970

SVETISLAV BASARA - Prelistavanje Smajlovićke

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Čim se probudih u sredu, early in the sabah, uključih televizor da se na „obično dobro informisanom“ jutarnjem programu TV Prve obavestim šta sam sanjao, a šta mi se događa, da li me je voda već odnela ili je kiša prestala, kolika je temperatura i kakvo je stanje „na beogradskim ulicama“.

Kad ne lezi vraže! Dok sam gledao i slušao predsednika opštine Zemun kako novindžiki TV Prva nastoji da objasni da je za kanalizacioni povodanj u nekoj zemunskoj mahali krivac prethodni gradonačelnik – a vi pogodite koje je „boje“ bio – ugledah kajron sa blagovešću da će „uskoro“, u Prelistavanju štampe, gostovati Ljilja Smajlovićka i Zoran Panović.

Budući da je svaki Smajlovićkin javni nastup – naročito u tandemu s Panovićem – mali praznik denuncijantsko-dupeuvlakačke elokvencije, momentalno odustadoh od lupanja glave oko teme za našu današnju kolumnu i namestih se pred televizor. Smajlovićka je tema sama po sebi. Samo treba stisnuti muda pa je saslušati. Što ja i učinih. Na sopstvenu odgovornost.

Čim je – štono kaže „naš narod“ – zinula, Smajlovićka je 1. krenula u uvlačenje u Visoko Dupe (na čijem kraju ne sija petokraka, nego glodurska kancelarija u Politici) i 2. u raskrinkavanje njenog arhidušmanina, Danasa. Bilo joj je čudno – s profesionalne strane – otkuda Danasu „izvori“ u Sinodu SPC i kako se Danas drznuo da na naslovnoj strani objavi da je Vučić „arhijerejima pretio dosijeima Udbe“. Da je Danas – glagoljila je nadalje Smajlovićka – preneo neku informaciju iz američke ambasade, u kojoj, je li, ima pouzdane izvore, ona bi Danasu poverovala, ovako – jok, sve je to smućkaj pa prospi, neprofesionalizam post truth doba.

Da li vas možda interesuje šta ja mislim na tu temu? Ne znam, pravo da vam kažem, šta da mislim, nemam „izvore“ ni u Sinodu ni u američkoj ambasadi, kako mogu imati mišljenje. Mogu samo nagađati. Pa da nagađam. S jedne starne fakat je da naše Vrhovno Biće ima običaj da mlatara artijetinama – uključujući Udbine – a s druge strane Udba bi imala štošta da napiše o delu srpskog arhijerejstva.

Šta se u Sinodu vaistinu zbilo, to, kao ni mnoge druge škakljive stvari, bojim se nikada nećemo saznati, nije konačno ni bitno, a moglo bi biti zdravo, čitali ste valjda u šund romanima o tužnim sudbinama dilbera koji su prerano umrli jer su suviše znali.

Ne bojte se, đuturumi, vama takva opasnost ne preti, a kako se obavestih na TV Prva, ne preti vam više ni opasnost od biblijskog potopa, jer su nadležne službe ustanovile da je „prošla“. Što ne znači da vam ne prete sve druge opasnosti, ali sačuvajte prisustvo duha. Panoviću je, recimo, pretila opasnost da ga Smajlovićka po ko zna koji put ocinkari SNiS-u da je izjavio da „se normalne zemlje ne bombarduju“, ali ga je ta opasnost – pukim čudom – mimoišla. Bar do neke sledeće emisije. Šta da vam više kažem. Prođe mi dan a da čestito nije ni počeo.