970

U potragu idu tri broda i avion: "Mornari su vidjeli crvenu signalnu raketu"

U Atlatniku je uočeno nešto što bi moglo biti signalna raketa, objavila je sinoć službeno prefektura Martinik, piše La Parisien. Signal je uočen još u noći s nedjelje na ponedjeljak nedaleko područja koje se pretražuje, a za koje se vjeruje da su mogli doplutati mornari s potonulog Bourbon Rhodea. Još uvijek se, podsjetimo, traga za sedam mornara s broda Bourbon Rhode koji je potonuo 26. rujna. Među nestalima je i Dino Miškić, kapetan iz Hrvatske.

U noći na ponedjeljak "brod Alp Striker, koji je unajmila Bourbon grupacija, na putu prema području potrage izvijestio je da su dvojica promatrača na mostu uočila bijele i crvene signale u trajanju od 20 sekundi koje su protumačili kao moguće signale poziva u pomoć", navela je prefektura.

"Područje u kojem je uočen signal u  skladu je s pretpostavkama o mogućoj lokaciji povezanoj s potonulim Bourbon Rhodeom", dodaje su u priopćenju prefekture no  "potraga koju je poduzeo Alp Striker [...] za sada nije dala rezultata".

Poslana tri broda i avion

Regionalni centar za spašavanje "odmah je zatražio od tri trgovačka broda da skrenu s kursa i odu u to područje do kojeg će doći u utorak". Centar je također zatražio od svakog broda u tom području dodatnu budnost.

"U utorak ujutro Hercules C-130 američke obalne straže preletjet će to područje", navela je prefektura.

U petak je prefektura objavila da je smanjila opseg potrage pokrenute nakon potonuća broda 26. rujna. Od 14 članova posade tri su spašena, četiri su tijela izvučena iz vode a sedam se vodi kao nestalo.

Uz hrvatskog kapetana Dine Miškića na brodu su bili ukrajinski te po jedan ruski, južnoafrički i filipinski član posade.

Osim hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij također je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražio da ne odustane od potrage, navodi Le Parisien.

Skuplja se novac za nastavak potrage

U međuvremenu, prijatelji i obitelj nestalog kapetana Dine Miškića ne odustaju.

Nakon što su pokrenuli peticiju u kojoj su prikupili gotovo 40 tisuća potpisa za nastavak potrage za hrvatskim kapetanom i još šest članova posade koji su nestali nakon potonuća broda Bourbon Rhode, sinoć su počeli prikupljati novac za privatnu potragu.

Do sredine jučerašnjeg dana prikupljeno je preko 20.000 eura. Kao cilj je postavljen iznos od 300.000 eura.

"Mi smo prijatelji i obitelj nestalog kapetana i s blagoslovom drugih obitelji članova posade nestalih u moru molimo vas da nam pomognete da nastavimo potragu dok svaki živi član posade ne bude pronađen!" napisali su u opisu kampanje.

Za nastavak potrage za hrvatskim kapetanom i šest članova posade možete donirati ovdje: https://gogetfunding.com/help-us-find-bourbon-rhode-crew-lost-in-the-atlantic