970

U Zadru prebili dva gej crnca. Je li vam i dalje smiješna Veljačina izjava?

Gordan Duhaček, komentar za portal Index

“Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći”, rekla je jučer u “Nedjeljom u 2” Jelena Veljača voditelju Aleksandru Stankoviću tijekom rasprave o slučaju holivudske glumice Salme Hayek.

Ova je Veljačina izjava izazvala bujicu ismijavanja na društvenim mrežama u Hrvata, u kojem su prednjačili, nimalo iznenađujuće, bijeli heteroseksualni muškarci na poziciji moći. Ne svi bijeli heteroseksualni (hrvatski) muškarci na poziciji moći, da odmah naglasimo, kako se pahuljice među njima ne bi silno usplahirile, ali dovoljno njih da Veljača u dijelu medija i javnosti bude proskribirana kao glupača koja svašta govori. 

Retorika suvremenog američkog liberalizma

Naime, bijeli heteroseksualni muškarci na poziciji moći nikako ne vole da ih se kao takve proziva, ne zato jer nisu bijeli i heteroseksualni, jer nisu muškarci i na poziciji moći, nego jer ne žele da se njihova pozicija moći uopće problematizira, kao ni svima očita činjenica da svijetla koža, heteroseksualna orijentacija i muški spol/rod itekako igraju ulogu u tome tko će u (zapadnim) društvima biti na pozicijama moći. Svatko tko nije bijeli heteroseksualni muškarac ima mnogo teži put prema bilo kakvoj poziciji moći, što usputno dovodi u pitanje ideju meritokracije i, mnogo važnije, zatvara zauzimanje pozicija moći svima onima u društvu koji ne ispunjavaju te kriterije, a ne ispunjava ih većina ljudi. 

Veljači se može zamjeriti što je retoriku američkog suvremenog liberalizma donekle nezgrapno prenijela u hrvatski kontekst bez potrebnog objašnjenja, no hrvatska se stvarnost potrudila demonstrirati kako poznata glumica i producentica uopće nije bila u krivu. 

"Otvoreno pokazivali da su homoseksualci"

Naime, dok su hrvatski bijeli heteroseksualni muškarci u nedjelju navečer divljali na Facebooku zbog Veljačine izjave, dvojica američkih turista su letjeli avionom na relaciji Zadar - Frankfurt i zahvaljivali Bogu što su izvukli živu glavu tijekom svojeg boravka u Hrvatskoj. 

24-godišnjak i 25-godišnjak su prijatelji te pripadnici američke vojske, crnci i gej, što se pokazalo ključnim u tome da im bijela heteroseksualna muška pozicija moći u Hrvata poruči batinama kako ne odobrava njihovo postojanje. Došli su turistički u Zadar te su se u subotu navečer našli u klubu Opera u kojem su - plesali. Ili kako je to formulirao jedan lokalni portal - “otvoreno pokazivali da su homoseksualci”. 

Zasad nije zabilježeno da su tamnoputi gej turisti izazvali ikakav incident ili nekoga zlostavljali - iako nije isključeno da će u javnost biti lansirana “obrana” napadača po kojoj su im se Amerikanci nabacivali, tzv. gay panic defence - nego se čini da je u očima bijele heteroseksualne muške pozicije moći njihov krimen bio prvenstveno to što su twerkali. Tresli dupetom, što si jedan bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći nikad ne bi dozvolio jer samo žene i pederi miču dupetom dok plešu. 

Umjesto da su zagrljeni jedan po drugom slinili uz Thompsonove pjesme, gej crnci su twerkali

Ah, da su gej crnci koji su naivno odlučili turistički posjetiti Zadar samo znali da ih nitko ne bi dirao da su se pijani zagrlili i slinili jedan po drugom uz neki od Thompsonovih hitova… Tako to rade pravi bijeli heteroseksualni muškarci u Hrvata!

Nakon što su kao pederi prepoznati, a moguće da su već iritirali i time što su rasplesani crnci, predstavnici bijele heteroseksualne muške pozicije moći u zadarskom noćnom klubu su se udružili i njih desetak je krenulo mlatiti dvojicu američkih turista. Da ne bi slučajno bilo zablude o tome tko je u tom klubu, ali i u Zadru i Hrvatskoj, na poziciji moći, prema kome se svi ostali imaju ravnati i kome se trebaju pokoravati. 

Jer pozicija moći se brani svim sredstvima. Oni malo primitivniji, poput ekipa iz Zadra, za obranu svoje pozicije moći bijelih heteroseksualnih muškaraca će koristiti šake, dok će oni malo sofisticiraniji, naoko progresivna ekipa s Fejsa, ismijavati osobu koja ih prozove, kao i sam koncept koji razotkriva njihove privilegije i moć. 

Najslađe se smije tko se zadnji smije

“Prvo te ignoriraju, onda te ismijavaju, onda te napadnu i onda ti pobijediš”, poznata je izreka koja se, po svemu sudeći, pogrešno pripisuje Mahatmi Gandhiju, inače čovjeku čija bi pojava vjerojatno izazvala sličnu reakciju skupine hrvatskih bijelih heteroseksualnih muškaraca u zadarskom klubu Opera. Još kad bi znali za Gandhijevu strastvenu ljubavnu vezu s muškarcem, južnoafričkim bodibilderom Hermannom Kallenbachom, sigurno bi i taj tamnoputi neheteroseksualni muškarac “dobio po pičci”, kako to voli reći bijela heteroseksualna pozicija moći u Hrvata, jer ona u premlaćivanju ljudi različitih od sebe ujedno vidi i udaranje po ženskom spolnom organu. Freud bi sigurno imao što reći o takvom izboru riječi.

U svakom slučaju, neka se bijela heteroseksualna muška pozicija moći u Hrvata smije Jeleni Veljači dok još može. Pristojno je osuđeniku na smrt dozvoliti posljednju želju. Samo je pitanje vremena kada će takvo bahaćenje postati predmet ismijavanja i u Hrvatskoj, koja kaska za suvremenošću, ali se ipak ne uspijeva vječno sakrivati od napretka. 

Najslađe se smije tko se zadnji smije, a to sigurno neće biti bijeli heteroseksualni muškarci koji trenutno zauzimaju pozicije moći.