970

Papa Franjo je izjavom o Stepincu izazvao bujicu mržnje Hrvata katolika

Gordan Duhaček, tekst za portal Index

“Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. Stepinac je čovjek s vrlinama. To je Crkva izjavila time što ga je proglasila blaženim. Može ga se moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka. Riječ je o povijesnim točkama. I ja koji trebam potpisati kanonizaciju s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam pitati pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve op.a.). Irinije je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer i Irineja i mene jedino zanima istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikome. Znamo da je (Stepinac op.a.) dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak ja sam tražio pomoć Irineja da se učini istina. Izučava se. Najprije je osnovana komisija koja je dala svoje mišljenje. Ali sada se izučavaju druge točke. Produbljavaju se neke točke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala.”

Ovim jučerašnjim odgovorom na pitanje novinara Silvija Tomaševića o tome što se događa s kanonizacijom Alojzija Stepinca papa Franjo je najvjerojatnije izgubio i zadnju trunku simpatije koju je imao među Hrvatima katolicima, hrvatskim katoličkim biskupima, intelektualcima, kolumnistima i ostalim perjanicama domaće desno-klerikalne scene. Ne samo da je de facto najavio da će se na kanonizaciju ultimativnog junaka hrvatskog ultrakonzervativnog katoličanstva još dugo čekati, nego ona ovisi o stavu Srpske pravoslavne crkve, omiljenog neprijatelja Hrvata katolika kojeg ne podnose ne zato što je jako različit od njih, nego zato što su zapanjujuće slični.

Hrvatima katolicima papa Franjo od početka nije po volji

Za razliku od ostatka svijeta, reformatorski nastrojeni papa Franjo nije nikada bio pretjerano omiljen među hrvatskim katolicima, ni približno kao njegovi prethodnici Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. Franjo je za srednju struju Hrvata katolika od početka svojeg pontifikata suspektni ljevičar koji doista pokušava propovijedati ljubav i toleranciju, a njima su uvijek bili draži pape koji se bave širenjem neprijateljstva i formalnog autoriteta Katoličke crkve.

Franji se zamjeralo i što sustavno zaobilazi Hrvatsku - on je radije otputovao u Bosnu i Hercegovinu i to u hrvatskim nacionalistima omraženo Sarajevo te je i tamo propovijedao o pomirenju i maltene, bratstvu i jedinstvu, umjesto da je zatražio osnivanje trećeg entiteta za Hrvate u BiH.

Suradnja pape Franje i Srpske pravoslavne crkve

Poseban šok je izazvala odluka pape Franje da će s predstavnicima SPC-a osnovati komisiju koja će se baviti ulogom Stepinca u Drugom svjetskom ratu i time treba li on biti proglašen svecem Katoličke crkve, što je projekt u koji se među Hrvatima katolicima kroz godine uložilo neizmjerno mnogo truda. Dapače, Katolička crkva u Hrvata se voli sama opisivati Stepinčevom crkvom, što je prilično bizarno ako se zna da je temelj katoličanstva univerzalizam, odnosno da ne postoje autokefalne katoličke crkve.

Ipak, i tada se moglo još naći kaptolskih moćnika koji će opravdavati Franju, objašnjavajući da SPC ne može zaustaviti Stepinčevu kanonizaciju, no nakon Papinih najnovijih izjava posve je jasno da će se Hrvati katolici morati još načekati do proglašenja Alojzija svetim.

Ivica Šola Franju proglašava heretikom i Sorosevim plaćenikom

Jedan od ključnih medijskih megafona desno-klerikalnih stavova, kolumnist Ivica Šola, od početka je Franjina mandata pisao protiv njega, no prošle godine je krenuo sa žestokim frontalnim napadima i nemilosrdnim invektivama u seriji histeričnih tekstova. U ožujku 2018. je konstatirao da je “model Crkve pape Franje povijesni falsifikat i hereza”, u srpnju je papu optužio da oko sebe gradi kult ličnosti, u rujnu se zgražao što papa Franjo “sklapa savez s (neo)marksistima u borbi protiv siromaštva”, a u siječnju ove godine je napisao da “više nije jasno vodi li Crkvu papa Franjo ili Soros”.

Prije dva dana ga je u kolumni u Slobodnoj Dalmaciji proglasio “političarom globalizma”: “Za Papu i umnike koje je okupio suverenitet, nacija i država inherentno su negativni, pa i pojmovi neprikladni "eri globalizacije", čitaj "ideologiji globalizma", koje je bit ideologija drugoga i sotoniziranje svojega, zapadnoga. Sam papa Franjo na audijenciji se obratio sudionicima skupa žestoko se obrušivši na "konfliktni nacionalizam" i "podizanje zidova".”

Naime, sve ono što je papi Franji važno - poput milosrđa prema migrantima i izbjeglicama, borbe protiv siromaštva, angažmana na terenu među vjernicima, isticanja da kler treba biti skroman, antinacionalističkih stavova itd. - to se teologu Šoli gadi, pa se više ne ustručava papu Franju proglašavati heretikom i Sorosevim plaćenikom. Provincijski raspop Šola drži teološke i političke lekcije nasljedniku Svetog Petra. Bit će zanimljivo vidjeti kakvu će žuč Šola proliti po Franji nakon njegovih najnovijih izjava o Stepincu i njegovoj na neodređeno vrijeme odgođenoj kanonizaciji.

