970

Istražuje se direktorica mirovinskog društva zbog krađe stotina tisuća kuna

Zbog sumnje da su protuzakonitom isplatom provizija oštetili mirovinsko društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom iz Zagreba za više od 250 tisuća kuna, osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 60-godišnje direktorice mirovinskog društva i još šest okrivljenika, izvijestilo je tužiteljstvo.

Postoji osnovana sumnja da su, od 16. siječnja do 13. lipnja 2012. u Zagrebu, prvookrivljenica kao direktorica jednog mirovinskog društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom iz Zagreba, u dogovoru s ostalim okrivljenicima, u nakani da sebi i njima pribavi veliku nepripadnu materijalnu dobit na štetu navedenog trgovačkog društva, sastavili i potpisali ugovore u kojima je neistinito navedeno da će šestorica okrivljenika obaviti posao pribavljanja članova za račun dobrovoljnog mirovinskog fonda u jednom trgovačkom društvu.

Isplate provizija

Tužiteljstvo tereti prvookrivljenu direktoricu da je, nakon toga, u više navrata naložila da se ostalim okrivljenicima isplati provizija iako za to nije bilo osnove, a osnovano se sumnja da su šestorica okrivljenika potom zadržala za sebe za sada točno neutvrđeni dio primljene provizije, a ostatak, u također zasad neutvrđenom iznosu, ali svakako većem od 60 tisuća kuna, predali prvookrivljenoj 60-godišnjakinji.

Na taj je način, smatra DORH, mirovinsko društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom oštećeno za isplaćeni iznos provizije od 178.560 kuna te za uplaćeni porez i prirez u iznosu od 73.244 kune, odnosno ukupno za iznos od 251.804 kune.

Sedmero okrivljenika tereti se za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene isprave te za pomaganje u ovim kaznenim djelima.