970

Apelacioni sud potvrdio rešenje - nema rehabilitacije Milana Nedića

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je odbijen zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu je u julu prošle godine odbio kao neosnovan zahtev za rehabilitaciju predsednika kvislinške Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića.

Nedić je bio na čelu takozvane Vlade nacionalnog spasa od avgusta 1941. do oktobra 1944. godine, u vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Rešenjem Apelacionog suda u Beogradu od 10. aprila 2019. godine odbijena je kao neosnovana žalba predlagača i potvrđeno prvostepeno rešenje, saopšteno je iz tog suda.

U obrazloženju odluke je navedeno da Nedić nakon kapitulacije nije sproveden u zarobljeništvo već je bio u kućnom pritvoru u Beogradu i da je u drugoj polovini avgusta 1941. godine prihvatio ponudu da stane na čelo Vlade Srbije. 

Nemci su se odlučili za generala Nedića jer su agenti Gestapoa pronašli "originalni memorandum" koji je 1. novembra 1940. godine Nedić uputio knezu Pavlu zastupajući opravdanost prijateljstva i saradnju sa Nemačkom, navedeno je na sajtu. 

Dodaje se da je on kao predsednik Vlade, a od 1943. godine i kao ministar unutrašnjih poslova i predsednik Vlade, istovremeno donosio uredbe, naredbe i proglase čiji je cilj bio podrška okupatorskom režimu, sprečavanje i kažnjavanje svih onih koji su ustali u borbu protiv okupacionih vlasti. 

Držao je govore u kojima je veličao Nemačku, Hitlera, tražeći za Srbiju mesto u novom poretku na čelu sa Hitlerom, pozivao stanovništvo na poslušnost okupatoru, na odustajanje od svake borbe protiv okupatora a sud je naveo je za vreme njegovog mandata od strane okupatora "dolazilo do masovnog streljanja civilnog stanovništva i povećanja ekonomske eksploatacije Srbije".

General Milan Nedić je bio predsednik Vlade do 4. oktobra 1944. godine, kada je dobrovoljno napustio Beograd u pratnji šefa državne bezbednosti i predstavnika Nemaca koji su mu dali pratnju i borbeno vozilo kao obezbeđenje. Prvo je boravio u Beču, a potom sa delom Vlade se preselio u tadašnju Nemačku, Kicpil - Tirol. 

Posle nemačkog poraza predao se zapadnim saveznicima, koji su ga izručili novim jugoslovenskim vlastima. Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Protiv njega je vođen postupak, a u pritvoru je izvršio samoubistvo.