970

Vučić o Kosovu: Narodu kažem nije sve naše, ali nije ni sve njihovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je kao "pričanje gluposti" najavu kandidata za premijera Kosova Aljbina Kurtija da će, ako ukine takse, uvesti recipročne mere Srbiji i poručio kosovskim Albancima "da se upristoje, povedu računa i shvate da ne mogu da nas maltretiraju" jer, kako je dodao "ne zavisimo mi od vas nego vi od nas".

Gostujući na televiziji Pink Vučić je Albancima poručio da "prestanu da lažu o trovanju, da prestanu da maltretiraju srpski narod na Kosovu i kada se upristoje da kažu da žele razgovor, razgovora će biti".

"Za mene je Kosovo deo Republike Srbije, ali za razliku od svih drugih, ja neću da lažem naš narod, ja neću da mu kažem e sve je naše, i lako ćemo mi to, i da se junačim, jer obično nas ta laka rešenje vode do ambisa. Ja narodu kažem nije sve naše, ali nije ni sve njihovo".

Komentarišući izjavu lidera Pokreta za preokret Janka Veselinovića da Vučić ne sme da kaže Kurtiju da po Ustavu Srbije Kosovo nije država, Vučić je rekao da sme da kaže, i da je srpska država nezavisna i da donosi odluke u interesu naroda nezavisno od velikih sila.

On je rekao da je "u vreme Vučića 13 država povuklo priznanje Kosova a četiri priznale, dok je za vreme prethodne vlasti 89 država priznalo Kosovo". 

Vučić je izjavio da neće odustati od insistiranja na sveobuhvatnoj istrazi o navodnom trovanju članova Centralne izborne komisije Kosova kovertama sa glasovima iz centralne Srbije.

"Nećemo da zaboravimo tu priču, hoćemo da vidimo ko je otrovan i kakvi su to srpski teroristi", izjavio je Vučić tokom gostovanja na televiziji Pink. 

Vučić insistira na sveobuhvatnoj istrazi o navodnom trovanju članova Centralne izborne komisije Kosova kovertama sa glasovima iz centralne Srbije, ali o nastavku istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, Vučić nije rekao ništa.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti put ka Evropskoj uniji jer je to "pametna i mudra odluka", ali da nikome "nećemo dozvoliti da ugrozi prijateljstvo" sa Rusijom, Kinom, Japanom i Turskom. 

Komentarišući izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da će, ukoliko Turska pusti izbeglice, silom braniti mađarsku granicu sa Srbijom, Vučić je rekao da će ukoliko se to desi "i Srbija sačuvati svoju granicu"

On je dodao da u tom slučaju odluku neće donositi bez konsultovanja sa svojim evropskim partnerima. 

Vučić je kazao da smatra da u tom slučaju treba da imamo human odnos prema izbeglicama, ali da čuvamo svoje interese i dodao da "ljudi ne treba da brinu".