970

Vaso Brkić - jači od DORH-a, Porezne, USKOK-a i policije

ISPITIVANJE porijekla imovine Milijana Brkića stalo je na nalazu Porezne uprave temeljem njegove izjave da mu je brat posuđivao novac te da je od vjenčanja sredinom devedesetih zaradio pola milijuna kuna. Nije bilo istrage oko toga kako je Brkić 2006. godine kao djelatnik SOA-e zaradio 266 tisuća kuna na dionicama Plive. Policija je Brkiću oprostila nakon što se otkrilo da je njegov diplomski rad plagijat. Brkić se izvukao i iz afere curenja informacija iz istrage o elitnoj prostituciji i to nakon istrage u kojoj je ključni dokument bio izgubljen pa nađen.

Kako to?

Nije ga bilo u istrazi i suđenju za Karlovačku banku, a sumnje oko financiranja HDZ-a milijunskim pozajmicama od PPD-a nitko više i ne spominje. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće Brkića istraživati oko posjeda skupocjenog sata. Na kraju, dodajmo i da informacija kako je Brkić oslobođen i kaznene prijave da je presretao poštu svoje bivše supruge te još nekoliko žena, nikoga zapravo nije ni iznenadila. Zamjenik Andreja Plenkovića, drugi čovjek HDZ-a, Milijan Brkić pokazao se jačim i od DORH-a, USKOK-a, policije, Porezne uprave, Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i HANFA-e. Kako to? Krenimo redom.

Pola milijuna kuna od darova sa svadbe

Najozbiljnija istraga bila je ona kada su poreznici 2014. godine ispitivali Brkićevo bogaćenje od 2005. do 2012. godine, a u izvještaju koji su napravili o njemu i njegovim prihodima bilo je vrlo zanimljivih i sumnjivih transakcija. Brkić je tvrdio kako je već 2005. godine imao pola milijuna kuna ušteđevine koju je objašnjavao darovima sa svadbe.

Točnije, bila je riječ o izvidima USKOK-a koji su od Porezne uprave zatražili provjeru porijekla imovine Milijana Brkića i njegove tadašnje supruge Karmen. Povod je bila činjenica da je Brkićeva imovinska kartica otkrila nesrazmjer primanja tadašnjeg zastupnika HDZ-a s nevjerojatnim ratama po više kredita. Gotovo da im ništa, nakon otplate kredita, nije ostajalo za život.

Prvi gotovinski kredit od 85 tisuća kuna Brkići su podigli 2003. godine kod Erste banke, a onda kreću oni sumnjivi krediti kod Karlovačke banke. Tu je i 882 tisuće kuna kredita podignutog u ožujku 2006. godine. Brkići su 2006. godine imali zajedno oko 11 tisuća kuna primanja mjesečno te stan od 80 kvadrata koji će biti prodan 2010. godine. Datum isteka tog kredita trebao je biti u travnju 2031. godine, no Brkić ga je isplatio već sljedeće godine. Točnije, u studenom 2007. godine.

Kako su Brkići živjeli s toliko rata kredita

Još dok je taj kredit bio aktivan, u 2006. godini, znači samo dva mjeseca kasnije, od Karlovačke banke uzet će još jedan kredit i to od 998.000 kuna koji će biti iskorišten za kupovinu dionica Plive. Kredit je uzet s rokom otplate u tri mjeseca, a vraćen je 7. srpnja nakon što je dan prije zaradio na dionicama Plive.

Kako je službenik SOA-e mogao dobiti dva kredita u tako velikim iznosima u samo dva mjeseca, ostaje veliko pitanje na koje nije htjela 2014. odgovarati ni Porezna uprava, a ni USKOK. U rujnu 2007. godine, dok još na "leđima" imaju kredit Karlovačke banke iz ožujka 2006. godine težak 882 tisuće kuna, Milijan Brkić opet podiže kredit, a ovog puta kod Štedbanke za iznos od 114 tisuća kuna za kupnju vrijednosnih papira, koji je otplaćen 2010. godine. Peti kredit u studenome 2007. godine podiže njegova supruga Karmen od 4,1 milijun kuna, a u svrhu kupnje stambenog prostora i to gotovinskom isplatom. Šesti kredit podignut je kod Privredne banke u travnju 2008. godine u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna. Opet je riječ o stambenom kreditu, a godišnje su Brkići za taj kredit otplaćivali oko 65 tisuća kuna, odnosno rata je iznosila oko 740 eura mjesečno.

