970

Sudac koji je pustio osumnjičene silovatelje dobio je zaštitu. A djevojčica?

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prekjučer je, povodom događaja vezanih uz postupak zbog grupnog silovanja koji se vodi na Županijskom sudu u Zadru, u kojem je žrtva maloljetnica, izjavio da je sudac Ivan Marković, koji je pustio osumnjičenike da se brane sa slobode i time izazvao bijes javnosti, dobio ozbiljne prijetnje i da je za njega zatražena zaštita. Istovremeno nije spomenuo je li i maloljetna žrtva osumnjičenih silovatelja također dobila zaštitu.

"Ponekad mediji donose presudu bez da znaju sve činjenice. To nije dobro. Ovo je jedan poseban predmet koji je doveo do unezvijerenosti čitavog društva, ali to se reflektira na žrtvu. I sudac koji je donio tu odluku primio je prijetnje i, koliko znam, za njega je zatražena zaštita, i to vrlo ozbiljne prijetnje. Moramo sačuvati mir i racionalnost", kazao je Bošnjaković na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Policija ne otkriva je li žrtva dobila zaštitu

Index je pokušao doznati je li, osim suca, zaštitu dobila i žrtva, no policija nam je odgovorila da su izvidi i postupci prema maloljetnicima tajni te nam nisu dali konkretan odgovor na pitanje je li i ona dobila zaštitu.

Što se tiče suca, iz PU zadarske su nam odgovorili kako mogu potvrditi da je PU zadarska zaprimila kaznenu prijavu za kazneno djelo prijetnje te da je započela s provođenjem izvida.

"Vezano uz pitanje o pružanju fizičke zaštite žrtvama, obavještavamo da policija poduzima sve potrebite mjere i radnje, a temeljem procjene ugroženosti donosi odluke o opravdanosti primjene takvih mjera", odgovorili su nam u zadarskoj policiji te i dalje ostaje nepoznato jesu li procijenili da je žrtva u opasnosti i što su poduzeli kako bi je zaštitili.

Žrtva živi u malom mjestu zajedno s nekima od osumnjičenih

A da joj je zaštita potrebna, više je nego jasno jer znamo kako su na slobodi sedmorica koji se sumnjiče da su je tijekom godine dana više puta grupno silovali te ju je jedan i tukao, a neki od njih žive u istom mjestu kao i ona. Ne treba biti posebno mudar da se shvati rizik i činjenica da bi ponovno mogla biti u opasnosti, bez obzira na to što im je sud izrekao mjeru zabrane približavanja žrtvi.

Policija se pozvala na odredbe Zakona o sudovima za mladež koji u članku 60. izričito navodi da su izvidi i postupak prema maloljetniku tajni.

"No, najvažnije u ovom slučaju je voditi računa o zaštiti žrtve koja je ujedno i maloljetna, zaštiti ju od sekundarne viktimizacije i stigmatizacije okoline. Stoga apeliramo da u svom izvješćivanju javnosti posebno vodite računa o žrtvi, odnosno izvješćujete na posebno obazriv način", stoji u odgovoru PU zadarske.