970

Djeca u zagrebačkom vrtiću dobila zadatak nacrtati Kolindu

Djeca u zagrebačkom Dječjem vrtiću Vladimira Nazora dobila su zadatak nacrtati predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Čitatelj nam je poslao fotografije izloženih dječjih crteža. Na užetu se, osim povješanih crteža, mogu vidjeti i fotografije Kolinde iz različitih perspektiva.

Kolinda je u plavoj haljini snimljena izbliza, iz daljine, iz profila te tijekom šetnje crvenim tepihom. Ako je suditi po dječjim crtežima, ove fotografije predsjednice su očito poslužile kao predložak.

"Ja i moja država"

Poslali smo upit vrtiću. Zanimalo nas je koji je pedagoški argument iza ovog zadatka. Također, zanimalo nas je jesu li djeca crtala i druge političare. 

"Dječji vrtić Vladimira Nazora sudjeluje u nekoliko međunarodnih projekata. Jedan od njih je i 'Say Hello to the World'. Cilj projekta je razvoj tolerancije i uvažavanje različitosti jer djeca, osim što bolje upoznaju svoju kulturu, tradiciju i običaje, bolje upoznaju i druge zemlje, različite kulture, običaje, tradiciju, jezik i sl.. 

Tijekom projekta djeca odrađuju pet zadanih tema, a jedna tema je Ja i moja država. U sklopu teme djeca se upoznaju s prirodnim ljepotama Hrvatske, običajima, tradicionalnim jelima, značajnijim povijesnim osobama, glazbenicima, skladateljima, ali i sa himnom, grbom, zastavom, pa tako i sa aktualnim predsjednikom/predsjednicom. 

U vrtiću se djeca izražavaju na različite načine, a jedan od načina je i likovni jezik kojeg djeca rado koriste. Likovni jezik su djeca koristila i u slučaju upoznavanja djece s aktualnom predsjednicom Hrvatske. 

Djeca su crtala i Bandića

Moramo napomenuti da u vrtiću nije rijetkost da djeca u sklopu projektnog istraživanja slikaju portrete poznatih i manje poznatih osoba. Konkretno, u našem vrtiću (a čega se u ovom trenutku možemo sjetiti) slikala su britansku kraljicu i njenu obitelj (tijekom rada na projektu Velika Britanija), američke predsjednike, indijance, kauboje znanstvenike (Nikola Tesla, Ruđer Bošković...), poznate značajne povijesne osobe kao npr. Mariju Jurić Zagorku, Vladimira Nazora, kralja Tomislava, bana Josipa Jelačića..., Leonarda da Vincija, gradonačelnika Zagreba (u sklopu projekta Zagreb) i sl.

Zaključno, slikanje predsjednice je isključivo zbog rada na projektu 'Say Hello to the World' u sklopu kojeg zemlji partneru prezentiramo svoju državu.

Napominjemo da su roditelji u skupini upoznati sa navedenim projektom", piše u odgovoru iz vrtića.