970

Bilo je neugodno kad je Papi došla supruga Tihomira Oreškovića

Silvije Tomašević, dopisnik Večernjeg lista i Hrvatske radiotelevizije iz Rima, za N1 je komentirao poruke koje se upućuju papi Franji u povodu kanonizacije Stepinca, ali i otkrio neke detalje oko posjeta bivšeg premijera Tihomira Oreškovića i njegove supruge Papi.

"Bilo je gotovo i neugodno kad sam pratio u papinskoj biblioteci kada je bio premijer Orešković sa svojom suprugom. Predstavio je suprugu i ona je izvukla papirić iz džepa i čitala bukvicu Papi kako bi trebao proglasiti Stepinca svetim jer hrvatski narod pati zbog toga što Stepinac nije proglašen svetim", opisao je Tomašević taj susret dodajući da bi bilo bolje da se političari ne miješaju te svojim pismima ne bombardiraju papu Franju.

"Time samo čine medvjeđu uslugu cijelom procesu", rekao je Tomašević.

Podsjetimo, Orešković  se u travnju 2016. u  Vatikanu sastao s papom Franjom s kojim je razgovarao o kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca, migrantskoj krizi te položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Premijera su pratili supruga i četvero djece. Orešković je nakon posjeta izjavio da se nada da će postupak kanonizacije bl. Alojzija Stepinca započeti to ljeto i da će što prije završiti, ali je pozdravio Papinu odluku da se u taj postupak uključi i Srpska pravoslavna crkva.

"Taj proces će krenuti mislim ovo ljeto i nama je bitno da što prije završi. Kardinal Stepinac je dio našeg identiteta", izjavio je Orešković novinarima nakon polusatnog susreta sa Svetim Ocem u četiri oka. "Vrijeme radi svoje, nekada u pozitivnom smislu, i nadam se da to neće predugo trajati jer će hrvatski narod ponovo patiti", dodao je Orešković.

Pozdravio je odluku pape Franje da u taj postupak kroz mješovito povjerenstvo pod predsjedanjem Svete Stolice uključi predstavnike Srpske pravoslavne crkve (SPC) jer "Sveti Otac želi približiti katolike i pravoslavce".