970

Na sudu puštene nove snimke Bandićevih razgovora: "Ustoličit ćemo te"

Svjedočenjem šefice kabineta zagrebačkog gradonačelnika Pavle Šušković, koja je izjavila kako nikad nije razgovarala s gradonačelnikom o premještaju na novo radno mjesto te puštanjem audio zapisa razgovora gradonačelnika i svjedokinje,na Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Milanu Bandiću i suradnicima te poslovnim partnerima gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti u aferi Agram.

Svjedokinja Pavla Šušković kazala je kako je prije premještaja na mjesto više stručne savjetnice za protokol i odnose s javnošću u gradskoj upravi četiri mjeseca radila u odjelu za pravne poslove pri uredu gradonačelnika.

''Do mojeg premještaja je došlo nakon što sam iz razgovora s kolegama saznala kako postoji potreba za zaposlenicima u odjelu za protokol. Ne znam koliko je iznosio moj koeficijent u odjelu za pravne poslove, ali mislim kako se on nije znatno razlikovao od koeficijenta za radno mjesto više stručne savjetnice za protokol i odnose s javnošću'', izjavila je Šušković.

Dodala je kako se nije zanimala za potrebne uvjete za novo radno mjesto jer se time, kako je rekla, bavila pravna služba.

Šušković je kazala i kako s Bandićem nikad nije razgovarala o premještaju prije nego što je dobila rješenje o premještaju na novo radno mjesto.

Puštena snimka razgovora

U sudnici je potom pušten audio zapis Bandićevog razgovora sa svjedokinjom u kojem gradonačelnik govori: ''Sutra pijemo kavu, ustoličit ćemo vas da vas službeno možemo za***avati, zato je Milan ovako mekan, dok vas ne ustoličim''.

Na upit sutkinje što u kontekstu razgovora nje i gradonačelnik znači termin 'ustoličiti' te da pojasni njihov razgovor od 3. veljače 2014. s obzirom da je rješenje o premještaju doneseno 11. veljače 2014.,  svjedokinja je pojasnila kako ta riječ ''nema konkretno značenje'', ostavivši mogućnost da je Bandić ''saznao kako počinje raditi na novom radnom mjestu i ništa više''.

Svjedokinja je dodala kako je i prije samog premještaja na novo radno mjesto počela obavljati zadaće povezane s tom pozicijom te da njezina majka poznaje Bandića otprije iz poslovnih krugova.

Bivši tjelohranitelj: Nismo bili prijatelji, bio mi je kćeri kum na pričesti

Svoj iskaz u srijedu je upotpunio i Robert Ljutić, nekadašnji Bandićev tjelohranitelj i sadašnji koordinator prometnog redarstva Grada Zagreba koji je kazao kako nije bio u prijateljskim odnosima s Bandićem, ali da su se međusobno posjećivali te da je gradonačelnik bio kum na pričesti njegove kćeri.

''Bili su to poslovni odnosi, a moja jedina poveznica s gradonačelnikom je u tome što obojica imamo istu pasminu pasa'', zaključio je Ljutić.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti 'teške' 20-ak milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Bandić još ranije rekao da se ne osjeća krivim

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović. 

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.