970

Mnogi Hrvati, kad dođu u Njemačku, lažu da nisu katolici kako bi izbjegli porez

Fenix magazin, popularni list za iseljenike, primijetio je, po njima, zabrinjavajući trend u Njemačkoj. Naime, Hrvati koji useljavaju u tu zemlju, a koji su malo bolje upućeni u tamošnja porezna plaćanja, imaju nezgodan običaj prilikom prijave u mjestu boravka zatajiti svoju vjeru. Naprosto se proglase ateistima.

Stvar je u tome, piše list, da za razliku od Hrvatske, u Njemačkoj crkva, odnosno vjerske zajednice, ne dobivaju novac iz državnog proračuna, već se financiraju kroz crkveni porez ili kroz donacije vjernika. Crkveni porez ne plaćaju svi građani, nego samo pripadnici Rimokatoličke i Evangelističke crkve, Židovske zajednice, te nekih pojedinih slobodnih zajednica.

UŠTEDE DEVET POSTO POREZA NA DOHODAK

Dakle, useljeniku je dovoljno prilikom prijave ne spomenuti da je katolik, čime će mjesečno uštedjeti devet posto poreza na dohodak koliko naplaćuje državna porezna uprava, da bi taj novac potom proslijedila Crkvi.

No, ni za one koji su već registrirani kao katolici još uvijek nije kasno za manevar kojim će preskočiti plaćanje. Naime, da bi izbjegli ovaj porez samo trebaju službeno istupiti iz Crkve. Dovoljno je otići na sud ili Gradski ured i zatražiti ispis iz Crkve, piše Fenix te upozorava na podatak: prošle godine je, pišu, u Njemačkoj iz Katoličke i Protestantske crkve istupilo 88.510 ljudi, što je 22 posto više nego 2017.