970

ANTE TOMIĆ - Da čitava splitska obala, zajedno s kućama, stablima i automobilima klizne u more, ni Andro Krstulović Opara, ni Željko Kerum, nitko ništa ne bi bio kriv

Ante Tomić, kolumna za ''Slobodnu Dalmaciju''

Prolazite li preko Firula, lijepo se možete uživjeti u danas već klasično djelo Chucka Jonesa, crtani film o nasmijanoj Ptici trkačici i njezinom smrtnom neprijatelju, ogorčenom luzeru, kojotu Mirku S. Zlikovskom. Jer, upravo kao što Mirko S. Zlikovski negdje u pustinjskoj zabiti Arizone niz padinu od vremena do vremena zakotrlja veliki okrugli kamen na neuhvatljivu Trkačicu, i na vas na splitskoj plaži vreba jednaka opasnost. Strašno je i pogledati, gromade od nekoliko stotina kilograma tek što se ne otkinu odozgo.

Na punti između Firula i Zente, kod nekadašnjeg Shakespearea, nedavno je tresnula jedna posred staze, a druga veća, i čitav jedan kameni zid, tek što nisu. Mogli bi ovih dana, kad kiše razmoče tlo. Jednom će neizbježno odron i poklopiti nekoga. Već po zakonu vjerojatnosti mora, predugo smo imali sreće. Srušit će se komad obale i na mjestu usmrtiti nekog penzionera, biciklista ili nečijeg zlatnog retrivera, i svi će u Splitu uglas kazati: “Eeee, davno san ja govorija”, kako se ovdje uvijek kaže, nema na čitavome svijetu ljudi koji su tako uzaludno i kasno pametni kao što su Splićani.

Iako, ne možete reći da ništa nije učinjeno da se nesreća spriječi. Tu je već godinama u zemlju zaboden znak “opasnost od odrona”, a kratko vrijeme bio je i zatvoren dio šetnice. Tri do četiri puta tjedno prođem tuda, znajući koliko riskiram. Sa zebnjom protrčim ispod znaka i zapravo se ne mogu dovoljno nadiviti poduzetnosti naše lokalne vlasti, komunalne službe koja je tako inteligentno riješila problem.

Za svaki slučaj

Kakvi genijalci! Ništa oni nisu učinili, niti u doglednoj budućnosti namjeravaju učiniti. Kako sam shvatio čitajući o tome nedavno u novinama, ne postoji ni statički, ni građevinski, ni financijski plan da se učvrsti obala. Nitko se time ozbiljno ne bavi. Bit će da nema dovoljno zaposlenih u Banovini. Vazda zauzeti, umorni i živčani gradski činovnici imali su snage samo upozoriti da se tu može poginuti. Za svaki slučaj, da ih ucviljena obitelj penzionera, ili biciklista, ili vlasnik zlatnog retrivera kasnije ne mogu tužiti.

Natpisom su se izuzeli od odgovornosti i sad mogu igrati Candy Crush na mobitelima i spokojno prditi u uredske stolice. Da čitava splitska obala, zajedno s kućama, stablima i automobilima, da sve niže od Auto Hrvatske jednom s treskom klizne u more, ni Andro Krstulović Opara, ni Željko Kerum, nitko ništa ne bi bio kriv. Molim lijepo, tu je sve crno na bijelo. Jeste li vi, ljudi, pismeni?

Takvo jeftino, brzo i elegantno rješenje svakako valja upotrijebiti i za druge komunalne probleme. Ako se, na primjer, kojem škovacinu ne da više raditi, dosta je da na nepometenu ulicu stavi znak “pazi, škovace!” Cestari mogu ostati na marendi, mirno jesti tripice i punjene paprike, ako rupu na cesti propisno označe kao rupu. Ili ako se negdje zapali kuća, a vatrogasci su usred partije balota, ne treba muškarce tjerati da oblače čizme i kacige, i pale auto, i pod sirenom se voze preko cijelog grada, i razvlače crijeva, i šmrkom polijevaju vatru, i sjekirama razbijaju vrata da spase baku, kad se sve te radnje mogu zamijeniti jednostavnim natpisom “ne prilazi, požar!”

U stvari, kad gledam razbijeni asfalt u svojoj ulici, i kamene gromade na stazama na Firulama, i marjanska stabla uništena potkornjakom, i ugostiteljske štekate koji su zakrčili uske kalete, i hotelsku nakazu kod Katalinića briga, i Kerumov Ferrari parkiran nasred ceste, i bezbrojne druge primjere krša i kaosa u Splitu, shvaćam da je za čitavi grad dosta jedan jedini natpis, svakih stotinjak metara zabiti u tlo stup i tablu s višejezičnim upozorenjem, i za furešte i za naše:

“Attention, this town is ruled by idiots.”

“Achtung, Diese Stadt wird von Idioten regiert.”

“Attenzione, questa città è governata da idioti.”

“Pozor, toto město ovládají idioti.”

“Pažnja, ovim gradom vladaju idioti.”