970

U tjednu uoči izbora HRT besramno reklamirao kompromitirane HDZ-ove ministre

To je već pravi udruženi HDZ-ovski medijski podvig: na čelu su mu Branko Nađvinski i Kristina Bojić, uzdanice HDZ-ove televizije - poznate kao HRT - koji su, ćaskajući u nedjelju i ponedjeljak, na kraju glavnog Dnevnika u Temi dana s Gabrijelom Žalac i Lovrom Kuščevićem, ministrima otežanima od afera, uspjeli ne postaviti niti jedno (brojkom: 0) novinarsko pitanje.

Nađvinski je, naime, sa Žalac drobio o besplatnom europskom novcu koji je "tu na dohvat ruke" i pitao mijenjaju li europski fondovi dovoljno Hrvatsku, a ministrica se hvalila s 14,4 milijarde, koliko smo, kako kaže, u plusu. Uz to, izrazila je želju da svim građanima predstavi benefite članstva Hrvatske u EU, ali se i požalila: "Kako raste ugovorenost, tako rastu i nepravilnosti."

Niti jedne sekunde skupog televizijskog termina Nađvinski nije došao u iskušenje pitati ministricu je li barem produžila vozačku dozvolu, a sjećamo se, uopće ju nije imala kad je prije nekoliko mjeseci u Vinkovcima s autom naletjela na djevojčicu i teško je ozlijedila, niti ga je zanimalo što se dogodilo s Mercedesom E klase koji se, pod nedovoljno razrješenim okolnostima, ukazao u dvorištu njezine kuće u Vinkovcima.

Kuščević ni o čemu

Gdje je Nađvinski stao u nedjelju, nastavila je Bojić u ponedjeljak. Ugostila je Kuščevića, čovjeka u čijoj imovinskoj kartici postoje, najblaže rečeno, nejasnoće, o čemu je Index nedavno pisao. No Bojić ne bi bila HRT-ova službenica kad bi se obazirala na činjenicu da ministar neuobičajeno često koristi kuću koju ne spominje u imovinskoj kartici. Nju je zanimao ugovor potpisan u Banskim dvorima o dodjeli nepovratnog novca za uspostavu centra dijeljenih usluga "koji će biti zadužen za koordinaciju i upravljanje svim informacijsko-komunikacijskim aplikacijama koje razne vladine institucije pružaju građanina". Jasno? Zanimljivo? Korisno? Nije, naravno.

Bio je to razgovor ni o čemu koji je, poput ćaskanja Nađvinskog sa Žalac, imao je za cilj prikazati ministre opterećene aferama kao požrtvovne članove tima Andreja Plenkovića. Nema baš nikakva smisla citirati to višeminutno zlostavljanje ušiju. Kuščević nije rekao apsolutno ništa, ali ga ni Bojić, junački, ništa nije pitala.

Stotine nađvinskih i bojićki

Bljutavi PR vladajuće stranke proteklih su dana upotpunjavale i neke dnevne novine objavljujući slične intervjue s Plenkovićevim pulenima. Ali dok njih možete zaobilaziti, HRT-u morate plaćati pretplatu. A tamo vas čekaju Nađvinski i Bojić, deseci nađvinskih i bojićki, stotine nađvinskih i bojićki, tisuće nađvinskih i bojićki koji, pod paskom urednice informativnog programa Katarine Periše Čakarun, potpisuju najprimitivniju HDZ-ovsku propagandu, bez neugodnih pitanja za predstavnike vlasti.

Ako još uvijek ne znate trebate li odjaviti televizijski prijemnik - razmislite. Osamdeset kuna sigurno možete pametnije potrošiti, čak i ako vam ništa pametno ne pada na pamet. Gluplje od HRT-ova reklamiranja Žalac i Kuščevića teško da može postojati.