Sedmi kredit Brkić podiže u studenome 2009. godini kod Štedbanke i to u visini od 44.645 kuna. U 2010. godini izdvojio je za rate tog kredita 11.554 kune. U 2011. godini, što je Brkićeva posljednja godina u MUP-u, primao je prosječni mjesečni neto iznos od 24.393 kune. Kao zastupnik, u 2012. godini primao je 17.338 kuna mjesečno. Zašto je dizao tolike kredite, kako ih je uopće dobivao i kako ih je vraćao, i dalje ostaje nepoznanica. Porezna u svemu ovom, kao i njegovim nekretninama nije našla ništa sporno, a tako ni USKOK.

Činovnik SOA-e zaradio na dionicama Plive

Nije bilo ništa ni od istrage za dionice Plive. Brkić je 2006. godine kao djelatnik u SOA-i s tada prosječnom mjesečnom plaćom od oko 9 tisuća kuna uzeo kredit od milijun kuna kod Karlovačke banke. Dan kasnije, 31. svibnja 2006. godine, s kreditom od milijun kuna Brkić je kupio dionice Plive u iznosu od 1.016.600 kuna. Mjesec dana kasnije, točnije 6. srpnja, te iste dionice prodao je za iznos od 1.283.032 kune.

U samo mjesec dana Brkić, koji je u to vrijeme bio zamjenik načelnika odjela SOA-e za unutarnju kontrolu, na mešetarenju na burzi zaradio je 266.432 kune. S obzirom na Brkićev tadašnji posao i veliki kredit koji je podigao za kupnju dionica, postavlja se pitanje je li raspolagao povlaštenim informacijama koje su mu omogućile solidnu zaradu u vrlo kratkom roku. Ni od te istrage nije bilo ništa.

Prepisao diplomski, ali samo djelomično

Index je otkrio kako je Brkić prepisao svoj diplomski rad, no nije mu se dogodilo ništa, osim što je aktualni potpredsjednik sabora morao rad pisati ponovno. Brkić je 2011. godine diplomirao na temu "Organizacijske razine MUP-a RH". Visoka policijska škola poništila mu je diplomski rad jer je utvrđeno da se radi o plagijatu te su mu dali rok od godine dana da napiše novi kako mu ne bi bilo oduzeto zvanje diplomiranog kriminalista.

Stručno vijeće utvrdilo je da je diplomski Brkić prepisao djelomično, a ne u potpunosti. U listopadu 2017. Brkić je opet diplomirao te stekao znanje "stručni specijalist kriminalistike".

Nema ih ni u Karlovačkoj banci

Brkića i njegovu obitelj istraživalo se i u kontekstu afere Karlovačka banka, no nije ih se procesuiralo. Na suđenju za nezakonito plasiranje više od 280 milijuna kuna iz Karlovačke banke Brkići su bili svjedoci. Brat Jozo Brkić na tom se suđenju prisjetio da ga je brat Milijan Brkić, tada dužnosnik SOA-e, 2006. ili 2007. pozvao da se uključi u Opatovina projekt, tvrtku iza koje je stajao optuženi Petar Šola.

Svjedočeći na sudu, Brkić se prisjetio da ga je 2006. ili 2007. nazvao brat i pitao je li zainteresiran za građevinski projekt u Zagrebu iza kojega stoji Petar Šola. "Brat mi je rekao da bih za papire trebao dati oko 1400 kuna i osnovati tvrtku. Meni to tada nije bilo zgodno pa sam ga pitao zašto je on ne bi osnovao. Milijan mi je objasnio da je to njemu nezgodno zbog funkcija koje obnaša pa sam predložio da se firma osnuje na ime moje nevjeste, Milijanove supruge Karmen", posvjedočio je Brkić.

Kazao je i da je bio spreman uložiti "dva do tri milijuna" s još nekim investitorima, ali se na kraju zbog recesije od svega odustalo. Dodao je i da je zarada trebala biti veća nego u Australiji, gdje je ranije živio.

O sudjelovanju supruge Milijana Brkića, tadašnjeg pomoćnika ravnatelja SOA-e, u poslovima povezanima s Karlovačkom bankom, u medijima se počelo govoriti neposredno nakon pokretanja istrage u tom slučaju. Osim Brkićeve supruge, osnivački udio od 1400 kuna je dala i Marija Jurčević, supruga još jednog pomoćnika ravnatelja SOA-e, onog za pravne materijalne i kadrovsko-financijske poslove, Josipa Jurčevića. Brkić i Jurčević bili su drugi i treći najviše rangirani službenici SOA-e u vrijeme dok je dužnost ravnatelja obnašao Tomislav Karamarko.