Papi zamjeraju i ismijavanje ukazanja u Međugorju

Šola u tome nije jedini. Tako je i njegov kolumnistički kolega s hrvatske nacionalističke desnice Tihomir Dujmović izjavio da je “silno razočaran” papom Franjom, a općepoznato je i da Franju ne vole ni u ultrakatoličkim udrugama poput Vigilarea, u kojima se više vole družiti s Papinim ideološkim protivnicima unutar Katoličke crkve, kao što je kardinal Raymond Burke.

Papi Franji su Hrvati katolici zamjerili i to što je ironizirao fenomen navodnih ukazanja Isusove majke Marije u Međugorju u BiH, na čemu su hercegovački franjevci od početka 1980-ih do danas izgradili milijunsku industriju, izjavivši 2017. godine sljedeće: “Ta navodna ukazanja nemaju pretjeranu vrijednost, to je moje osobno mišljenje. Pa tko misli da bi Djevica bilo kome rekla: 'Dođi sutra u isto vrijeme na isto mjesto, imam novu poruku za tebe'?”.

Protestno pismo Ruže Tomašić

Nema sumnje da će prava bujica žestokih reakcija i invektiva na najnoviju Franjinu izjavu o Stepincu tek uslijediti, no Ruža Tomašić, nositeljica liste Hrvatskih suverenista i velika Hrvatica i katolkinja, požurila je biti prva od istaknutih aktera s desnice koja je prozvala Papu.

Ruža Tomašić je objavila da je Franji već poslala protestno pismo i konstatirala da “Papa na ovaj način još jednom sudi Stepincu”. Također se zapitala “Zašto bih mislila ono što Papa misli?”, što je dirljiv moment emancipacije od crkvenog autoriteta i neočekivani prilog slobodi misli s hrvatske desnice. Tuđmanov veleposlanik Darko Bekić je pak na Facebooku zapitao "hoće li netko tužiti papu Franju zbog vrijeđanja cijelog naroda?".

Mržnja prema papi može se usporediti samo s mržnjom prema Pupovcu

Obični Hrvati katolici su svoj gnjev prema Franji već izdašno prosuli po društvenim mrežama i u komentarima članaka na portalima. Donosimo nekoliko tih reprezentativnih izljeva hrvatsko-katoličkog domoljublja bez intervencija u pravopis i gramatiku:

1. “PAPA FRANJO DALI PITATE NAS HRVATE MI ZNAMO DA JE PROSAO SVOJ KRIZNI PUT A MI HRVATI I DANAS GA PROLAZIMO TO SRBI NIKADA NECE PRIZNATI KOJE SU ZLO NAPRAVILI I DANAS ZATO NAS STEPINAC PICIVAO U MIRU BOZIJEM I U LIJEPOJ SVOJOJ HRVATSKOJ ZA NAS JE ZAUVIJEK I BLAZENIK I SVETAC BOG.. Z.D.S. ZAAUVIJEK SMO MU VIJERNI”

2. “Ako je tko nejasan, to je Papa koji ljubi onim poganim arapima cipele.. a treba se klanjati jedino Bogu !”

3. “Pa da ti nisi papa već bi to bilo riješeno ovako si našao Hrvatsku za svoju zajebanciju ,oprosti mi bože ali to vjeruje većina Hrvata i to nije naš papa već komunistički slugan i trebao bi pustiti bradu i glumiti nakazu ovih pravoslavnih zombija”

4. “Čim papa podržava pedere i migrante, sluša svog kolegu spodobu četnika irineja, znamo kuda vodi. Stepinac za vrijeme njega neće biti svetac. To je pljuska narodu koji je od stoljeća sedmog vjeran vatikanu, a mjesto toga će nam svece određivati bradate svetosavske nakaze čija svaka druga riječ je protiv hrvata. Žalosno, a stepincu mir vječni” i 5. “Ovaj papa je instaliran i ponaša se kako mu narede,sa katolićkim naukom nema veze.Ponaša se kao i ostali bjelosvjetski hoštapleri.”

Mržnja koju Hrvati katolici danas na društvenim mrežama izražavaju prema papi Franji može se usporediti samo s mržnjom kakvoj je izložen, primjerice, Milorad Pupovac. 

Hrvati katolici sada zazivaju odvajanje hrvatske Katoličke crkve od Vatikana, što je stara Titova ideja

U mnogim nabrijanim komentarima Hrvata katolika protiv pape Franje može se primijetiti zazivanje odvajanje Katoličke crkve u Hrvatskoj od Vatikana. Paradoksi do kojih dovodi zadrti hrvatski nacionalizam i pripadajuća mu verzija katoličanstva koju njeguju hrvatski biskupi tako dolaze do vrhunca. 

Naime, jedan od razloga za komunistički montirani proces protiv Stepinca je - uz njegovu nedvojbenu kolaboraciju sa zločinačkim režimom NDH - što je odbacio Titovu ideju da se Katolička crkva u Hrvatskoj odvoji od Vatikana i da Stepinac postane poglavar hrvatske katoličke crkve koja bi bila podložna novoj vlasti. Danas Hrvati katolici, raspamećeni zbog odbijanja pape Franje da njihova favorita Stepinca proglasi svetim, masovno traže baš ono što je Stepinac svojedobno žestoko odbijao, svrstavajući se tako na stranu ideje, ni manje ni više, Josipa Broza Tita. 

Sve to se pak događa 8. svibnja, na rođendan blaženog kardinala Stepinca koji pada na isti dan kao i partizansko oslobođenje Zagreba od ustaškog režima koji je Stepinac 1941. bez zadrške podržao. Povijest i sadašnjost Hrvata katolika tako se spajaju u apsurdistički skeč kojeg se ne bi postidio ni Monty Phyton.