970

Ustaše bi rado bile ustaše, ali 'da im ne uđe'

Merita Arslani, kolumna za portal Express

Kada je Ivan Đakić, sin poznatog HDZ-ovca i predsjednika Hvidre Josipa Đakića pravoslavnim vjernicima na Facebooku čestitao Božić fotografijom ustaše kako drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama sigurno je mislio kako je ispao faca među svojim prijateljima na Facebooku. Ali, veselje je brzo splasnulo kad je vidio da će od svega toga nastati malo veći problem, ili kako bi Amerikanci rekli "shit has hit the fan", pa je primitivnu "čestitku" uklonio.

"Podijelio sam fotografiju od kolege i izbrisao je za minutu. To nije moje mišljenje i ovim putem se ispričavam svima koje sam uvrijedio te im čestitam Božić", rekao je Đakić junio za Index.

Fotografija naravno nije podijeljena s ničijeg profila, jer screenshot jasno pokazuje da je to njegova objava, ali mladi Đakić je očito brzo nakon objave uvidio da to neće ostati tamo neka 'zajebancija' na Facebooku, što pokazuje i podatak da se dan kasnije ispisao iz HDZ-a, a policija ga privela zbog objave.

Tih opravdanja desničara i nacionalista "nisam ja, nisam tako mislio, ispričavam se, ne bih ja nikad, hakirali su mi profil..." i slična izvrdavanja od kojih vam postane neugodno smo se naslušali do sada već jako puno.

Desničari i ustašofili su uglavnom hrabri na internetu, ispod tekstova će ostavljati najgnjusnije komentare, zasut će vam inbox prijetećim porukama i na statusima će objaviti razne naci gadosti. Mi novinari često dobijemo poruke u inbox takvog tipa. Počninju prijetnjom: "Jebem vam mater četničku, doći će dan kada vi i vama slični više nećete imati mjesta u Hrvatskoj. Pazi se mraka, kurvo srpska..." ili nekim sličnim riječima, a kada im odgovorite: Poštovani, vašu poruku smo proslijedili nadležnoj policijskoj postaji", okreće se nova ploča: "Krivo ste shvatili moje riječi, nisam vam prijetio, ispričavam se ako sam vas uvrijedio...".

Kad shvate da je došao trenutak da će im neka institucija zbog njihovih riječi pokucati na vrata odjednom se pretvaraju u Dalaj Lame. Spremni su vam se ispričati, pa i čestitati pravoslavni Božić samo ih nemojte povlačiti po sudovima. 

Naime, biti ustaša je postalo skupo. Austrija je ustaše nedavno strpala u isti koš s teroristima, a kako je to kad misliš da su nacistički pozdravi prihvatljivi svuda govori i primjer dugopoljskog HDZ-ovca koji je u svibnju na Bleiburgu digao desnicu u zrak. Zbog toga je završio u pritvoru u Klagenfurtu. Ali, ni tada se nitko iz kruga takvog svjetonazora nije usudio reći da je to nacistički pozdrav, pa se javio Karlo Starčević, predsjednik HSP-a i na Facebooku napisao da je "jedan stariji gospodin digao ruku u rimski pozdrav". Svojedobno je i Ante Đapić svoju uzdignutu desnicu objasnio slavnom rečenicom "da je mjerio kukuruz".

Kakav kukuruz, kakav Rim? Pa recite - za dom i Antu!. Ne bojte se.

Kako se desničari i ustaše pokunje kad ih se klepi po glavi, to je neviđeno. Kako nađu ta glupa opravdanja. Sjetite se Milana Kujundžića kada je rekao da je posjetio grob Ante Pavelića zato jer je bio znatiželjan. Yeap, sve su to po njima trice i kučine dok se ne dođe do suda ili dok ih mediji ne krenu razvlačiti. Gdje nestane ta pusta hrabrost? Kako su odjednom to sve podmetanja i kriva tumačenja? Kako odjednom nestanu muda kad stojiš ispred suca.

Desničari su jaki na riječima i prijetnjama kada misle da im se ništa neće dogoditi, ali postanu najveći plačljivci kada shvate da će ih vlastite debilane skupo koštati. Narod bi rekao - "je**** bi se, ali da im ne uđe".