva korporacija kako su to tvrdili državna televizija i Dodik, već GmbH, što je društvo s ograničenom odgovornošću ili ekvivalent d.o.o.-a.

Financijski izvještaj Sapa Thale Groupa za 2015. godinu koji je jedini dostupan online, pokazuje da su imali samo oko 2500 eura prihoda, dok im stranica CompanyHouse procjenjuje ukupni kapital na 25.000 eura. Sapa Thale Group je fotošopirala i zgradu u kojoj se nalaze uredi, a i interijer. Riječ je o zgradi koja nije njihova, nego unajmljuju prostor na toj adresi.