970

Devastacija predivne uvale kod Omiša

Za Vruju, uvalu između Omiša i Brela, kažu da je bila divna, bajkovita i sve ono što se već veli za skrovite jadranske oaze – do nje, se, govori predaja, od magistrale spuštao strmi puteljak kroz šumu, iako joj se najčešće i najlakše dolazilo s morske strane. Do devedesetih, o Vruji se brinula Dalma, nekadašnji trgovački gigant iz Splita, a potom je, u privatizaciji, dospjela u ruke Stipe Latkovića, kojeg ćemo opisati kao splitskog poduzetnika. Spominjan je i kao kum Stipe Mesića, prijatelj Ive Josipovića, pa i vlasnik koječega, od lokalne televizije, do tvrtke Point, jednog od glavnih partnera splitskih gradskih vlasti u komunalnom održavanju grada, ali to za našu priču nije pretjerano važno.

Požar oko protupožarnoga puta

Za priču o devastaciji Vruje bitno je da je Latković u neka doba počeo graditi. Prvo objekte uz more, niknuo je dolje cijeli Vruja Resort, iznajmljivalo ga se bogatijim gostima, a potom i takozvani protupožarni put. Bio je to jedinstveni graditeljski podvig: tek nakon što je počelo probijanje protupožarnoga puta, šumu je poharao golemi požar. Danas do Vruje vijuga široki put kroz nagorjele ostatke stabala. Hladu ni traga. Tek kip Gospe. A dolje? Latkovićev je resort, nekidan kad smo ga posjetili, bio sasvim pust. I zaključan, do plaže ćete doći ako imate volju preskakati ogradu.

I ova je uvala pod ključem, poput one u Marušićima.

O uzurpaciji Vruje pisani su tekstovi i snimani televizijski prilozi. Sve uzalud, Latkovićeve su građevine postojanije od klisurina. Evo što nam je o Vruji nedavno napisala građevinska inspekcija.

"Na vaš upit koji ste nam uputili vezano na tekst o devastaciji uvale Vruja između Omiša i Brela, obavještavamo vas kako slijedi: Građevinska inspekcija je u više navrata postupala za više izgrađenih građevina i to: u inspekcijskom postupku izgradnja lukobrana je doneseno rješenje o uklanjanju, drugostupanjsko rješenje je poništeno rješenjem Upravnog suda, te je u tijeku ponovni postupak. U inspekcijskom postupku izgradnje suterenske građevine, vodospreme i armirano-betonskog zida, dana 27. 6. 2017. godine je doneseno rješenje o uklanjanju. U inspekcijskom postupku izgradnje ceste – šumski protupožarni put i armirano-betonskih potpornih zidova u tijeku je donošenje rješenja. Investitor nije uklonio bespravne građevine, a prisilno uklanjanje će biti planirano i organizirano sukladno zakonskim procedurama unutar institucije Državnog inspektorata."

Kada, ne zna se.

Naknadno smo pitali smije li uvala biti zaključana, odgovor još čekamo.

Oglasile su se i Hrvatske vode.

"Zbog građenja šumskoga protupožarnog puta, Hrvatske vode – Vodnogospodarska ispostava za mali sliv Cetina, protiv investitora radova uputila je prijavu vodopravnoj inspekciji. Građenjem puta na nekoliko su lokacija uzurpirane čestice javnog vodnog dobra te presječeno korito bujice Vrulja 2, čime je onemogućeno nesmetano kontinuirano tečenje bujičnih voda", navode iz Hrvatskih voda.

Hrvatske šume pitali smo o uništenju šume iznad uvale, a dobili smo ovo:

"Hrvatske šume i tvrtka Point trenutačno vode sudski spor, zbog čega nismo u mogućnosti komentirati traženo."

Odgovor nam nije stigao čak ni nakon što smo pojasnili da nam ne treba komentar, nego odgovor.

"Debili, debili" umjesto "more, more"

Nazvali smo i Latkovića. Kaže da je bolestan, obećao je javiti se sljedećeg tjedna.

Na web stranici Brela za Vruju stoji da je mjesto gdje se litice obrušavaju u more do dubine od preko 100 metara. "Uvala Vruja je divovski izvorišni sustav u kojem se ističe duboka podmorska vrtača s oko 60 m promjera, iz koje izvire golema količina vode", pišu tamo, pa dodaju i predaju kako su baš na prijevoju Dupci, iznad Vruje Hrvati uskliknuli "more, more" kad su dolazili na Jadran.

Sadašnji namjernici, dok bacaju pogled s Dubaca na Vruju, mogu uskliknuti samo "debili, debili".