970

Umrla je majka šestero djece, cijeli život borila se za teško bolesnu kćer

Nakon teške bolesti u 43. godini preminula je Valentina Smoljanović.

Valentina je javnosti bila poznata kao majka 15-godišnje Marijete Bugarin, jedine osobe u Hrvatskoj koja boluje od iznimno rijetkog Parry-Rombergovog sindroma.

"Sutra (nadam se) konačno vizita i saznanje što se iskompliciralo, gdje, zašto i kako dalje. Nemam vremena, nemam hrabrosti, nemam ludosti dovoljno da odustanem od borbe za djecu, za život, za dostojanstvo", zadnje je što je Valentina objavila na Facebooku prije četiri dana.

Možete pomoći djeci uplatom na bankovni račun

Osim Marijete, Valentina je imala još petero djece, sve redom školarce.

"Naša draga i brbljava Valentina Smoljanović više nije među nama, osim naravno u našim srcima. Pomagali smo kao grupa njoj i njezinoj dječici mnogo puta kad ju je pogodila ružna bolest. Nikad neću zaboraviti da nas je baš ona u svojoj neimaštini pozvala da sakupljamo za onu bolesnu baku s kojom je dijelila bolničku sobu. Tako smo se prvi put povezale i sprijateljile. Žao mi je neopisivo što više nije ovdje", objavila je Valentinina prijateljica Dina Perković.

Marijeti propadaju tkiva između mišića i kostiju

Parry-Rombergov sindrom je autoimuna bolest koja uzrokuje sporo progresivno propadanje mekih tkiva između mišića, kostiju i kože zahvaćene strane lica. U kasnijoj fazi može zahvatiti kosti i mozak, izazvati smetnje s vidom, sluhom ili epileptične napadaje koji mogu dovesti i do smrti. Marijeta je 2015. u SAD-u bila na operaciji. Obitelj je tada istaknula kako su time dobili nekoliko godina nade da će djevojčica što prije biti spremna za nove operacije.