970

Hod za strah

Tihana Tomičić, kolumna za ''Novi list'', 17. svibanj 2019.

Riječka tolerancija mjerit će se u subotu, 18. svibnja na Korzu. Metar će biti prostor točno ispod Gradske ure, odakle će krenuti dvije kolone – jedna za Hod za život koja ide udesno od ure do Jelačićevog trga, a druga Hoda za slobodu koja ide ulijevo, do Jadranskog trga. Eto, nepoznat netko odlučio je da baš Rijeka bude poprište susreta konzervativne Hrvatske nasuprot građanskoj i progresivnoj Hrvatskoj. Zanimljivo.

Naime, poznato je da će se povorka Hoda za život, inicijative niza konzervativnih udruga pod kapom Željke Markić, u Zagrebu održati tjedan kasnije, 25. svibnja. Markićkini su za svoju provokaciju izabrali dan izborne šutnje uoči izbora za Europarlament. To je dan kad se politički skupovi ne smiju javno održavati, ali Željka Markić tvrdi da to i nije politički skup, mada će se na njemu tražiti zabrana pobačaja, a to je vrhunsko političko pitanje u svakoj zemlji, pa i u Hrvatskoj. Čak i iz HDZ-a ocijenili su da se pri organizaciji tog skupa od strane Markićkinih udruga radi o »ozbiljnoj političkoj zloupotrebi«, no skup se doista ne može zabraniti ako su njegovi organizatori udruge građana i ako nitko neće spominjati nazive političkih stranaka.

Svi se, doduše, sjećamo koliko je politiziranja bilo oko referenduma o zakonu o istospolnom partnerstvu za Milanovićeve vlade, a i tada su ga vodile upravo udruge građana. Svima je jasno koliko je puta tzv. civilna scena, kad je desnica u pitanju, već dosad zloupotrebljena za političke ciljeve – od teme istospolnih brakova, preko Istanbulske konvencije, do uostalom i branitelja i njihovih pitanja, koji nisu ništa drugo do li udruga građana, a tenzije su čak bile došle i do toga da se na ulice postave plinske boce.

Prošle godine, međutim, kad je desničarsko-konzervativna ekipa sazvala u Rijeci održavanje prosvjeda za Hod za život, dobili su vrlo konkretan protuodgovor – dvije tisuće ljudi skupilo se na kontra-skupu, i tako će biti i ove godine. Dok jedni prosvjeduju protiv pobačaja, drugi brane pravo žene da samostalno odlučuje o svom tijelu, što je u Hrvatskoj još po zakonu iz 1978. godine stečeno pravo.

Ostaje samo nejasno zbog čega već danas, dva dana uoči održavanja dva paralelna skupa u Rijeci, baš iz redova organizatora Markićnikog Hoda za život stiže protest organizatora gradskoj vlasti i javnosti da se prosvjedi nisu nikako smjeli organizirati isti dan. Odakle bilo kome ideja da bi susret dviju povorki mogao završiti »sukobima i incidentima«?

Organizatori idu i dalje, i sa strahom govore o tome da na Korzo dolaze s malom djecom i da se za njih sada boje. Kako to nazvati, osim planskim stvaranjem tenzija? U Zagrebu će se provocirati javnost na dan izborne šutnje, a u Rijeci će se mala djeca plašiti babarogama iz Hoda za slobodu?

Svjetonazor i ideologija, naravno, ne moraju za sve biti isti, štoviše. Ali umjetno generiranje tenzija ne može pokazivati ništa drugo osim nečije loše namjere. Pritom treba imati na umu da Hod za život nastupa s pozicije restrikcija i dokidanja stečenih prava građana, dok ih Hod za slobodu želi proširiti i unaprijediti, pa nije baš sasvim jasno zašto bi netko tko je liberalan predstavljao ugrozu za nekog tko je restriktivan? Ta premisa o opasnosti od »sukoba i incidenata« nema nikakve osnove, i u Rijeci će sigurno sve proteći mirno.

To samo govori o granicama i zidovima u glavama onih koji teško mogu prihvatiti da se društvo razvija, da uloga žene nije samo da bude majka i supruga, i da klasična obitelj s tatom, mamom i sinom s trobojnicom u ruci više nije osnovna ćelija društva. Uostalom, takve se inicijative uvijek i hrane strahom.

Danas su obitelj, međutim, i samohrane majke i istospolni parovi, i usvojena djeca u njima, i ona začeta MPO-om. Svatko tko ne misli da je tako, također ima pravo prosvjedovati.

Ali teško da se ima razloga bojati, a još manje širiti strah. Uostalom, prosvjedi nisu politički, zar ne, gđo. Markić?