970

Plenković urlao pred Merkel, puštali joj Thompsona i pričali o Bleiburgu

Je li Merkel uopće shvatila što se dogodilo na skupu HDZ-a?

Ovo je možda najlogičnije pitanje koje bi se moglo postaviti nakon skupa HDZ-a kojem je u zagrebačkoj Ciboni prisustvovala i Angela Merkel.

Staro lice HDZ-a pred Angelom Merkel

Kakav je HDZ, u to smo se imali prilike uvjeriti u proteklih 30 godina, a Plenković je na središnjem skupu pred europske izbore još jednom pokazao pravo lice te stranke.

I to pred Angelom Merkel, koja je prvi put došla na predizborni skup te stranke. Podržavala je Merkel u predizbornim spotovima i Sanadera, i to vrlo gorljivo, predstavljajući ga kao reformatora i to u - pravosuđu (!), ali i Jadranku Kosor. 

Zašto je došla na skup HDZ-a?

No samo je Plenkoviću došla na predizborni skup. Merkel je od svih zemalja u kojima djeluje Europska pučka stranka, čijoj obitelji, kako to vole reći, pripadaju i ona i Plenković, došla upravo u Hrvatsku. Još uvijek nije posve jasno zašto. Točno je da HDZ, uzmemo li u obzir broj zastupnika koje ima Hrvatska, daje vrlo velik postotak zastupnika Pučana u EU parlamentu, no nije baš najvjerojatnije da bi mu Merkel samo zato zahvalila osobnom podrškom na skupu HDZ-a u Zagrebu. Moguće je da Plenković toliko dobro kotira među Pučanima, no ni to se ne čini posve realnim razlogom za Merkeličin dolazak. Razloge vjerojatno treba tražiti u kampanji za Spitzenkandidata Pučana Manfreda Webera koji je također bio na skupu te činjenici da Hrvatska preuzima predsjedanje Unijom za šest mjeseci, a da Pučani, zaslugom HDZ-a, doista jako dobro stoje u Hrvatskoj. 

Razlog za dolazak Merkel sigurno je i u Plenkoviću kojem je europski ambijent prirodno stanište i koji se svojim prijateljima iz europske obitelji predstavio kao moderni europejac, duboko privržen europskim vrijednosnima, kakvog su vjerojatno i priželjkivali. Merkel je u sutonu političke karijere, i objavila je da joj je ovo posljednji mandat na čelu Njemačke, ali i dalje je vjerojatno najmoćnija žena na svjetskoj političkoj sceni.

Što joj je Plenković predstavio? Bleiburg, Thompsona i Tuđmana

A što joj je Plenković, koji u krugovima Pučana slovi za modernog političara i odanog europejca, sa svojim HDZ-om u dvorani Dražena Petrovića predstavio? Bleiburg, Thompsona i Tuđmana. 

Iako se HDZ-ov program za europske izbore zove "Hrvatska za generacije"; što bi valjda trebalo sugerirati na budućnost, na HDZ-ovom skupu bilo je više riječi o prošlosti.

Što možda i ne treba čuditi za stranku koja nam je 24 godine nakon rata priuštila 1687 novih branitelja. 

Da stvar bude još apsurdnija, temu prošlosti otvorio je HDZ-ov nositelj liste za europske izbore Karlo Ressler, 29-godišnji mladić koji se predstavlja kao novo lice stranke. 

Ressler rođen 1989. o Bleiburgu

Mladi je Ressler izašao na pozornicu i rekao kako su u mislima u Bleiburgu koji je nazvao jednom od najvećih tragedija hrvatskog naroda i dobio velike ovacije HDZ-ovaca. Ressler je, spomenimo, rođen 44 godine nakon Bleiburga. 

Onda su Merkel na skupu u Zagrebu pustili Thompsona. Kontroverzni pjevač je zabranjen u pola Europe, a njegovi su koncerti zabranjivani i u Njemačkoj, ali HDZ-ovci su pred Merkel odlučili izvesti njegovu pjesmu "Lijepa li si". 

Ako poruka nekome i nije bila jasna, učvrstio ju je sam Plenković. Izašao je na pozornicu i dvadesetak minuta doslovno urlao.

Plenković urlao o prošlosti i Tuđmanu

Urlao je o snazi HDZ-a i o tome da je to najjača stranka. No grmio je i o “neprijateljima HDZ-a”, ali ih nije imenovao.

Plenković se tu nije zaustavio.

Kao i većina govornika Plenković je uzdizao Tuđmana, i od svih tema o kojima je mogao govoriti pred europske izbore (naglašavamo, europske), primjerice o tome kako misli standard svojih građana približiti onome u EU, rekao je kako je jedini pravi Dan državnosti 30. svibnja i dao nagovijestiti da će promijeniti datum tog praznika. 

U kojoj je mjeri Merkel s obzirom na jezičnu barijeru (iako je pokušala reći nešto i na hrvatskom) razumjela nešto od ovih poruka, ostaje nejasno.

Nadrealna situacija

No doista je zvučalo pomalo nadrealno da na istom skupu i ona i Weber govore o velikoj opasnosti koju predstavlja nacionalizam u Europi, a HDZ-ovci predvođeni Plenkovićem pred njima istovremeno motiviraju svoje birače govorima o Tuđmanu i Bleiburgu koji Austrija želi zabraniti. I Thompsonom. 

Kao crtica s HDZ-ovog skupa, na kojem su uz simbole nacionalizma u Hrvatskoj veličali i Europsku uniju, ostaje i jedan zgodan detalj koji je primijetio novinar N1 Hrvoje Krešić.

HDZ-ovci su kao i uvijek na svojim skupovima revno u Ciboni dijelili stotine zastava Hrvatske i HDZ-a na skupu pred europske izbore. 

Nije bilo ni jedne zastave Europske unije.