970

Krstičević nakon fijaska s avionima želi dati gomilu novca za helikoptere

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević našao se u novom skandalu.

Krstičević je, naime, bez obavješćivanja saborskog Odbora za obranu, koji bi prema Zakonu o obrani svoje mišljenje trebao dati prije pokretanja posla, krenuo u nabavku eskadrile borbenih helikoptera čija je vrijednost gotovo jednaka propaloj nabavci borbenih zrakoplova iz Izraela. Nije bilo nikakvog natječaja, službene obavijesti ni informacije. Da američka Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju sinoć nije objavila kako su dokumenti o tome poslani u Kongres na razmatranje, obavijest o hrvatskoj kupovini helikoptera Black Hawk, kako je prvi primijetio specijalizirani portal Obris.org, pitanje je kada bi za to uopće i saznali. No, krenimo redom.

Dobili na poklon 2, kupili još 2, a sad idemo i na eskadrilu

Američki State Department odobrio je prodaju dva helikoptera Black Hawk i prateću opremu Hrvatskoj u vrijednosti od 115 milijuna američkih dolara i o toj je odluci obavijestio Kongres. Ta obavijest našla se sinoć na službenim stranicama State Departmenta, a HRT je jutros objavio kako je SAD prošle godine Hrvatskoj odobrio vojnu pomoć od 53 milijuna američkih dolara za razvoj helikopterskih sposobnosti.

U sklopu te pomoći Hrvatska će dobiti dva helikoptera Black Hawk, opremu i rezervne dijelove te letačku obuku.

"Hrvatska se u međuvremenu odlučila za daljnju modernizaciju borbene eskadrile i nabavku dodatnih helikoptera i vojne opreme", glasila je vijest HRT-a.

Nakon nevjerojatnog razvoja događaja, vojni stručnjak Igor Tabak sa specijaliziranog portala Obris.org upozorava na novi skandal koji nam dolazi iz MORH-a 

Tabak: Iznimno skup pothvat o kojem nismo do sada imali pojma

"Nakon propasti kupovine borbenih aviona u siječnju ove godine, za Hrvatsku se postavilo pitanje kako dostići modernizacijske ciljeve koje NATO traži od zemalja članica. Kako većina javne nabave Ministarstva obrane tu nije bila od pomoći, budući da se pretežito radilo o kupovini potrošnih roba te investiranju u domaće građevinske radove, bilo je potrebno poduzeti nešto ozbiljno i veliko", objašnjava Tabak za Index dodajući kako je s jedne strane vlada RH nastavila priču o borbenim avionima te je za navodni novi pokušaj kupovine u srpnju bilo formirano i Međuresorno povjerenstvo. No, s druge strane, kotrljalo se, čini se, nešto jednako veliko.

"Kako sada ispada, u to isto doba su MORH i ministar Damir Krstičević ujedno krenuli i paralelnim putem - umjesto koncentriranja na kupovinu borbenih aviona, krenuli su ugovarati kupovinu američkih helikoptera Black Hawk, dodatno na već objavljenu američku donaciju dvije takve letjelice. To nije u neskladu s dosad objavljivanim planovima i željama obrambenoga resora, ali je iznimno skup pothvat. Zapravo, pribavljanje eskadrile helikoptera UH-60 Black Hawk košta usporedivo s nedavnim pokušajem kupovine rabljenih borbenih aviona iz Izraela. Dakle, tu se u okviru resora obrane otvaraju dva megaprojekta modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dok su se iz proračunskih tablica do sada u najboljem slučaju vidjela sredstva dostatna za jednog od njih dva", kaže Tabak za Index.

Prvo plaćamo 115 milijuna američkih dolara, a to je tek početak

Portal Obris u svom članku koji su objavili danas otkrio je i kako je zapravo riječ o nabavci cijele eskadrile helikoptera i to ukupno njih 10. Ukupna cijena gotovo je jednaka onoj koliko je Hrvatska mislila izdvojiti za nabavku zrakoplova iz Izraela. No, proračun jedva da ima dovoljno novca za jedan od tih projekata. Ono što posebno zabrinjava je da je u ovoj novoj nabavci sasvim izostala procedura predviđena zakonom.

