970

Što je o ženama govorio Stepinac: "Svaka žena bludnica bit će zgažena kao smeće"

8. 3. obilježavao se Dan žena. Međunarodni dan žena obilježava se u svijetu već više od 100 godina, na taj dan slavi se hrabrost i odlučnost žena koje su imale osobitu ulogu u povijesti svojih zemalja i zajednice te poziva na promjene koje će osnažiti ženska prava.

Dan žena slavio se i u Hrvatskoj.

Zanimljivo, jedna od rijetkih ministrica u hrvatskoj vladi, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, prije nekoliko dana boravila je u Vatikanu. Tamo je s Papom pričala o beatifikaciji Alojzija Stepinca.

"Riječi je bilo i o procesu kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. Obje strane su se složile da je razmjena visokih posjeta u posljednje dvije godine potvrda prijateljskih bilateralnih odnosa čiji se nastavak očekuje i u 2019. godini", javili su iz Ministarstva.

"Sotona je dobro uočio silno važnu ulogu žene"

Tako se hrvatska ministrica založila za beatifikaciju čovjeka koji nije imao visoko mišljenje o ženama.

"Zanimljivo je kako je Sotona dobro uočio silno važnu ulogu žene te ju pod parolom lažne emancipacije rabi za svoje svrhe kao nikada do sada u povijesti čovječanstva", piše Alojzije Stepinac u pismu suradnicama Krista Kralja 1955. godine, deset godina nakon što su dobile pravo glasa.

"Zar nije i onda (u Kristovo doba op. aut.) vladao brak "civilni" i mnogoženstvo?" pita se Stepinac zgražavajući se nad građanskom zajednicom i poistovjećujući je s poligamijom onako kako se njegovi nasljednici zgražavaju nad homoseksualnošću.

Stepinac žene upućuje na jedinu ženu u povijesti koja po njemu zaslužuje puno poštovanje - Mariju, djevičansku majku Isusovu. A žene, one koje nisu imale sreću da zatrudne po Duhu Svetome, upućuje kakve bi trebale biti i kakve bi ih vrline trebale krasiti.

"Ta svojstva nisu ništa drugo nego iskrena pobožnost, stidljiva povučenost i neumorna radinost", piše obraćajući se učenicama Domaćinske škole 1942. godine. Dakle, žene po Stepincu trebaju biti pobožne, ne smetati i od jutra do mraka raditi. Takav je, piše, "tip domaćice kakav zamišlja kršćanstvo".

Ženine vrline po Stepincu

I nije Stepincu dovoljno da žena bude samo pobožna. Ona mora i držati jezik za zubima. "Ako tko misli, da je pobožan, a ne zauzdava jezika svojega, nego vara srce svoje, njegova je pobožnost isprazna", citira učenicima Bibliju. Pa nastavlja dalje o stidljivoj povučenosti.

"Nju je Bog postavio kao čvrsti zid, koji ima da čuva žensku čast i poštenje. I možete biti posve sigurne, gdje se taj zid poruši, tamo je otvoren put životinjama u ljudskoj spodobi u svetište ženske časti i ponosa", piše Stepinac i djevojkama preporučuje ponašanje svete Perpetue koju je, navodno, u amfiteatru pobješnjela krava nabila na rogove.

Treća vrlina koja krasi žene je "neumorna radinost". O tome Stepinac piše: "Zadnja ide na počinak, prva ustaje, tako da se na nju uzalud ne oslanja srce muža njena."

Ne bi pismo bilo potpuno da Stepinac ovom idealu nije suprotstavio ženu koja mu nije po ukusu.

"Nije tako s domaćicom, ako se uopće može dati ime domaćice ženi, koja je prezrela Boga, svoju stidljivost i pošteni rad. To je specijalni tip komunističke žene, ali ujedno i tip nakaze od žene. Odvratna je Bogu, ali je odvratna i poštenim ljudima", piše Stepinac. Uzalud će žena, piše Stepinac, nastojati iznuditi poštovanje od strane muškarca ako se bude više vidjela na bučnim ulicama i razuzdanim zabavama nego u kraljevstvu svoga doma.

No nije najgore što nekada kardinal, a danas blaženik, ženama poručuje da ostanu doma i budu kuš.

"A kad po nesreći izgubi poštenje i padne žrtvom tjelesne pohote, onda je njezin život vrlo gorak, a svršetak vrlo žalostan, prema riječima Svetoga Pisma: 'Svaka žena bludnica bit će zgažena kao smeće na ulici''', piše Stepinac djevojkama.