970

Jozo, normalna djeca se ne igraju sa slovom U

Merita Arslani, kolumna za portal Express

Da priča o učenici koju je kolega iz razreda žigosao slovom U u Ekonomsko-birotehničkoj školi u Zadru ne ostane samo skandal, već postane bizarna situacija pobrinuo se ravnatelj škole Jozo Dragić. Njegove reakcije nakon što je priča dospjela u medije bile su najblaže rečeno neumjesne, gdje je čovjek, među ostalim, uspio izvaliti da je to bila dječja igra.

Kada netko tko radi u školi i aktivno sudjeluje u odgoju djece za ovakvu stvar kaže da je dječja igra svakome u Ministarstvu obrazovanja bi se trebao upaliti alarm. Minoriziranje ovog skandala tako da ga se proglasi dječjom igrom govori da ta osoba ne može i ne smije raditi s djecom. Zna se što su dječje igre i zna se da se normalna i pristojna djeca ne igraju sa slovom U.

Osim toga, poruka koju ravnatelj Dragić šalje učenicima time što banalizira cijelu priču dugoročno je vrlo opasna. 

Dragić im za početak poručuje da će proći nekažnjeno za stvari koje su kazneno djelo, jer ovo je kazneno djelo koliko god on to pokušavao okarakterizirati kao neki glupi nestašluk. Osim toga, ravnatelj, ali i profesori u školi bi se trebali zapitati otkud učeniku u srednjoj školi ideja da se iscrta baš slovo U? Zašto ne slovo B, ili C, ili L? Odgovor na pitanje je naravno jasan, ali kako je moguće da prosvjetni radnici u tome ne vide problem?

No, ni tu nije kraj cijelog ovog cirkusa. Ravnatelj u petak kaže da nije on izjavio da je to dječja igra, nego su mu to djeca rekla, te da su djeca od njega tražila da ne zove policiju i hitnu. Drugim riječima, djeca su odlučila što treba raditi. Čak i da sad zaista zanemarimo incident, u kakvoj to školi djeca govore ravnatelju što treba raditi?

I još jedna stvar koju ravnatelj Dragić uporno ignorira je činjenica da kao ravnatelj škole mora zaštiti djecu koja idu u njegovu školu. Sramotno je da ravnatelj nije u stanju izgovoriti riječ isprike prema učenici i njezinoj obitelji, pa makar reda radi, a kamoli primjereno reagirati i obećati svu pomoć djevojčici koja sad dobiva prijetnje.

Za kraj, pokušajte zamisliti da je netko u školi žigosao dijete premijera ili predsjednice. Samo zamislite kako bi cijela priča izgledala, kako bi završila i što bi rekao ravnatelj.