970

SVETISLAV BASARA - Sumrak istorijskog dana

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Na prekjučerašnji istorijski dan – jedan od bezbrojnih – Srbija se konačno trgnula iz letargije, konačno se našla u svom elementu. Podstaknuto skupštinskim obraćanjem našeg Vrhovnog Bića, naše nacionalno biće je proključalo, što će reći da je Srbija prekjuče bila poprište žestokih kalakurnica i cirkuzijada sa elementima nasilja. Šta da vam pričam. Kao u stara dobra vremena.

Naročito je napeto bilo pred Domom Narodne Kozačke Skupštine. Boškić & Co, nisu mogli odoleti, iskoristili su svoje pravo da budu ono što jesu, pa su Vrhovnom Biću postavili sačekušu ne bi li mu pod nos poturili čaršav na kome je pisalo „izdaja“. Ali komedijant slučaj je udesio da pred skupštinu u kritičnom trenutku nahrupi zakleti mrzitelj izdajnika, Vojo Šešelj, koji – viđi vraga – nije nasrnuo na izdajnika, nego je šoferu naredio da zgazi Boškića & Co, što ovaj umalo nije i učinio. Sve se, međutim, završilo bez žrtava u ljudstvu i materijalu. Bubotke nanete bejzbol palicom se ne računaju.

Jedva nešto manje napeto bilo je u Brusu, na (neodržanom) suđenju čuvenom vaginofilu, Jutki, gde srpska podela na one koji smatraju da predsednik opštine ima pravo (i obavezu) da guzi sve pred sobom i one koji misle da to nije u redu, umalo nije eskalirala u fizički obračun. I to je prošlo bez žrtava u ljudstvu i materijalu. Šou je mogao da počne.

Zbog istoričnosti trenutka, na drugim kanalima srbskih televizija nisu dežurali pozornici, nego do zuba naoružani vodovi interventnih jedinica MUP-a, tako da se malo koji TV hadžija usudio da stisne muda i skrene pogled sa Vrhovnog Bića čiji je izveštaj počeo od vremena Kulina Bana, a koji će – kako stvari stoje – skorih dana završiti u dubinama kolektivne pizde materine.

Uprkos svemu, tokom trogatelne govorancije – koja je u Skupštini potrajala 82, na RTS 1.164, a na Pinku 820 minuta – Vrhovno Biće je poslanicima, opoziciji i SNiS-u izgovorilo celu istinu i samo istinu, ovo govorim bez ikakve ironije, a ako se nekom od vas učinilo da je Vrhovna Govorancija bila ekstremno patetična, samosažaljiva, konfuzna, nepovezana, i megalomanska, znajte da je to zato što Srbija doista jeste takva, iako misli da je sve suprotno od toga.

Bilo je u govoranciji i elemenata vidovitosti. Ukoliko ne pojmimo nešto što treba da pojmimo – grmeo je Vrhovni sa amvona DNS, ne precizirajući sasvim jasno šta to treba da pojmimo – Albanci će ubrzo napasti Srbe na Kosovu.

Što se koliko sutra i obistinilo. Da li da bi potvrdila vidovitost našeg Vrhovnog Bića – da li iz nekih njoj znanih razloga – tek, zloglasna ROSU je upala u Sev. Mitrovicu i „počela da hapsi Srbe“, što je udarna lica – umal ne napisah „trupe“ – TV Prva dovelo u stanje povišene borbene gotovosti u koju je Vrhovni stavio i Vojsku Srbije. Naravoučenije. Ako nećete da vas apse, budite Srbi, ali svejedno će vas uapsiti.