970

Plenkoviću i Žalac - pročitajte zašto europski ministri podnose ostavke: kupnja Tobleronea, nošenje službenog telefona na ljetovanje...

Ministrica Gabrijela Žalac je bez valjane vozačke dozvole sjela za volan svog Peugeota 308. Bila je 500-tinjak metara od svoje kuće u rodnim Vinkovcima, vozila je Ulicom Ćirila i Metoda u kojoj nema obilježenih pješačkih prijelaza, barem ne na tom dijelu, kada je autom udarila djevojčicu.

Kojom brzinom je vozila, zasad nije poznato. Policijskim očevidom je utvrđeno jedino da nije bila utjecajem alkohola te kako je, objavila je policija, do prometne nesreće došlo kada je 10-godišnje dijete neoprezno pretrčavalo kolnik.

S obzirom na to da je ministrica upravljala vozilom s nevažećom vozačkom dozvolom, sukladno članku 196. st.1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izrečena joj je novčana kazna u iznosu od 1000,00 kn, odnosno 500,00 kn ukoliko se plati na mjestu utvrđenja prekršaja, što je ona odmah i učinila.

Dakle, ministrica je sjela za volan auta bez važeće vozačke dozvole. Udarila je autom curicu kojoj srećom neće ostati nikakve fizičke posljedice i danas je operirana u osječkoj bolnici. Operirana joj je potkoljenica, ima unutarnji prijelom, što se smatra teškom tjelesnom ozljedom. A iz vlade poručuju: ''Može se dogoditi svakome.'' Može. Ali da ministrica nije sjela za volan, kao što nije smjela jer se bez vozačke ne smije upravljati autom, ne bi ni udarila djevojčicu.

Švedska ministrica napuhala 0,2, odmah je to objavila i podnijela ostavku

Tada 29-godišnja švedska ministrica koju su predstavljali kao nadu socijaldemokratske stranke, Aida Hadžialić, najavila je sama da podnosi ostavku nakon što ju je policija zaustavila dok je vozila pod utjecajem alkohola.

Aida Hadžialić, ministrica za srednjoškolsku i izobrazbu odraslih, objavila je da ju je policija u Malmeu zaustavila i nakon kontrole izmjerila 0,2 promila alkohola u krvi, što je upravo granica koja se u Švedskoj smatra prekršajem.

"Bila je to najveća pogreška u mom životu (...) Preuzimam odgovornost. Obznanjujem da kanim podnijeti ostavku na ministarsku dužnost", rekla je na tiskovnoj konferenciji u zgradi vlade u Stockholmu, vidljivo potresena.

"Shvaćam da su se mnogi razočarali u mene. I sama sam ljutita na sebe i iskreno mi je žao", dodala je.

Hadžialić, rođena u Bosni, doselila se u Švedsku kao petogodišnjakinja 1992., kada je s roditeljima pobjegla pred ratom u Jugoslaviji.

Još u srednjoj školi uključila se u pokret socijaldemokratske mladeži pa je s 23 godine izabrana u gradsko vijeće. Kada ju je ministar Stefan Loefven 2014. imenovao u vladu, imala je samo 27 godina i tako je postala najmlađa ministrica u povijesti Švedske.

Zamjenica premijera kupovala špeceraj (i Toblerone) na službenu karticu

Mona Sahlin koja je 1995. godine bila zamjenica švedskog premijera podnijela je ostavku nakon što je otkriveno kako je službenom karticom kupovala špeceraj, na što je potrošila 30-ak tisuća kuna. Nakon što su mediji sve otkrili, pokrenuta je istraga te se utvrdilo da je ona novac vratila. Kada točno, nije poznato, tako da nikakav postupak nije pokrenut protiv nje, no platila je kaznu od 10-ak tisuća kuna. Odmah po otkrivanju afere podnijela je ostavku iako je novac već bila vratila. Ta afera bila je nazvana Toblerone jer se na računima često nalazila upravo ta čokoladica.

Norveški ministar podnio ostavku jer je nosio službeni mobitel na ljetovanje

Norveški ministar ribarstva Per Sandberg podnio je ostavku nakon priznanja da je prekršio vladine sigurnosne protokole prilikom odmora u Iranu prošli mjesec.

Sandberg isprva nije obavijestio kolege o tome kamo odlazi na odmor, a sa sobom je nosio službeni vladin mobitel, zbog čega ga je ukorila premijerka Erna Soldberg jer je prekršio propise vlade o putovanjima.

Pedesetosmogodišnji Sandberg, inače čelnik protuuseljeničke stranke Napredak, u Iran je poveo i svoju djevojku, 28-godišnju Bahareh Letnes rođenu u Iranu, koja je norveško državljanstvo dobila prije 10 godina.

Premijerka je rekla da je od Sandberga odmah zatražila da mobitel preda sigurnosnim službama na provjeru, ali je svejedno bila na meti kritika oporbenih stranaka u parlamentu koje dovode u pitanje sposobnost vlade da se brine za nacionalnu sigurnost.

Vlada traži od ministara da obavijeste premijerkin ured o tome kamo putuju, neovisno o destinaciji. Također im je zabranjena uporaba službenih vladinih mobitela u zemljama s kojima Norveška nema uspostavljenu sigurnosnu suradnju.