970

ZORAN KESIĆ i ekipa Njuz.net-a: Napredni post-razum

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Nerazumni događaji su toliko česti da postaju uobičajeni. Danas su to plagirani doktorati, fantomski fakulteti, maskirani huligani i novogodišnji ukrasi usred leta, a već sutra to mogu biti Vojislav Šešelj na mestu premijera, gradnja džinovske statue Aleksandra Vučića usred Beograda na vodi i davanje Srbije u zakup Arapima na 99 godina

Da li je jedan plagirani doktorat dovoljan da država zarati sa Univerzitetom, institucijom sa kojom bi trebalo da bude u najboljim mogućim odnosima i pomaže joj na sve moguće načine? Ako pitate čelnike te države - da.

Zašto? Zato što je stranački interes ne samo iznad javnog, već i iznad državnog, a o univerzitetskom da i ne pričamo. Nema mnogo civilizovanih država koje bi sebi dozvolile da predsednik, premijerka i drugi vodeći funkcioneri omalovažavaju univerzitetske profesore i studente zato što žele da neko ko je plagirao doktorski rad bude kažnjen. Da ponovimo ovo još jednom: predsednik i premijerka ove zemlje danima omalovažavaju profesore i studente jer insistiraju da plagijator bude kažnjen za plagijat.

Dosta se poslednjih godina govorilo o sintagmi post-istina. Sada je, međutim, možda vreme da počnemo da govorimo i o post-razumu. Zdrav razum je, sudeći po svemu što se dešava, postao precenjen. Ništa što je normalno nije normalno, a sve što je nenormalno - dobro je i poželjno.

Nije ministar Siniša Mali negativac zato što je plagirao doktorat. Krivi su studenti i profesori koji žele da on zbog toga snosi političke i akademske posledice. Nije Srpska napredna stranka kriva što je poslala aktiviste da razbiju protest studenata. Krivi su novinari koji su ih snimili i intervjuisali. Nije kriv predsednik Srbije zato što proziva i vređa rektorku Univerziteta, kriva je rektorka jer je stala uz studente i uvažila njihove zahteve.

Vidite kako je sve lako. Još ako imate manje-više sve medije u zemlji da sve ovo besomučno ponavljaju iz dana u dan, ludilo će se vrlo brzo pretvoriti u razum, a sumanute reči i postupci u društveni standard. U eri post-razuma nerazumni događaji se toliko brzo i često odigravaju da postaju uobičajeni i prihvatljivi.

Danas su to plagirani doktorati, završeni fantomski fakulteti, maskirani huligani koji ruše grad, izlivanje kanalizacije i vode po raskopanim ulicama grada, novogodišnje ukrašavanje usred leta, jarboli, gondole i ostala čuda, ali post-razum metastazira; već sutra to mogu biti Vojislav Šešelj na mestu premijera, rušenje nepodobnih medija bagerima, postavljanje navijača-kriminalaca na pozicije ministara, izgradnja džinovske statue Aleksandra Vučića usred Beograda na vodi ili davanje Srbije pod zakup Arapima na 99 godina.

Zbog svega ovoga potpuno je u stvari normalno da studenti i profesori trpe napade i budu provlačeni kroz blato zbog borbe za poštenje i etiku. Zamislite da je predsednik rekao da su studenti u pravu i da sumnje u verodostojnost doktorata Siniše Malog hitno moraju da se provere, te da on mora da snosi posledice ako se ispostavi da je plagirao svoj doktorat. Pa to bi bilo potpuno nenormalno! A niko od nas ne želi da živi u nenormalnoj zemlji, zar ne? Zato prigrlimo svi napredni post-razum! Ako to učinimo, lakše ćemo prigrliti i sve što nas očekuje. I sve će nam biti normalno. Osim, možda, nas samih. Ali to je mala cena za ono što ćemo dobiti. Šta god to bilo.