970

"Besmrtni partizanski odred" hodao Zagrebom

Nekoliko stotina sudionika povorke "Besmrtnog partizanskog odreda" okupilo se na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, odakle su sa zastavama i fotografijama poginulih boraca NOB-a krenuli prema Trgu Republike Hrvatske gdje će se održati popratni program i pustiti balone mira.

U ime organizatora predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin rekao je uoči početka da se ovim ''maršom obilježavaju Dan oslobođenja Zagreba, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe''.

"Dana Europe ne bi bilo da nije bilo ove prethodne borbe, konačne pobjede i slobode. Međutim i danas kada slavimo, dužnost i obaveza nas koji smo ovdje, a i Europe, je da evociramo uspomenu na sve one koji su tu pobjedu i slobodu izvojevali", ustvrdio je.

"Oni koji su dali najvrjednije"

Dodao je kako je potrebno prisjetiti se onih koji su u toj borbi dali ono najvrjednije, vlastiti život. 

"Želimo senzibilizirati odnos prema svima onima koji su svoj život ugradili u slobodu svoje domovine, želimo im tim maršem odati počast i izraziti zahvalnost za to što su učinili", poručio je Habulin.

Sudionici povorke hodat će Ulicom Franje Račkoga i Jurišićevom ulicom te će preko Jurišićeve i Trga bana Josipa Jelačića doći do Trga Republike Hrvatske gdje će pustiti balone mira. 

Sudionicima se pridružio i veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov. 

Na početku povorke istaknuli su veliki transparent s natpisom "Besmrtni partizanski odred" i zastave Hrvatske, Grada Zagreba, Europske unije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA). 

Spomen na oslobođenje grada

Sudionici povorke nose fotografije boraca NOB-a koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu i pjevaju partizanske pjesme.

Mimohod "Besmrtni partizanski odred" SABA je prvi put organizirala prošle godine.

Organizira se za Dan oslobođenja Zagreba, 8. svibnja 1945., kada su prije 74 godine u Zagreb umarširale partizanske jedinice čime je okončano postojanje Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Organizatori ističu kako je slična akcija pokrenuta u Ruskoj federaciji 9. svibnja 2012. godine, u sibirskom gradu Tomsku, pod nazivom "Besmrtni puk". U sedam godina ta se inicijativa proširila na 91 zemlju svijeta.