970

SVETISLAV BASARA - Orao za slepe

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Ili je možda bilo bolje napisati – za slepce. Pretpostavljam da ste već dokonali da je naša današnja kolumna sequell onomađašnje kolumne „Orao za gluvoneme“, a da bi – nastavi li stvar da se usložnjava – mogla biti uvod u kolumnu „Orao za imbecile“, što bi, ruku na srce, bio najprimereniji naslov.

Jer pazite, famozni „simbol Velike Albanije“, dvoglavi orao nastao iz protivprirodnog bluda dveju šaka, rođeni je brat po imbecilnosti imbecilnog gesta iz mog detinjastva – palca prislonjenog na vrh nosa i pratećeg mahanja prstima – koji je bio passe već pri kraju mog detinjstva. Šake i prsti ne mogu biti simboli ničega suvislog. Mogu, doduše, poslužiti da se napravi šipak, ozloglašeni „srednji prst“ ili – najčešći slučaj – da se uture u bratsko dupe i tu je njihovoj simbolici kraj. Svuda osim u Srbiji u kojoj je to razlog za višednevnu pometnju, iako bih ja stvar postavio drugačije pa rekao – posledica pometnje.

No, dobro. Ako su već Albanci pustili u opticaj taj sublesasti simbol, da li je to bio nužan razlog da Srbija – uključujući i onu zvaničnu – padne u nadsaharski amok. Nije, naravno, bilo nužno, ali je bilo neizbežno – otadžbina se najlakše brani besmislicama – iako za razliku od afere „stand up jebiluda iz Kentakija“, ipak nije eskaliralo do pisanja protestne diplomatske note. Spoljni Dačić se tu pokazao smirenoumnijim od Guzijana, ondašnjeg obnašatelja dužnosti spoljnog popečitelja, umal grešna mi duša ne napisah – momka.

Kao da sam slutio šta me u ponedeljak čeka na jutarnjem programu TV Prva, jureći prekjuče autoputem bivšeg bratstva i jedinstva pomislih da bi naš državni vrh, ako je već pao u simbolički amok, stvar mogao tabloidno hendlovati u „našu korist“, samo da je imao trunčicu smisla za humor. To je, naravno, apsurdna pretpostavka, ali evo kako.

Kada je ono onaj Albanac, reprezentativac Švajcarske – nazovimo ga Šaćiri da ne bih brljao po internetu – prvi put pokazao (pri)ručnog orla, nije li Informer, recimo, sutradan mogao preko cele naslovnice plasirati sledeću dubaru: „Šaćiri simbolično priznao suverenitet Srbije pokazujući rukama simbol srpskog dvoglavog orla“.

Garantujem da bi (pri)ručni orao momentalno postao izumrla vrsta i završio u ropotarnici istorije, osim ako Šaćiri ne bi bio spreman da na sledećoj utakmici ofarba ruke u crno da bi demantovao Informerovu dubaru, ali bi Šaćiri i tada džaba krečio, jer bi DJV zacelo napisao da su mu ruke „crne od skorele srpske krvi“.

Tim istraživačkih novinara TV Prva, u sastavu Jovana & Srđan, u ponedeljak beše rešio da istera stvar na čistac pa je u studio na saslušanje pozvao pekara „Đuru“ i N.N. lice koje je organizovalo protestna okupljanja, koja – tako reče organizator – nisu bila motivisana mržnjom nego nekim uzvišenim motivima, koja, uz dužno poštovanje, nisam blagoizvoleo saslušati jer sam pritisnuo spasonosni off i otišao u Čačak na slavu kod prijatelja.