Nedugo nakon što je Opatovina projekt dobila milijunski bankarski zajam, supruge tadašnjih pomoćnika ravnatelja SOA-e svoj su udio prodale Šoli. Brkić je kasnije u medijima iznosio da je njegova supruga "samo kratkotrajno ušla u vlasničku strukturu jer mu je brat bio u Australiji".

I Plenković najavljivao istragu protiv Brkića, pa ništa

Brkića se spominjalo i u kontekstu istrage za pozajmicu HDZ-u, a istragu je najavljivao i sam šef HDZ-a Andrej Plenković. Pavao Vujnovac, hrvatski poduzetnik koji se bavi plinskim biznisom, potvrdio je kako je HDZ-u posudio 4,2 milijuna kuna. Vujnovac tvrdi da je posudbu HDZ-u napravio na zamolbu tadašnjeg glavnog tajnika Milijana Brkića.

Naglasimo kako financijski izvještaji HDZ-a za 2013. i 2014., kao i izvještaj Državnog ureda za reviziju, potvrđuju kako je HDZ uzimao milijunske zajmove kako od banaka, tako i od trgovačkih društava. Jedna od tvrtki koja je davala zajam HDZ-u ne bavi se pozajmljivanjem novca, već plinskim biznisom. Plinski biznis u fokusu je političkih afera HDZ-a od doba Ive Sanadera do Tomislava Karamarka u aferi Konzultantica.

Brkić nije negirao pozajmicu te je govorio da su pozajmice određene po zakonu kao i da će se dug jednog dana i vratiti. No, problem je u tome što je on, čini se, jedini znao u HDZ-u o detaljima pozajmice. Ni jedan član HDZ-a nije stao javno u obranu Milijana Brkića pa ni Plenković, no slučaj se više nije spominjao.

Satovi su od brata, kum je vozač, a informacije o prostitutkama nisu curile

Brkića se spominjalo u kontekstu curenja informacija iz istrage o elitnoj prostituciji u 2011. godini, da bi spis prvo bio izgubljen, pa rekonstruiran, da bi nakon što je slučajno nađen, Brkić bio oslobođen optužbi.

Brkić je postao akter i afere s lažnim SMS-ovima nakon što je uhićen Blaž Curić, vozač ministra Tomislava Tolušića. Ubrzo se ispostavilo da je Curić Brkićev kum. Curića su policija i Uskok teretili da je Mamićevom falsifikatoru SMS-ova Franji Vargi dojavio da mu se sprema policijski pretres i da uništi dokaze.

Brkića se nije istraživalo za skupocjene satove. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak protiv Milijana Brkića u slučaju skupocjenih satova jer je utvrdilo kako je riječ o satovima njegova brata.

"Netočno je da postoji nesklad između prijavljene imovine i stvarne imovine. Naime, ja nakon razvoda živim u stanu zajedno s bratom koji ima određen broj satova pa ih povremeno i nosim. Jedan od satova dobio sam od njega na poklon u listopadu 2017. godine. To nije bio novi sat, moj ga je brat nosio na ruci, a kako se ja bavim ronjenjem, on ga je skinuo s ruke i poklonio mi ga. Zato nemam kutiju. Brat mi je rekao da ne vrijedi 30 tisuća kuna", stajalo je u očitovanju Milijana Brkića Povjerenstvu. Povjerenstvo temeljem očitovanja, s obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji registar pokretnih vrijednosti, nije imalo druge mogućnosti nego ukazati povjerenje dužnosniku i njegovom bratu da se ne radi o njegovim satovima osim jednog darovanog.

Brkić i dalje drugi čovjek HDZ-a i nevin

Na kraju stigla je za sada nepotvrđena vijest da je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku završilo istragu protiv Vase Brkića, njegovog bogatog brata Joze, kuma Blaža Curića (bivšeg Tolušićevog vozača) te policijskog informatičara Franje Varge zbog špijuniranja četiri ženske osobe. Kako je objavio Jutarnji list, pozivajući se na izvore bliske istrazi, gotovo sigurno je da neće doći do optužnice jer rezultati nisu dokazali sumnju da su oni počinili kaznena djela za koja su osumnjičeni.

Brkić je i dalje zamjenik predsjednika Andreja Plenkovića u HDZ-u, drugi čovjek te stranke te nevin čovjek u očima pravosuđa i istražnih organa.