970

Šefica agencije za poticaje uništila je službeni Audi. Sada naručuje nove aute za 3,2 milijuna kuna

Već tjednima, na parkingu Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), u Ulici grada Vukovara 269 u Zagrebu, stoji službeni automobil A4, registracijskih oznaka ZG 3659 DT. Posljednja koja ga je vozila u ljeto ove godine bila je Matilda Copić, ravnateljica APPRRR-a. Njena krunica, ovješena o unutarnji retrovizor, još je vidljiva ispod vjetrobrana upropaštenog Audija A4.

Kada ga je ravnateljica Copić ljetos vozila na putu prema Dalmaciji došlo je do kvara i motor Audija gotovo je potpuno uništen. Zbog neodržavanja i neredovnog servisiranja na vozilu je pukao zupčasti remen. Izmjena tog važnog dijela motora, može se vidjeti na stranicama tvrtki koje serviraju vozila Audi, stoji oko 2.500 kuna. Šteta na motoru automobila A4 neusporedivo je veća i ne isplati ga se popravljati. I zato leži na plaćenom parkingu ispred APPRRR-a, zauzimajući mjesto gostima za koje je to parkirno mjesto namijenjeno.

“Razlog nabave je dotrajalost postojećih službenih automobila”, odgovoreno nam je, a onda opet slijedi dio, kojeg nismo tražili: “Agencija je u 2018. godini isplatila više od 5,6 milijardi kuna svih vrsta potpora”. No, naše pitanje – na koje nismo dobili odgovor – bilo je: koliko i kakvih službenih automobila APPRRR nabavlja. Umjesto konkretnog odgovora napisali su kako je u ”tijeku nabava službenih automobila većinom sredstvima putem Mjere 20 – Tehnička pomoć Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.”, te da će ”novi automobili prvenstveno biti namijenjeni za poslove obavljanja kontrola i drugih redovnih poslova iz nadležnosti Agencije.”

NA PONOVLJENO PITANJE OPET NISMO DOBILI ODGOVOR

Na naš ponovljeni upit, a potom i na požurnicu, koliko i kakvih automobila APPRRR nabavlja, opet je izbjegnut odgovor. “Postupci nabave roba, usluga i radova koje provodi Agencija, a koji su potrebni za obavljanje poslova iz nadležnosti Agencije, pri čemu skrećemo pažnju da je u tijeku provedba nekoliko tisuća kontrola na terenu, provode se sukladno Zakonu o javnoj nabavi. Informacije o njima su javno dostupne bilo na stranici Agencije, bilo u Elektroničkom oglasniku javne nabave”. Naravno, traženih podataka ondje nema.

Iz Agencije u kojoj je zaposleno oko 850 ljudi, nisu nam odgovorili ni koliko automobila, uz one vlastite, imaju u najmu. Prema neslužbenim izvorima Telegrama, uz 45 službenih vozila, APPRRR u najmu ima još dvadesetak automobila. Iz posljednjeg poziva za nabavu usluge najma automobila vidljivo je kako je Agencija za plaćanje u poljoprivredi samo za razdoblje od 15. srpnja do 31. listopada, dakle za tri i pol mjeseca, tražila u najam 11 automobila i za njih platila 166.000 kuna bez PDV-a.

SKRIVAJU LUKSUZNIJE AUTOMOBILE?

Razlog zbog kojeg nam iz APPRRR-a ne žele dostaviti koliko i kakvih automobila nabavljaju, tvrdi Telegramov izvor, jest što žele sakriti one luksuznije. Poznato je samo kako u planu nabave za ovu godinu APPRRR kupuje vozila u iznosu od 3,2 milijuna kuna bez PDV-a. Kakvih i koliko, uza sva nastojanja, nismo uspjeli saznati.

Zanimljivo je da Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanje, u imovinskoj kartici prijavljenoj Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, nema naveden automobil u svom vlasništvu. Ona, čini se, kako je u veljači ove godine pisao Net.hr, neposjedovanje vlastitog automobila rješava tako što vozi službeni, kojeg ima na raspolaganju od 0 – do 24 sata. To pravo joj ne pripada jer odluka Vlade o korištenju službenih automobila, funkciju Matilde Copić svrstava u kategoriju dužnosnika II. i III. Skupine koji službeni automobil mogu isključivo koristi u službene svrhe.

NAVODNA KONTROLA KAO OPRAVDANJE ZA AUDI U OČEVU DVORIŠTU?

Kada je službeni Audi A4, koji sada, neupotrebljiv, stoji na parkiralištu ispred zgrade APPRRR-a, svojedobno snimljen u dvorištu obiteljske kuće Matilde Copić, u Pokrovniku nedaleko od Drniša, odnosno, gdje njen otac ima OPG-a (koji uredno prima poticaje Agencije na čijem je čelu njegova kći), ravnateljica APPRRR-a dala je zanimljivo objašnjenje: nalazila se u kontroli OPG-ova jer su stizale pritužbe na nepravilnosti.

Stvarno neobično. U Agenciji gdje ima oko stotinu zaposlenih kontrolora, ravnateljica osobno nadzire nepravilnosti, pa koristi službeni Audi i parkira ga u dvorištu očeve kuće!