970

Za pretnje smrću Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki osuđen uslovno i pušten na slobodu

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je nezadovoljstvo i veliku zabrinutost povodom presude Višeg suda u Beogradu kojom je optuženi za ozbiljne pretnje smrću novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki uslovno osuđen na osam meseci i pušten na slobodu.

"NUNS smatra da takvom neshvatljivo blagom kaznenom politikom srpsko pravosuđe praktično ohrabruje verbalno nasilje prema novinarima", navelo je to novinarsko udruženje.  

Za pretnje smrću koje je putem Tvitera uputio novinarki TV Prva Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki, Viši sud u Beogradu je osudio Branka Tomića (36) iz Majdanpeka na uslovnu zatvorsku kaznu.  

U izjavi za NUNS, Vojtehovski kaže da je šokirana presudom koju je donela sudija Ivana Ramić, a da nije saslušala ni nju njenu njenu ćerku i da je zabrinuta za bezbednost svoje porodice.  

"Šokirana sam činjenicom da je čovek koji je na najjeziviji način pretio mojoj kćeri i meni, izašao na slobodu sa uslovnom presudom. Takođe sam zaista iznenađena činjenicom da sudija Ramić nije našla za shodno čak ni da sasluša moju kćer i mene, kako je tužilalac predložio. Što mi govori da je presuda doneta samo na osnovu njegovog iskaza", navela je ona.  

Nezadovoljstvo presudom izrazila je i organizacija Reporteri bez granica koja je na svom Tviter nalogu ocenila da "ovo nije način na koji se postupa s ozbiljnim pretnjama upućenim novinarima".

Dezir: Razočaravajuća presuda

Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir ocenio je kao razočaravajuću presudu suda u Beogradu za osobu odgovornu za užasne pretnje smrti i silovanjem Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki i poručio da takvi zločini moraju da budu oštro kažnjeni i novinari da budu zaštićeni.

"Razočaravajuća sudska odluka da se izrekne uslovna kazna osobi odgovornoj za užasne pretnje smrti i silovanja upućene novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki. Takvi zločini moraju da budu oštro kažnjeni i novinari zaštićeni", napisao je danas Dezir na svom Tviter nalogu.