Nakon saznanja da je u Sjedinjenim Američkim Državama u kongresni postupak poslana dokumentacija za pribavljanje dva helikoptera UH-60M za Hrvatsku, prvi je dojam bio kako se tu radi o praktičnoj provedbi već više puta spominjane američke donacije ovakvih helikoptera. I sami smo upali u takvu zabludu, a nakon dodatne konfuzije pokrenuli smo temeljitu provjeru, javlja portal Obris.

Kako saznajemo iz američkih službenih izvora, ovaj posao postavljen u okvire programa Foreign Military Sales (FMS) zapravo je nešto sasvim drugo. Naime, radi se o početku hrvatske kupovine dodatnih helikoptera UH-60 od SAD-a, nastavno na početnu donaciju dvije takve letjelice. I dok bi prva dva donirana helikoptera trebala biti u konfiguraciji za specijalne snage, u ovom novome poslu radi se o dva Black Hawk helikoptera standardne konfiguracije, koje prati i komplet opreme te dijelova potreban za redovito održavanje njihove eskadrile kod korisnika. Ukupna procijenjena vrijednost čitavog ovog dodatnog helikopterskog paketa iznosi 115 milijuna američkih dolara.

Cilj je doći do 10 američkih helikoptera

Dok je cijena prva dva UH-60M helikoptera (donacija, u konfiguraciji za specijalne snage) bila oko 53,2 milijuna američkih dolara - što u potpunosti donira SAD - cijena ova dodatna dva UH-60M helikoptera koje Hrvatska naknadno namjerava kupiti navodno iznosi oko 38 milijuna američkih dolara. Prema tome, ostatak paketa koji se spominje u priopćenju američke Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA) odnosi se na paket prateće opreme i dijelova - tzv. "Sustainment package". Njegova cijena, dakle, prema službenim procjenama iz SAD-a, iznosi oko 77 milijuna američkih dolara.

Ovo je bitno širi komplet takve opreme od seta rezervnih dijelova i manje opreme koji je završio uključen u prethodne razgovore o donaciji Black Hawk helikoptera za RH, kada se u ovu svrhu spominjala vrijednost od samo oko 250 tisuća američkih dolara, dodana na vrijednost donacije helikoptera. Američki izvori napominju da je Hrvatska zahtjev za kupovinu dodatna dva UH-60M helikoptera prema SAD-u uputila u srpnju ove godine. Riječ je o nadogradnji flote od početna dva donirana takva helikoptera, s idejom da se postupno dođe do 10 ovakvih letjelica u rukama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Opet bez procedure

Imajući u vidu cijenu od oko 769,7 milijuna kuna (oko 115 milijuna američkih dolara) koje ćemo u dogledno vrijeme platiti za dokup ove dvije letjelice (s onda barem još tri takve kvote za buduće dokupe helikoptera, do planiranih 10) - tu najednom govorimo prvo o iznosu od oko 770 milijuna kuna, plus onda još dodatnih 763 milijuna i 1,02 milijarde kuna za tu svrhu u idućem razdoblju. Gledajući ovu kategoriju rashoda, najednom nije čudno da se pitanje ikakve odluke o borbenim zrakoplovima posljednjih mjeseci tako anemično oteže između vlade, Ministarstva obrane i Međuresornoga povjerenstva koje se ne usudi stati pred kamere novinara.

Cijeli ovaj posao s nabavom dodatnih UH-60M - o kojem do noćas Hrvatska nije čula ni riječi - Ministarstvo obrane RH tek treba predstaviti i pred saborskim Odborom za obranu, koji bi prema Zakonu o obrani svoje mišljenje trebao dati prije pokretanja posla.

O novom skandalu uputili smo upit MORH-u, a odgovor će biti objavlje kada i ako stigne.