970

Tko su muž i žena koji su napali čovjeka u Splitu? Ona je profesorica

Na splitskoj Matejuški dogodio se bizaran napad jedne obitelji na aktiviste inicijative Dnevna doza splitskog nereda prilikom njihove dodjele nagrada Zlatni kurac novinarima koji se, kao i oni sami, bave komunalnim problemima, nepotizmom i drugim kršenjima zakona u ovom gradu.

Kako smo već pisali, prema svjedočenju Bojana Ivoševića, jednog od administratora Facebook stranice spomenute inicijative, supruga vlasnika tvrtke Akceleracija prvo ga je verbalno napala. No nakon što je uključio kameru na svom mobitelu i obavijestio je da uživo na Facebooku prenosi što se događa, prema njemu su krenuli njen suprug Ante Tonković i sin, koji su čak bacali i kamenje u njegovom pravcu. 

Aktivistu rekao da će završiti kao obitelj Zec

A supružnici su, kako se čini, osim Ivoševiću prijetili i novinarima te ostalim aktivistima, među njima i Daliboru Popoviću iz Građanske inicijative GIST, kojem je Tonković navodno rekao da će "završiti kao obitelj Zec". Cijeli napad završio je dolaskom policije i privođenjem supružnika poduzetnika na Prekršajni sud uz optužni prijedlog za remećenje reda i mira.

No tko su zapravo oni i zbog čega im smetaju aktivisti Dnevne doze splitskog nereda i građanske inicijative GIST te nagrađeni novinari koji su pisali o radu tvrtke Akcelerator?

Privedena supruga Alena Tonković, prema pisanjima lokalnih medija, nastavnica je engleskog i talijanskog jezika u splitskoj gimnaziji Marko Marulić. Njen suprug Ante Tonković od 2013. godine vlasnik je tvrtke Akceleracija, poznate po postavljanju oglasnih panoa na rasvjetne stupove i glomaznih kanti za smeće u centru grada.

Postavili reklame u centru bez dozvole Konzervatorskog odjela

Od 2014. godine, kada je gradonačelnik bio SDP-ovac Ivo Baldasar, tvrtka Akceleracija dobila je koncesiju u trajanju od deset godina za reklamiranje na javnim stupovima. Reklame su postavljene u i gradskoj jezgri, premda tvrtka nije dobila odobrenje Konzervatorskog odjela u Splitu, što je trebala ishoditi s obzirom na to da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru.

U međuvremenu su reklamni panoi koji su postavljeni na stupove u ostalim dijelovima grada pod naletima bure počeli padati pa se ispostavilo da statički proračuni o utjecaju reklamnih panoa na stabilnost stupova koje je dostavila Akceleracija nisu ispravni, na što su upozoravali iz Građanske inicijative Split.

Uz to, ispostavilo se i da su iz Akceleracije stavljali dodatnu rasvjetu na svoje reklame, i to pomoću gradske struje, odnosno one koju plaćaju građani. 

U centru grada postavili glomazne kante prozvane "peći na drva"

Osim ovih poslova, Akceleracija je 2017. godine tijekom gradonačelničkog mandata Ive Baldasara dobila koncesiju na sedam godina za gospodarenje kantama s dvije funkcije - za bacanje smeća i reklamne podloge - o čijem su za jezgru grada neprimjerenom izgledu pisali brojni mediji. Aktivisti su se protivili i postavljanju više od 400 ovih kanti za koje tvrde da ih građani zovu "peći na drva".

Tonković već ranije tužio aktiviste

Tvrtka Akceleracija, odnosno njihovo sporno reklamiranje u centru grada, našla se na udaru aktivista, posebice jednog od napadnutih - Dalibora Popovića, koji se već godinama bori protiv bespravnog reklamiranja u centru. Članovi njegove inicijative u travnju 2014. godine uklonili su dio tih reklamnih panoa, a Tonković ih je prijavio DORH-u. Kad su oni odbacili prijavu, 2014. godine tužio je GIST sudu "zbog oštećenja, uništenja i oduzimanja tuđe pokretne stvari s ciljem da je protupravno prisvoje" te tražio 115.000 kuna odštete. Nakon četiri godine Općinski sud u Splitu donio je nepravomoćnu presudu kojom je odbacio ovu tužbu protiv aktivista s obrazloženjem da "u njihovom ponašanju ne postoji element protupravnosti".

I premda su iz Grada Splita priznali kako spomenuti proračuni o stabilnosti koje je Akceleracija dostavila nisu ispravni, a i sam gradonačelnik je postavljene kante okarakterizirao neprimjerenima, Akceleracija nije izgubila svoje ugovore.

Inače, tvrtka Akceleracija je 2017. godine imala šest zaposlenih i ukupan godišnji prihod u iznosu od 3.434.864 kune.