970

SVETISLAV BASARA - Promena glava

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Znamo da su prekratki fitilji, lakoća povlačenja obarača i sklonost preteškim rečima stari srpski zanati proistekli iz mita o „junačkom narodu“ koji „nepravdu trpjeti ne može“, ali nekako isuviše upada u oči da uprkos kratkoći fitilja, lakoći povlačenja obarača i bujicama pretećih (i pogrdnih) reči, nema (bar nema u Evropi) naroda spremnijeg da duže trpi nepravde i tirjanstva svih vremena i boja.

Ima, štaviše, nečeg tirjanskog i u periodičnim pobunama protiv raznoraznih tirjanstava, poput ove aktuelne, poprilično festivalske, u kojoj se podigla donebesna dreka zbog toga što se N. N. policaj drznuo da legitimiše (verovatnu) buduću Anu Brnabićevu, Čučuk Anasonovićevu. U mojoj sam kafanici gledao prilog TV N1 posvećen tom kosmičkom incidentu, moji kafe-pajtaši su momentalno stali osipati drvlje i kamenje na policaje, a ja sam se smeo opkladiti u 100.000 sendviča da bi – u slučaju da je madmoazel Anasonovićeva onaj pritupasti flajer zalepila na krntiju nekog od pajtaša – prošla kao bosa po trnju, kao što bi zacelo bila ispendrečena i u slučaju da je flajer zalepila na privatni auto nekog od policaja. Ovako, marica državna, niko to ne jebe dva posto. Sa obe strane barikade.

Sećate li se (nije to tako davno bilo) čemerne epizode u kojoj je protestni menadžment sprečio Karanovićevu i Vujoševića da se obrate cenjenom skupu sa obrazloženjem da bi to „moglo isprovocirati neke grupice“? Sećate se! Sećate li se da sam menadžmentu poručio da protesti koji nikoga ne isprovociraju i nikoga ne uznemire nisu politički, nego su lov u mutnom, motivisan naivnom (ali zbog toga ništa manje pokvarenjačkom) logikom i nadom tipa – evo, mi smo se okupili, savladali smo strah, sada samo Vučić treba da se uplaši, da se samostrmopizdi sa vlasti, koju ćemo posle mi preuzeti i živeti dugo i srećno.

S druge strane, u zasenku protestnih vašarskih priredbi, ono malo političkog u protestima imalo je itekakvog efekta, jer pazite, da ne bi protesta, šipak bi bio uapšen onaj palikuća iz Grocke, a još bi više šipak Jutki bila podneta ostavka. Moglo bi se – i moralo – i mnogo više postići ukoliko bi se protestni fokus usmerio na napore da se Vučić & Co – dok su još na vlasti, a biće još poduže vreme – mic po mic vraćaju poznaniju ustavnosti i zakonitosti, umesto što se energija traći da se na vlast – pre vremena i daleko iznad mogućnosti – instalira grupa svima poznatih N. N. lica apsolutno nespremnih i neradih da postupa po ustavu i zakonima.

Sve više stičem utisak – i bojim se da me ne vara – da je u Srbiji previše onih kojima u ovakvom poretku stvari smetaju samo Aleksandri – Vučić, Vulin i Martinović – i koji ne uviđaju da će se, ako se poredak korenito ne promeni, truljenje produžiti do unedogled. Treba menjati glave, ne glavare.