970

Hrvatski biskupi se otvoreno svađaju s Papom. Tko je u pravu?

Poznavatelji prilika u odnosima Vatikana i Kaptola odavno tvrde da između pape Franje i hrvatskih katoličkih biskupa nema baš mnogo ljubavi. Pisalo se da Franjo hrvatske biskupe smatra problematičnima na više razina, a oni mu, naravno, kritike nisu upućivali javno, ali su zato Franju žestoko napadali katolički laici koji su ga čak proglasili i Sorosevim agentom i heretikom.

Taj prigušeni sukob je ovih dana konačno eksplodirao u javnosti i to zbog najnovijih izjava pape Franje o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Hrvati katolici kontroverznog Stepinca, svojedobno ustaškog vikara, smatraju svecem i jako ih frustrira što ga papa Franjo takvim nije već proglasio, nego je inzistirao na tome da se s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve osnuje komisija koja bi analizirala Stepinčevo djelovanje u Drugom svjetskom ratu.

To su hrvatski biskupi još nekako i uspjeli podnijeti a da s papom Franjom ne uđu u otvorenu svađu, no njegova najnovija izjava o Stepincu je očito bila kap koja je prelila čašu.

Papina izjava o Stepincu

Naime, vraćajući se iz posjeta Sjevernoj Makedoniji Papa je upitan o tome hoće li i kada Stepinac biti proglašen svecem, na što je odgovorio sljedeće: "Povijesni slučaj je ovaj: kanonizacija Stepinca. Stepinac je čovjek s vrlinama. To je Crkva izjavila time što ga je proglasila blaženim. Može ga se moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo je do nerazjašnjenih točaka. Riječ je o povijesnim točkama. I ja koji trebam potpisati kanonizaciju s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam pitati pomoć Irineja (patrijarha Srpske pravoslavne crkve, op.a.). Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesnu komisiju. Radili smo zajedno. Jer i Irineja i mene jedino zanima istina. Ne pogriješiti. Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina? Ne služi nikome. Znamo da je (Stepinac, op.a.) dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini ovaj korak ja sam tražio pomoć Irineja da se učini istina. Izučava se. Najprije je osnovana komisija koja je dala svoje mišljenje. Ali sada se izučavaju druge točke. Produbljavaju se neke točke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala."

Spominjanje patrijarha SPC-a Irineja kao "velikog patrijarha" kojega papa Franjo "treba pitati za pomoć" izazvalo je nevjerojatnu provalu mržnje Hrvata katolika prema Franji, a onda je na ovu izjavu reagirao i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup Želimir Puljić.

Reakcija predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Želimira Puljića

Puljić je u intervjuu za Hrvatsku katoličku mrežu izjavio da je "Papina izjava uzburkala javnost i izazvala vjernike". "Papa je rekao da mu je stalo do istine i da zajedno s patrijarhom želi doći do istine. Do toga je zaista svima stalo. No glede Stepinca i onoga što je Kongregacija već učinila i zaključila, nema ničega spornoga što bi, po mom sudu, dovelo u pitanje njegovu svetost i kanonizaciju", nastavio je nadbiskup Puljić.

"Uplitanje Srpske pravoslavne Crkve u Stepinčevu kanonizaciju predstavlja presedan u Katoličkoj crkvi", požalio se Puljić, dodajući da je to "politikantstvo". Još je jednom iznio i standardnu obranu Stepinca.

"Stepinac je činio u ono vrijeme što je mogao. Stepinac je bio takav kritičar NDH da možda ni Srbi nisu bili tako kritični prema poglavniku. I Stepinac je jadnik patio zbog toga. On je volio državu. On je pozdravio stvaranje hrvatske države, ali nije podržavao režim. On je vrlo oštro nastupao u pogledu nekih postupaka koje je tadašnji režim činio. Stepinac je, mislim, najmanje preko trideset puta intervenirao, tražio audijenciju kod Pavelića. Pavelić nikad nije došao na Kaptol. A kritičari koji ne vole Stepinca i ne vole hrvatsku državu, kažu: 'Mogao je on više učiniti, on je bio sljubljen s Pavelićem.' Nije istina! On je bio pravi pastir u pravo vrijeme! Mi smo Bogu zahvalni za Stepinca i ponosni na njega, makar postoje krive predrasude", izjavio je Puljić.

Nadbiskup Puljić sve koji su kritični prema Stepincu optužio da "ne vole hrvatsku državu"

U standardnom stilu hrvatskog nacionalizma, zbog kojega papa Franjo i ne voli hrvatske biskupe, Puljić je, dakle, podvalio da kritika Stepinca znači da kritičari "ne vole hrvatsku državu", a indirektno je za nedovoljnu ljubav prema "hrvatskoj državi" optužio i papu Franju.

Nije baš uobičajeno da se katolički biskupi tako verbalno otresaju na nasljednika svetog Petra, svojeg nepogrešivog šefa po pravilima Katoličke crkve, tako da uopće nije pretjerano reći kako svjedočimo svađi hrvatskih biskupa i pape Franje zbog Stepinca.